Lugana wijn

Lugana is een frisse en verfijnde Italiaanse droge witte wijn. De wijn komt uit het pittoreske wijngebied langs de zuidelijke oevers van het Gardameer in Italië. Dit kleine, maar vooraanstaande wijngebied beslaat delen van zowel Lombardije als Veneto rondom Verona, met bekende gemeenten zoals Sirmione, Desenzano en Peschiera. Het microklimaat rond het Gardameer en de kenmerkende kleibodems zijn cruciaal voor het verbouwen van de Trebbiano di Lugana die Lugana zijn uniek karakter geeft.

Lugana wijn wordt gemaakt van Trebbiano di Soave, ook wel lokaal bekend als Trebbiano di Lugana of Turbiana. Deze druif is verantwoordelijk voor de fruitige en frisse smaak met vaak bloemige en citrusachtige aroma's in de wijn. De kleur van de wijn neigt naar strogeel, soms met een hint van groen of goud. Deze wijnen zijn heerlijk fris en elegant en zijn er zowel met als zonder houtrijping.

Lugana wijn

Herkomst van de Lugana wijn

Lugana wijn wordt al gemaakt sinds minstens de 16e eeuw. De wijn was toen al bekend om zijn distinctieve kwaliteit. De moderne erkenning van de Lugana wijn als een aparte benaming kwam pas later.

Lugana kreeg in 1967 officieel de status als DOC. Hiermee kon de kwaliteit goed geborgd worden. Het gebied beslaat circa 2560 hectare aan wijngaarden.

De DOC regelgeving stelt dat Lugana wijn voor minimaal 90% uit de Trebbiano di Soave druif moet bestaan, met de mogelijkheid om dit aan te vullen tot 10% met andere toegestane druiven uit de regio. Hierdoor blijft de authenticiteit van deze Italiaanse wijn gewaarborgd.

Het terroir van het Gardameer

De Lugana wijn komt uit een unieke regio met een specifieke terroir die de karakteristieke eigenschappen van de wijn beïnvloedt. De wijngaarden van Lugana strekken zich uit aan de zuidelijke oevers van het Gardameer. Dit meer heeft een significante invloed op het lokale microklimaat door de koelte die het water verschaft tijdens de zomer en de warmte die het vasthoudt in de winter. Deze temperatuurregulatie zorgt voor een mild en gunstig klimaat voor de druivenstokken. De aanwezigheid van bergen in de omgeving biedt bescherming tegen koude noordenwinden en stabiliseert het klimaat verder.

De bodem in het Lugana wijngebied bestaat hoofdzakelijk uit klei, rijk aan kalk en mineralen. Deze bodemsamenstelling maakt de grond bij droogte hard en compact, terwijl het na regen zacht en modderig wordt. Deze morainale kleilagen zijn een cruciaal onderdeel van het terroir en dragen bij aan de specifieke mineraliteit en frisheid in de Lugana wijnen.

Lugana bij het Gardameer

De druif van Lugana: Trebbiano di Lugana

De hoofdrol in de Lugana wijngaarden is voor de Trebbiano di Soave. Lokaal is wordt deze druif ook wel Turbiana of Trebbiano di Lugana genoemd. Deze druif is een biotype van de Italiaanse Verdicchio druif. Een biotype is een subvariatie die zich heeft aangepast aan het lokale klimaat en terroir waar de druif verspreid is. 

Lugana DOC

De Lugana DOC reguleert de wijnproductie in dit gebied. Er zijn verschillende stijlen van Lugana wijn, zoals:

 • Lugana: de meest voorkomende variant, die het grootste deel van de productie voor zijn rekening neemt. Deze wijn moet minimaal 4-5 maanden rijpen.
 • Lugana Superiore: moet minimaal één jaar gerijpt zijn.
 • Vendemmia Tardiva: dit is de dessertwijn uit Lugana, gemaakt van dezelfde druif. Deze moet minimaal één jaar rijpen.

Lugana DOC

Productieproces

De vinificatie van Lugana wijn begint met de selectieve handmatige oogst van de druiven. Vendemmia tardiva, oftewel de late oogst, kan worden toegepast voor het creëren van rijkere en complexere wijnen. De druiven worden zacht geperst en het sap fermenteert bij gecontroleerde temperaturen in roestvrijstalen tanks. Dit proces verzekert het behoud van de frisse en fruitige aroma's die kenmerkend zijn voor de wijn.

 • Stil: Traditionele Lugana wijn is stil, zonder koolzuur.
 • Mousserend: Er bestaat ook een mousserende Lugana, geproduceerd volgens de Charmat methode (in tanks) of volgens de traditionele methode (zoals Champagne met een 2e vergisting op de fles). 

Na de vinificatie rijpt Lugana wijn voor een bepaalde periode, wat bijdraagt aan de smaakintensiteit en complexiteit. Voor de reguliere Lugana wijnen is deze rijpingstijd eerder kort om de frisheid te behouden. Dit is minimaal 4-5 maanden op de fles.

 • Superiore: Wijnen met de aanduiding 'Superiore' moeten ten minste een jaar rijpen.
 • Riserva: Voor een 'Riserva' kwalificatie is een langere rijpingsperiode verplicht, minimaal 24 maanden. Minimaal 6 maanden moet plaatsvinden in de fles en de rest mag of in houten vaten of op de fles.

De meeste Lugana wijnen worden rijpen in roestvrijstalen tanks, maar sommige Lugana wijnen worden ook op eiken gerijpt. Deze wijnen zijn wat voller en ronder van smaak met extra complexe aroma's.

Hoe smaakt Lugana wijn?

Lugana wijnen hebben een rijke concentratie van fruit, vaak met hints van witte steenvruchten zoals perzik en abrikoos. De wijnen zijn ook bekend om hun delicate zuurgraad en een vleugje amandelsmaak in de afdronk. Een typisch kenmerk is de subtiele mineraliteit die als draad door het smaakprofiel loopt en bijdraagt aan de kwaliteit en expressiviteit van de wijn. De wijn is heerlijk fris, strak, complex en fruitig.

Gardameer Lugana wijn

Wijn-spijs combinaties met Lugana wijn

Voorgerechten:

Een jonge Lugana, gekenmerkt door zijn frisheid en minerale tonen, gaat uitstekend samen met lichte en zachte schaal- en schelpdieren. Antipasti zoals bruschetta met tomaten en basilicum passen ook goed bij deze wijn.

Hoofdgerechten:

 • Vis: gebakken of gegrilde visgerechten vallen goed te combineren met Lugana wijn door zijn verfrissende karakter.
 • Wit vlees: de wijn past ook goed bij gerechten met kip, kalkoen of zelfs kalfsvlees.
 • Pasta en Risotto: vooral gerechten met een romige basis of lichte saus resulteren in een harmonieus geheel.

Kaas:

 • Zachte kazen: Lugana kan snel worden overheerst door uitgesproken kazen, dus kies vooral een zachte, niet te sterke kaas.

Belangrijkste Lugana wijnhuizen

Zenato en Cà dei Frati zijn prominente namen in deze regio. Zenato staat bekend om zijn verfijnde Lugana Riserva, terwijl Cà dei Frati zich heeft onderscheiden met wijnen als de "I Frati" Lugana, die de pure expressie van de Lugana DOC weerspiegelen. Cà dei Frati maakt ook een prachtige houtgerijpte Lugana wijn, die wereldwijd geprezen is om zijn complexiteit.

Andere bekende producenten uit Lugana zijn Tenuta Roveglia, Le Morette, Buglioni en Ottella.

Veelgestelde Vragen

Wat zijn de kenmerken van Lugana wijnen?

Lugana wijnen staan bekend om hun frisse en fruitige aroma's. Ze bieden vaak tonen van citroen, groene appel en amandel, soms gecomplementeerd met florale en minerale hinten.

Bij welke gerechten kan Lugana wijn het beste geserveerd worden?

Lugana is heerlijk bij schaal- en schelpdieren, lichte pasta's, risotto en gevogelte. Zijn balans in zuren en fruitigheid maakt het ook een goede match met gerechten met een frisse citrustoets.

Op welke manier beïnvloedt de regio rond het Gardameer de wijnen van Lugana?

De Lugana regio, gelegen rond het Gardameer, kenmerkt zich door een gematigd microklimaat en een bodem rijk aan klei en mineralen. Deze factoren dragen bij aan de frisheid, aromatische complexiteit en structuur van de Lugana wijnen.