Meursault: de topwijnen uit Bourgogne

Meursault is een prestigieuze naam in de wereld van de witte wijnen, voornamelijk bekend om zijn rijke en volle smaak. Het is een witte wijn uit de Bourgogne. Meursault bevindt zich in het hart van de beroemde wijnstreek Côte de Beaune in de Bourgogne. Het dorp zelf is niet alleen beroemd vanwege zijn wijnen maar ook vanwege zijn historische architectuur en cultureel erfgoed.

Het microklimaat en de bodemgesteldheid van Meursault spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van de Chardonnay, die de basis vormen voor deze befaamde wijnen. Het resultaat is een wijn met een complex boeket dat zowel frisheid als een subtiele boterigheid en notige tonen bevat. 

Meursault behoort dan ook tot de absolute top wijnen van de Bourgogne.

Meursault

Het unieke terroir van Meursault

Meursault, gelegen in het Bourgondische Côte de Beaune, staat bekend om zijn hoogstaande terroir, gekenmerkt door een unieke samenstelling van kalksteen en klei. Het heeft ook een zeer gunstig mesoklimaat.

De bodem in Meursault is een complexe mix van kalksteen en klei. Het bevat veel Jurassic Marl, een variëteit van marly limestone die essentieel is voor de minerale kwaliteit waar Meursault bekend om staat. De bodemsamenstelling draagt bij aan de unieke smaakprofielen van de daar geproduceerde wijnen, vanwege de goede drainage en de capaciteit om warmte vast te houden.

Het klimaat van Meursault kan omschreven worden als semi-continentaal. Dit resulteert in koele winters en warme, zonnige zomers. De herfstperiode geeft ideale omstandigheden voor de druiven om langzaam en gelijkmatig te rijpen. Dit klimaat, in combinatie met de geologie maakt het terroir in deze streek zo speciaal.

Meursault

Meursault: Chardonnay & Pinot Noir

Hoewel Meursault vooral bekend is vanwege de prachtige witte wijnen, wordt er ook Pinot Noir geteeld.

Chardonnay is de ster van de witte wijnen in Meursault. De bodemsoorten, zoals kalksteen, klei, en leem, samen met het microklimaat in de regio zijn ideaal voor het cultiveren van deze druif. Witte wijnen uit Meursault staan bekend om hun evenwichtige harmonie tussen boter en frisheid, met aroma's die variëren van citrusfruit tot nootachtige tonen.

In Meursault worden ook mooie Pinot Noir wijnen gemaakt. De invloed van het terroir is ook hier merkbaar en zorgt voor complexe wijnen waarin fruit en subtielere aardse tonen samenkomen. 

Classificering in Meursault

Meursault wijnen vallen onder de Appellation d'Origine Contrôlée (AOC), een Franse certificering die specifieke geografische regio's en de kwaliteit van hun wijn onderscheidt. Deze certificering garandeert dat Meursault wijnen voldoen aan productie- en kwaliteitsstandaarden, waaronder aspecten als druivensoorten, vinificatiemethoden, en maximaal rendement. De kwaliteitsniveaus zijn in te delen vanaf Village-niveau (druiven mogen overal uit de commune vandaan komen), Premier Cru-niveau (druiven mogen alleen uit Premier Cru wijngaarden komen) en Grand Cru-niveau (druiven komen alleen uit een Grand Cru wijngaard). 

Premier Cru

Binnen de Meursault AOC wordt er een onderscheid gemaakt tussen verschillende kwaliteitsniveaus, waarvan Premier Cru wijngaarden een van de hogere zijn. Deze wijnen komen van specifiek aangegeven wijngaarden die bekendstaan om hun uitmuntende kwaliteit. De Premier Cru classificatie is te vinden op het etiket en verwijst naar toplocaties zoals Les Perrières, Les Genevrières, en Les Charmes. Er zijn 19 Premier Cru wijngaarden te vinden.

Grand Cru

Hoewel Meursault geen Grand Cru wijngaarden kent, staat deze term voor de hoogste kwaliteitswijnen uit de Bourgogne. Het is een status aparte die toegekend wordt aan wijngaarden met de meest prestigieuze terroirs. Wijnen met een Grand Cru classificatie vertegenwoordigen het summum van wat een appellation kan aanbieden. Dit vind je wel in onder andere Montrachet.

Meursault proeverij

Wijngaarden in Meursault

Meursault staat bekend om zijn uitzonderlijke witte wijnen, waarbij de wijngaarden zoals Les Perrières, Les Genevrières en Les Charmes een prominente plek innemen in de wijnwereld.

Beroemde Wijngaarden

Les Perrières, Les Genevrières en Les Charmes zijn enkele van de meest prestigieuze Premier Cru wijngaarden in Meursault. Deze wijngaarden leveren wijnen die bekend staan om hun rijke smaken van boter en noten. Santenots valt ook onder de gerenommeerde Premier Cru wijngaarden, maar wordt merendeels beplant met rode druiven, wat uniek is voor de regio Meursault. Les Cras, Les Plures, Clos des Perrières, Le Porusot, Les Bouchères, en Les Gouttes d’Or completeren de indrukwekkende lijst met wijngaarden die de Meursault appellatie vormen.

Vinificatie van Meursault wijn

Na de oogst worden de Chardonnay-druiven voorzichtig geperst en begint de vergisting in temperatuur-gecontroleerde vaten. Men gebruikt vaak gekweekte giststammen voor een consistent fermentatieproces. Dit proces zet de suikers uit de druiven om in alcohol en creëert de basis voor de Meursault-wijn.

De rijping vindt plaats in eikenhouten vaten, die essentieel zijn voor de ontwikkeling van de complexiteit en structuur van de wijn. Het hout voegt subtiele smaken toe en bevordert de integratie van tannines. Gedurende deze periode ondergaat de wijn een proces genaamd 'sur lie', waarbij de wijn in contact blijft met de gistresten, wat resulteert in een rijkere smaak. Na de rijping op vat, wordt de wijn gebotteld, waar het verouderingsproces verdergaat en de kwaliteit en het karakter verder evolueren.

Hoe smaakt Meursault wijn?

Hoewel er verschillen zijn tussen de wijnen en die vanuit verschillende climats (percelen), zijn de verschillen vaak klein. Hierdoor hebben Meursault wijnen een karakteristieke stijl en smaak.

In de meeste gevallen is Meursault groen-goud van kleur of kanariegeel, neigend naar brons naarmate de wijn ouder wordt. Het boeket heeft sterke aroma's van rijpe druiven. Wanneer jong, geurt de wijn naar geroosterde amandelen en hazelnoten gecombineerd met bloemige en minerale aroma's. Boter, honing en citrusvruchten zijn ook aanwezig. In de mond is Meursault vaak rijk en vet met een verfijnde hazelnootsmaak. Deze wijnen kennen een mooie balans tussen frisheid en vettigheid. De afdronk is lang en de wijn kan zeker nog jaren rijpen.

Wat eet je met Meursault wijn?

Meursault wijn zijn gaat bijzonder goed samen met gevogelte en visgerechten, vooral wanneer deze zijn bereid met romige sauzen. Daarnaast is de wijn heerlijk bij kalfsvlees.

Beroemde wijnmakers van Meursault

In Meursault staan enkele van de meest gerenommeerde wijnhuizen ter wereld. 

Domaine Jacques Prieur is een historisch landgoed in Meursault, met prestigieuze wijngaarden die uitzonderlijke wijnen voortbrengen, zoals hun Meursault-Perrières.

Een andere leidende naam in Meursault is Comtes Lafon. Deze producent staat bekend om zijn exclusieve wijnen die op een prachtige manier het terroir van Meursault laten zien.

Opkomende Namen

Recentelijk heeft Domaine Pierre-Yves Colin-Morey zichzelf gevestigd als een belangrijk nieuw domein. Hun innovatieve benadering van wijnmaken, met een focus op oude wijnstokken en beperkte interventie, resulteert in wijnen van opmerkelijke finesse.

Er zijn ook kleinere wijnmakers, zoals Jobard, die naam maken door hun nadruk op kwaliteit en kenmerkende wijnstijlen. 

Veelgestelde vragen

Wat zijn de kenmerken van Meursault wijn?

Meursault wijnen staan bekend om hun volle body en rijke smaken zoals citrus, appel, perzik, boter en hazelnoot. Meursault wijnen hebben een mooi vetje (boterige smaak) terwijl ze ook nog veel frisheid hebben. Een perfecte en elegante balans dus. Dit maakt de wijnen complex en uniek van smaak.

Hoe wordt Meursault wijn gemaakt?

Witte Meursault wijn wordt gemaakt van Chardonnay druiven. De rode wijnen van Pinot Noir. Witte Meursault is verreweg het meest gedronken en ook is Chardonnay de meest aangeplante druif. Het productieproces omvat rijping in eiken vaten, wat de wijnen hun karakteristieke romige textuur en complexiteit geeft.

Wat is het verschil tussen Meursault en Meursault Premier Cru?

Het verschil ligt in de classificatie van de wijngaarden. Meursault Premier Cru wijnen komen van geclassificeerde wijngaarden die bekend staan om hun superieure terroir, wat resulteert in wijnen met potentieel hogere kwaliteit en complexiteit. 

Wat zijn de beste serveertemperaturen voor Meursault wijnen?

Meursault wijnen worden het best geserveerd tussen 12 en 14 graden Celsius. Op deze temperatuur komen de subtiele smaken en aroma's het beste tot hun recht. Iets warmer dan koelkasttemperatuur is aangeraden.

Waar kan ik Meursault wijn kopen?

Meursault wijnen zijn exclusief en schaars. Toch zijn ze wijdverspreid verkrijgbaar, maar je moet wel een hoge prijs neerleggen.

Met welke gerechten kan Meursault wijn het beste gecombineerd worden?

Meursault wijn is uitstekend te combineren met rijke visgerechten, gevogelte en romige sauzen.