Zwoele Italiaanse wijnen
25 producten
25 producten
Italië staat bekend om zijn rijke wijntraditie en heeft heerlijke wijnen, waaronder een categorie die bij uitstek geschikt is voor wie van volle, zachte smaken houdt: de zwoele Italiaanse wijnen. Deze wijnen zijn vaak afkomstig uit de zonovergoten regio’s van Italië, waaronder Puglia. Deze wijnen hebben rijpe smaken en een volle, zijdezachte textuur met aroma’s van diep donker fruit en chocolade en hebben vaak een licht zoetje vanwege de zeer rijpe druiven. Daarnaast zie je ook vinificatietechnieken in Italië die wijnen voller en een licht zoetje geven, waaronder de appassimento-methode. Dit zijn wijnen die gemaakt zijn van (deels) ingedroogde druiven, zoals bijvoorbeeld de welbekende Amarone en Ripasso wijnen uit Veneto.
Een van de meest geliefde zwoele wijnen uit Italië is de Amarone della Valpolicella. Deze wijn wordt gemaakt van gedroogde druiven, waardoor de smaken geconcentreerder worden en hints van rijp fruit, gedroogde vijgen en specerijen naar voren komen. Amarone is een wijn om rustig van te genieten, bijvoorbeeld bij een knapperend haardvuur.
Amarone wordt gemaakt volgens de appassimento-techniek. Bij appasssimento worden de druiven op speciale rekken, matten of in goed geventileerde ruimtes gelegd om te drogen. Dit droogproces kan enkele weken tot enkele maanden duren, afhankelijk van de wijnstijl die de wijnmaker wil bereiken. Tijdens het drogen verliezen de druiven vocht en beginnen ze te verschrompelen. Hierdoor concentreren de suikers, zuren en smaakstoffen zich in de druiven, wat resulteert in geconcentreerde en intense aroma's en smaken. Na het drogen worden de druiven geperst en ondergaan ze de normale fermentatie. Het sap dat uit de gedroogde druiven wordt geperst, is meestal zeer geconcentreerd en suikerrijk, wat leidt tot wijnen met een hoger alcoholgehalte en vaak een zoetere smaak. Je ziet deze stijl niet alleen bij Ripasso (het lichtere broertje van Amarone) en Amarone-wijnen, maar ook bij andere Italiaanse wijnen die een zelfde soort stijl wijn willen bereiken.
Een andere verleidelijke keuze is de Primitivo, afkomstig uit de zuidelijke regio Puglia. Deze wijn staat bekend om zijn dieprode kleur, weelderige aroma's van donker fruit en een vleugje kruidigheid. Primitivo's zijn vaak vol en zwoel van smaak, waardoor ze perfect zijn om te combineren met gegrild vlees of pittige gerechten. De regio Manduria, gelegen aan de Ionische Zee in Puglia, staat bekend als een van de beste gebieden voor de teelt van Primitivo-druiven. De bodem en het klimaat in dit gebied dragen bij aan de kwaliteit van de wijn, en de wijngaarden profiteren van veel zonneschijn, wat zorgt voor optimale rijpingsomstandigheden voor de druiven.
Italië kent een zeer grote verscheidenheid aan inheemse druivenrassen. Naast de bovengenoemde wijnen en de Primitivo-druif, worden er ook veel zwoele en volle wijnen gemaakt van andere lokale druiven, vooral afkomstig uit het warme Puglia. Denk bijvoorbeeld aan een Negroamaro, de Susumaniello of de Malvasia Nera. Deze zie je op zichzelf staand in wijnen, maar ook in blends met andere druiven. Vaak hebben deze wijnen ook een licht zoetje. Dit komt voornamelijk door de rijpheid van de druiven en de warmte die je in dit klimaat niet ontkomt. Dit geeft Puglia-wijnen zijn typerende stijl. Heerlijk, mocht je er van houden!