Wijn bij schaal- en schelpdieren
15 producten
15 producten
Wat is nou de beste wijn voor oesters of welke wijn drink je bij kreeft? Wij helpen je een handje. Wij hebben voor jou alvast de beste wijnen geselecteerd die goed passen bij schaal- en schelpdieren.
Sauvignon Blanc, Albariño & Pinot Grigio: Deze frisse, lichte witte wijnen zijn ideaal voor delicate schelpdieren zoals oesters en mosselen. Hun heldere zuurgraad en citrusachtige tonen versterken de natuurlijke smaken van de zeevruchten. Albariño komt uit Rías Baixas in het noord-oosten van Spanje en wordt traditioneel aan de kust geserveerd met zeevruchten. Dit past gewoon onwijs goed. De wijn is fris en aromatisch en heeft een minerale ondertoon. Perfect bij oesters dus. Een frisse Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland, met hints van limoen en groene appel, is ook heerlijk bij oesters of mosselen. Zelfs een Chablis van Chardonnay, kan een goede keuze zijn hierbij. Dit is een frisse wijn met minerale tonen.
Chardonnay, Viognier en volle Chenin Blanc: Voor rijkere schaal- en schelpdieren zoals kreeft of krab, zijn vollere witte wijnen met een hint van eiken een goede keuze. Zo ook bij coquilles die met een beurre blanc worden geserveerd. Hun rijke textuur en boterachtige smaken passen goed bij het vlezige karakter van deze schaaldieren. Een romige, eikenhout gerijpte Chardonnay kan prachtig samengaan met een boterachtige kreeft of krab. Bij Viognier kan je kijken naar een volle Condrieu uit het Rhônegebied, en bij Chenin Blanc naar een wijn die op hout heeft gerijpt. Dit geeft deze druif net het volle zetje die deze gerechten nodig hebben.
Gewürztraminer & Riesling: Voor gekruide of Aziatisch geïnspireerde schaal- en schelpdiergerechten zijn aromatische wijnen zoals Gewürztraminer of Riesling uitstekend. Hun zoetheid en kruidige aroma's complementeren de kruiden en specerijen in de gerechten. Een Gewürztraminer is vaak zeer aromatisch wat juist goed bij Aziatische gerechten past of bijvoorbeeld sushi en sashimi of Thais-geïnspireerde gerechten. Voor veel Rieslings is dit hetzelfde, vooral voor de Rieslings die een licht zoetje hebben. Dat matcht gewoon heel goed bij dit soort gerechten.
Pinot Noir & Gamay: Voor stevigere schelpdieren zoals gegrilde octopus, kan een lichte rode wijn zoals Pinot Noir of Gamay een verrassend goede match zijn. Deze wijnen bieden subtiele fruittonen en een zachte structuur. Je kan bijvoorbeeld kijken naar de rode wijnen uit de Bourgogne, of naar een Gamay uit de Beaujolais.
Mousserende wijnen zoals Champagne, Prosecco of Cava zijn altijd een feestelijke keuze en passen uitstekend bij diverse schaal- en schelpdieren, zoals Oesters.