Marlborough Sauvignon Blanc Nieuw Zeeland

De Sauvignon Blanc uit Marlborough staat bekend als een van de meest vooraanstaande witte wijnen uit Nieuw-Zeeland. Daarnaast is het een van de meest bekende appellaties voor Sauvignon Blanc ter wereld, naast het bekende Sancerre en Pouilly-Fumé uit Frankrijk.

Het wijngebied Marlborough ligt op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Het gebied geniet van een ideale combinatie van een koel klimaat, zonrijke dagen en significant temperatuurverschil tussen dag en nacht. Deze natuurlijke omstandigheden zijn perfect voor de teelt van de Sauvignon Blanc druif, waardoor wijnproducenten wijnen van hoog niveau kunnen produceren.

De populariteit van Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc komt door de mooie en typerende smaken, zoals intense aroma's van tropisch fruit, kruisbessen en kruidige tonen, aangevuld met frisse zuren. De wijnen zijn zeer strak en mineraal, vaak met de typische stuivende geur van tomatensteel, buxus of gras.

Marlborough Sauvignon Blanc

Marlborough

Marlborough behoort inmiddels tot de meest belangrijke wijnregio's voor Sauvignon Blanc wijnen. De commerciële aanplant van Sauvignon Blanc in Marlborough begon in de jaren 1970. Het unieke klimaat en de bodemgesteldheid van deze regio zijn perfect voor de Sauvignon Blanc druif. In Marlborough vind je overigens ook andere druivenrassen die het hier goed doen, zoals Pinot Noir, Riesling, Pinot Gris en zelfs Chardonnay.

Zonlicht en koelere temperaturen door maritieme winden zijn essentieel voor de aromatische kwaliteiten van de druiven. Ook de toepassing van biodynamische praktijken neemt toe, wat bijdraagt aan zowel de gezondheid van de wijngaard als de complexiteit van de wijn.

Marlborough Sauvignon Blanc

Hoe wordt Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc gemaakt?

Zodra de Sauvignon Blanc druiven optimaal rijp zijn, vindt de oogst plaats, waarna het vinificatieproces begint. Hierbij is het gebruik van roestvrijstalen tanks cruciaal voor het behoud van de frisse, levendige kenmerken van de wijn. Strakke temperatuurregeling tijdens de fermentatie zorgt ervoor dat de typerende aromatische profielen goed tot uiting komen. De methode van koude vergisting wordt vaak gebruikt om de subtiele fruittonen en het krokante mondgevoel te benadrukken dat de Sauvignon Blanc uit Marlborough kenmerkt. Het zorgt voor een heerlijke frisse witte wijn en behoort tot de beste Sauvignon Blanc ter wereld.

Marlborough Sauvignon Blanc RVS

Hoe smaakt Sauvignon Blanc uit Marlborough?

De Sauvignon Blancs uit dit Marlborough staan bekend om hun karakteristieke frisheid en intensiteit qua aroma's en smaken. De wijn valt direct op door de frisse zuren en de aroma's die uit het glas stuiven. Typerend voor Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc is de aromatische intensiteit van gras, kruisbes, buxus (sommigen vinden het tomatensteel) en een vleugje tropisch fruit.  Daarnaast hebben deze wijnen vaak een mineraal-achtige toon, soms met sporen van specerijen. Dit zorgt voor een mooie en een complexe smaak in de mond.

De levendige zuren en fruitige tonen maken de Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland heerlijk bij:

 • Schaal- en schelpdieren: verse oesters, mosselen, gegrilde garnalen
 • Kip: gewoon heerlijk bij een frisse salade met kip of andere zachte gerechten met kip
 • Salades: frisse groene salades die aansluiten bij de kruidige noten van de wijn
 • Aziatische keuken: lekker bij kruidige en/of pittige gerechten

Marlborough Sauvignon Blanc vs Franse Sauvignon Blanc

Hoewel Marlborough tegenwoordig bekend staat om zijn fantastische Sauvignon Blancs, wordt deze druif vooral geteeld in het Loire-dal in Frankrijk, waar het de ster is van beroemde appellaties zoals Sancerre en Pouilly-Fumé. In deze Franse regio's krijgen de wijnen een meer mineralig en ingetogen karakter dan de uitbundig fruitige wijnen uit Nieuw-Zeeland. Ook in Bordeaux vind je nog redelijk wat Sauvignon Blanc, zowel in droge als zoete witte wijnen zoals Sauternes.

 • Loire-dal
  • Appellaties: Sancerre, Pouilly-Fumé
  • Karakter: Mineralig, wat meer ingetogen, meer citrus en appel en minder tropisch fruit
 • Bordeaux
  • Gebruik: Onderdeel van blends, vooral bekend van de zoete Sauternes
  • Karakter: Complex, met nuances

Glazebrook Sauvignon Blanc Marlborough

Veelgestelde Vragen

Hoe smaakt Marlborough Sauvignon Blanc?

De Sauvignon Blanc uit Marlborough heeft vaak een fris en grassig karakter met smaken van citrus, grapefruit, kruisbes en tropisch fruit. Typerend voor velen is het aroma van tomatensteel of buxus in de neus.

Wat is het verschil tussen Sauvignon Blanc uit Marlborough en uit de Loire?

Marlborough Sauvignon Blanc is zeer aromatisch met stuivende aroma's van tropisch fruit, kruisbes, citrus en gras. Sauvignon Blanc uit de Loire zijn vaak subtieler en minder stuivend aromatisch. In de Loire is de Sauvignon Blanc vaak iets meer ingetogen en heeft het een mineraliger karakter.

Welke gerechten passen het beste bij Marlborough Sauvignon Blanc?

Sauvignon Blanc past heel goed bij zeevruchten, geitenkaas, en lichte salades. Zelfs bij pittige gerechten is het een leuke wijn.

Wat is het ideale serveertemperatuur voor Marlborough Sauvignon Blanc?

Marlborough Sauvignon Blanc wordt het beste koud geserveerd, zo rond de 6-8 graden.

Hoe lang kan ik een geopende fles Marlborough Sauvignon Blanc bewaren?

Eenmaal geopend kan een fles Marlborough Sauvignon Blanc idealiter 2-3 dagen bewaard blijven in de koelkast, mits goed afgesloten.