Malbec wijn

Malbec wijn is een stevige en volle rode wijn. De wijn is vooral bekend uit Argentinië, waar het de nationale trots is. 

Frankrijk is echter de bakermat van de Malbec. Vooral in de Cahors-regio is de Malbec druif verantwoordelijk voor het produceren van "zwarte wijnen" die bekend staan om hun krachtige karakter. 

Daarentegen heeft de Malbec druif in Argentinië en vooral in de hooggelegen regio van Mendoza, een ware transformatie ondergaan. De ideale groeiomstandigheden zoals zonnige dagen en koele nachten zorgen ervoor dat de druiven kleur en mooie fruitaroma's ontwikkelen. Het resultaat is een Malbec die vaak rijk is aan zwart fruit met name bramen en bessen, en met zachte, fluwelen tannines die zorgen voor een sappige en toegankelijke wijn.

Malbec uit Mendoza Argentinië

De oorsprong van de Malbec druif: nationale trots van Argentinië

Malbec komt oorspronkelijk uit Frankrijk en wordt nog steeds veel geteeld in Cahors. De Argentijnse Malbec is echter wellicht wereldwijd veel bekender geworden. Ook smaakt de Franse Malbec anders dan de Argentijnse.

 

Van Frankrijk tot het Zuid-Amerikaanse Argentinië

In Frankrijk wordt de Malbec druif vaak Côt genoemd. Deze lokale benaming zie je vooral in de Cahors en in de Loire vallei. In de loop van de geschiedenis heeft Malbec echter aan populariteit ingeboet in Frankrijk, mede door zijn gevoeligheid voor verschillende plantenziekten.

De kennismaking met Argentinië ging gepaard met een opmerkelijke renaissance voor Malbec. Door de ideale groeiomstandigheden in regio's zoals Mendoza, is Argentinië vandaag verantwoordelijk voor ongeveer 75% van de Malbec productie wereldwijd. Dit Zuid-Amerikaanse land heeft de druif zelfs uitgeroepen tot haar nationale symbool.

Belangrijke regio's voor Malbec

Hieronder zijn de belangrijkste regio's opgesomd die cruciaal zijn voor de productie en evolutie van Malbec wijn:

  • Cahors, Frankrijk: De geboorteplaats van Malbec, waar het zijn eerdere dominantie kende en bekend werd als 'zwarte wijn' door zijn intense kleur.
  • Bordeaux, Frankrijk: Een historische regio waar Malbec een essentiële rol speelde, voordat het werd overschaduwd door andere druivensoorten.
  • Mendoza, Argentinië: De regio die Malbec wereldfaam heeft gegeven, waardoor het de onbetwiste leider in Malbec productie is geworden.
  • Californië, Verenigde Staten: Een opkomende regio in de productie van Malbec, hoewel nog niet zo prominent als Argentinië.
  • Andere regio's: Malbec wordt ook verbouwd in Chili, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika, maar deze regio's hebben nog niet hetzelfde aanzien bereikt als Argentinië.

Mendoza, Argentinië

De wijnbouw

De Malbec gedijt het beste in een klimaat met warme dagen en koele nachten. De Uco Vallei in Mendoza, Argentinië is een toonbeeld van dit klimaat. De wijngaarden liggen zeer hoog, soms wel boven de 1000 meter. Dit hooggelegen terroir zorgt voor een langzaam rijpingsproces waarbij de druiven hun fruitige smaken en aroma's kunnen ontwikkelen terwijl ze hun frisheid behouden. Door de hoogte zijn er grotere verschillen in temperatuur tussen dag en nacht, wat de kwaliteit van de Malbec ten goede komt.

Wat is de smaak van Malbec?

Malbec is een volle wijn met smaken van donker fruit zoals bramen en pruimen. De wijn kenmerkt zich door een diepe, purperrood tot bijna zwarte kleur. De wijn heeft gemiddelde tannines en vaak toch een zachte afdronk. Vaak heeft Malbec op eikenhout gerijpt, waardoor de wijn ook aroma's krijgt van vanille, chocolade en tabak. Daarnaast heeft de Malbec vaak subtiele hints van peper en kruiden.

Wijn-spijs combinaties met Malbec

De robuustheid van Malbec vraagt om gerechten met stevige smaken. Een klassieke combinatie met Malbec is rood vlees. Malbec is ook een uitstekende begeleider van gerechten met blauwe kaas. Ook is de wijn lekker bij gerechten met veel zwarte peper, paddenstoelen en gegrilde groenten.

BBQ met Malbec

Wat is het verschil tussen Malbec en Cabernet Sauvignon?

Malbec en Cabernet Sauvignon zijn beide populaire rode wijndruiven met elk hun unieke karakteristieken en smaakprofielen, maar ze hebben ook enkele overeenkomsten.

Malbec komt uit Frankrijk, net als Cabernet Sauvignon. Echter zie je Malbec nu vooral als signatuurdruif van Argentinië. Daarnaast zie je de druif nog veel in Cahors, in het zuidwesten van Franrkijk.
Cabernet Sauvignon komt oorspronkelijk uit Bordeaux in zie je daar nog steeds veel. Ook zie je de druif inmiddels eigenlijk wel overal ter wereld.

Malbec wijnen hebben vaak een diepe donkerrode kleur, volle body, en smaken van donker fruit zoals pruimen en zwarte kersen. Vaak hebben ze een hint van kruidigheid en soms een rokerige afwerking. Cabernet Sauvignon levert wijnen met een veel tannines. Ze hebben vaak aroma's van zwart fruit zoals zwarte bessen, cederhout, en soms groene paprika, vooral als de druiven niet volledig rijp zijn geoogst. Over het algemeen geldt dat Malbec vaak een minder lange afdronk heeft dan Cabernet Sauvignon en ook hebben deze wijnen minder tannines.

Malbec gedijt het beste in warme, zonnige klimaten en is bijzonder succesvol in Argentinië, waar het warmer is dan in zijn Franse thuisland. De druif kan gevoelig zijn voor verschillende ziekten in de wijngaard en is daardoor niet altijd een makkelijke druif. Cabernet Sauvignon is een robuuste druif die in veel verschillende klimaten kan groeien, maar de voorkeur geeft aan iets warmer weer. Het is een laat rijpende variëteit die baat heeft bij veel zonlicht om volledig te rijpen. In Bordeaux wijnen proef je de laatste jaren door het warme weer ook steeds minder het kenmerkende paprika aroma. Dit komt omdat dit aroma verdwijnt zodra de druif meer zonlicht en meer warmte krijgt.

Beide druivensoorten zijn bekend om hun kracht en diepte in wijnen, met de potentie om goed te ouderen, vooral in het geval van Cabernet Sauvignon met zijn hoge tanninegehalte. Ze worden ook vaak gebruikt in blends; Cabernet Sauvignon is een belangrijk onderdeel van Bordeaux-blends, terwijl Malbec ook een van de toegestane druiven in de Bordeaux-blends is. Hier wordt het druivenras vaak in combinatie met Merlot, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon geblend. Echter wordt het tegenwoordig minder gebruikt in Frankrijk en meer op zichzelf staat in Argentinië en Cahors.

Malbec wijn uit Mendoza

Veelgestelde vragen

Wat zijn de kenmerkende smaakprofielen van Malbec wijn?

Malbec heeft een volle body en staat bekend om zijn rijke, donkere fruitaroma's, zoals pruim en kers. De wijn heeft een gemiddelde tannines en een gemiddelde tot lange afdronk.

Hoe onderscheidt Malbec zich van andere rode wijnen zoals Merlot?

Malbec wijnen bevatten doorgaans meer tannines en hebben een vollere body dan Merlot, wat bijdraagt aan een steviger mondgevoel. Daarbij zijn ze vaak hoger in alcoholgehalte en hebben een diepere kleurintensiteit. Ze hebben vaak ook meer kruidige aroma's en zijn voller van smaak.

Wat eet je bij Malbec?

Malbec gaat perfect samen met rood vlees en alles op de barbecue. Ook lekker bij gegrilde groenten, paddenstoelen, wild en stevige kazen.

Kan Malbec ook witte wijn zijn?

Malbec is primair een blauwe druivensoort die bekendstaat om zijn rode wijnen. Er zijn geen traditionele witte wijnen die gemaakt worden van Malbec druiven, hoewel experimentele wijnmakers soms rosé of mousserende wijnen produceren met deze druif.

Wat is de beste Malbec?

Een van de beste Malbec wijnen is die van het beroemde wijnhuis Catena Zapata. Mendoza is de meest bekende regio in Argentinië voor Malbec, met subregio's zoals Luján de Cuyo en Uco Valley die bekend staan om hun hoogwaardige wijnen. Hier komen meestal dan ook de 'beste' Malbec wijnen vandaan.

In Frankrijk wordt Malbec voornamelijk verbouwd in de Cahors-regio, waar de wijn soms "Côt" wordt genoemd. Franse Malbecs zijn doorgaans strakker en meer gestructureerd dan hun Argentijnse tegenhangers, met een hogere zuurgraad en meer aardse tonen. Ook hier zitten parels tussen. Smaak is natuurlijk subjectief uiteindelijk.