Condrieu wijn

Condrieu AOC (Appellation d'Origine Contrôlée) in het noordelijke Rhône gebied in Frankrijk. Het ligt dicht bij de stad Vienne en ten zuiden van de beroemde Côte-Rôtie AOC. De naam Condrieu is afgeleid van de Franse uitdrukking "coin des ruisseaux", wat "hoek van de beken" betekent, verwijzend naar de locatie waar verschillende beekjes samenvloeien in de Rhône-rivier. Dit wijngebied wordt hoog aangeschreven dankzij de prachtige witte wijnen die hier worden gemaakt van de Viognier-druif.

Deze wijnregio dekt een smalle strook land langs de rechteroever van de Rhône. De wijngaarden beslaan een lengte van ongeveer 18 km en profiteren van een gunstig microklimaat en steile granieten hellingen. De Viognier wijnen die hier vandaan komen zijn vol en krachtig en staan bekend om hun aromatische intensiteit, met aroma's van rijp steenfruit, bloesems en een kenmerkende mineraliteit.

Druiven op steile hellingen in Condrieu, Rhône

Condrieu AOC in de noordelijke Rhône

De wijngaarden in Condrieu staan aangeplant op steile hellingen met een bodem van graniet. Vanwege deze hellingen vindt de oogst hier eigenlijk alleen met de hand plaats. In deze AOC zie je alleen witte wijnen, gemaakt van de Viognier-druif. Wijnen uit Condrieu zijn exclusief en kunnen erg duur zijn. 

    Condrieu bevindt zich in de Noordelijke Rhône regio, 40 kilometer ten zuiden van Lyon en nabij Vienne. Het gebied strekt zich uit over 7 gemeenten en 3 departementen zoals Condrieu, Saint-Michel-sur-Rhône, Chavanay, Malleval, en Limony. De wijngaarden van Condrieu zijn beroemd om hun steile terrassen, die langs de rechteroever van de Rhône liggen en vaak grote hoogteverschillen kennen.

    Het klimaat in Condrieu is gematigd continentaal. De winters zijn koel, terwijl de zomers warm en droog zijn. Het microklimaat zorgt voor een uitstekende rijping van de druiven. Dit komt mede door de beschutting van de heuvels, wat leidt tot minder extreme weersomstandigheden en een ideale groeisituatie voor de Viognier-druif.

    Condrieu's bodems zijn divers, maar worden gedomineerd door graniet. Er zijn ongeveer 3 soorten bodems te onderscheiden:

    • Poncin: Bodems van graniet met mica, die mineraliteit aan de wijn geven.
    • Verlieux: Bestaat uit graniet vermengd met quartz 
    • Le Grand Val: Een mix van graniet met quartz en loess, wat een complexe bodemsamenstelling vormt.

    Deze bodemtypes, in combinatie met de lokale geografie en klimaatinvloeden, zijn cruciaal voor de expressie van het terroir in de wijnen van Condrieu.

    Kenmerken van Condrieu Wijnen

    Condrieu wijnen hebben vaak een lichtgouden kleur. Ze zijn vaak fruitig, bloemig en complex. Ook hebben ze een volle body en wat romigs. Ze zijn vaak ook houtgerijpt, wat ze extra tonen van vanille geeft.

    • Fruitig: Aroma's van perzik, abrikoos, en soms citrusvruchten komen veel voor.
    • Bloemig: Noten van viooltjes en andere bloemen zijn duidelijk herkenbaar.
    • Complex: Na rijping kunnen geuren van specerijen en een licht houtachtig boeket, indien gerijpt in eiken vaten, ontstaan.

    De wijnen zijn doorgaans droog met een rijk en vol mondgevoel. Complexe smaken van fruit en bloesem zijn gecombineerd met een goede zuurgraad en mineraliteit en een romig en filmend mondgevoel.

    Condrieu wijnen hebben een goed bewaarpotentieel. Je kunt de beste exemplaren zeker een aantal jaren bewaren.

    Wat eet je bij Condrieu?

    Condrieu-wijn staat bekend om zijn intense aroma's van abrikoos, perzik en bloemige tonen. De wijn past daarom heel goed bij schaal- en schelpdieren zoals kreeft, gamba's etc. Daarnaast past de wijn goed bij lichtgekruide gerechten, bij varkens- en kalfsvlees en bij geitenkaas. De lokale geitenkaas Rigotte de Condrieu is helemaal een topper bij een glas Condrieu.

    Kreeft bij Condrieu wijn

      Meest bekende Condrieu Wijnen en Producenten

      De meest bekende wijnhuizen voor Condrieu wijnen zijn:

      • Domaine Georges Vernay: Dit huis wordt gezien als de grondlegger van moderne Condrieu-wijnen, met wijngaarden die tot de beste van de regio behoren.
      • E. Guigal: Beroemd om hun exclusieve Côte-Rôtie wijnen, maar ze produceren ook hoogwaardige Condrieu met hun La Doriane als een prestigieus voorbeeld.
      • Château-Grillet: Een wijndomein binnen Condrieu die prachtige wijnen maakt.
      • François Villard: Bekend om hun vakmanschap in het telen van Viognier-druiven, wat resulteert in Condrieu-wijnen van topkwaliteit.
      E.Guigal Condrieu wijn

      Veelgestelde Vragen

      Welke druif is Condrieu?

      De Condrieu-appellatie gebruikt exclusief de Viognier druivensoort voor haar witte wijnen. Deze druif staat bekend om zijn aromatische intensiteit. Het zijn volle en stevige witte wijnen met een mineraal, aromatisch en romig karakter.

      Wat zijn de karakteristieke smaken van Condrieu wijnen?

      Condrieu wijnen staan bekend om hun uitgesproken aroma's van abrikozen, perziken en bloemige tonen. Vaak vindt men ook een hint van mineraliteit en vanille als gevolg van rijping op eikenhout. Ze zijn vol en rijk van smaak.

      Wat is het verschil tussen Condrieu en andere Viognier wijnen?

      Condrieu wijnen onderscheiden zich van andere Viognier wijnen door hun specifieke terroir, dat bijdraagt aan een hogere concentratie van aroma's en een complexer smaakprofiel. Viognier-wijnen uit Condrieu zijn exclusiever, complexer en ook duurder.

      Welke gerechten combineren goed met Condrieu wijnen?

      Condrieu wijnen passen zeer goed bij verfijnde gerechten, zoals kreeft, schaal-en schelpdieren, en gerechten met aromatische kruiden en romige sauzen.

      Hoe wordt de wijnbouw in de Condrieu-appellatie gereguleerd?

      De wijnbouw in de Condrieu-appellatie is streng gereguleerd volgens de regels van de AOC Condrieu.

      Wat zijn de aanbevolen serveertemperaturen voor Condrieu witte wijn?

      Condrieu wijnen worden het beste geserveerd op een temperatuur tussen de 12 en 13 graden Celsius. Het liefst serveer je deze wijn niet te koud. Dus even uit de koelkast halen van te voren.

      Hoe lang kun je Condrieu bewaren?

      Condrieu wijnen zijn meestal niet bedoeld om lang te bewaren. Ze zijn op hun best binnen een paar jaar na de oogst, wanneer de fruitige aroma's het meest expressief zijn. De meest exclusieve voorbeelden met houtrijping kunnen zeker nog wel een aantal jaren bewaard worden.