Wijn bij stoofvlees
23 producten
23 producten
Vivino 4.1
Vivino 3.9
Wat is de beste wijn bij een heerlijk warm stoofpotje? Wij geven je een aantal tips, zodat jij de volgende keer de beste wijn bij jouw stoofvlees kan serveren.
Boeuf Bourguignon is een van oorsprong Bourgondisch gerecht en daarom kan je er prima Pinot Noir bij drinken, uit de Bourgogne natuurlijk. Maar bij deze rijke stoofpotten kun je ook gewoon kiezen voor stevige en volle rode wijnen zoals een Cabernet Sauvignon of Syrah. De robuuste structuur en rijke smaken van donker fruit en specerijen passen goed bij de krachtige smaak van stoofvlees. Kies dus vooral een wijn die je zelf graag drinkt en kook dan het liefst ook met dezelfde wijn. Bij Hachee geldt hetzelfde; kies een wijn die je lekker vindt. Over het algemeen doen volle rode wijnen het hier goed, zoals een Primitivo of Zinfandel. Maar een Amarone is ook zeker niet mis.
Voor stoofpotjes van lam of varken zijn middelzware rode wijnen zoals Merlot of een Chianti lekkere keuzes. Een Pinot Noir met aardse nuances uit de Bourgogne past hier ook goed bij. Deze wijnen bieden een fijne balans tussen fruitigheid en complexiteit, zonder de smaak van het vlees te overheersen.
Maak je een stoofpot met kalfsvlees? Kies dan niet voor een te zware wijn. Lichtere tot middelzware wijnen doen het hier juist goed bij, omdat het vlees lichter en zachter van smaak is. Kies dus bijvoorbeeld voor een Italiaanse Barbera d’Alba, of een Montepulciano d’Abruzzo. Ook een Sangiovese of Pinot Noir passen hier goed bij.
Maak je kalfsvlees op basis van roomsaus, zoals Blanquette de Veau? Kies dan voor een houtgerijpte volle witte wijn.