Montepulciano wijn

Montepulciano d'Abruzzo is een Italiaanse rode wijn die bekend staat om zijn diepe kleur en rijpe fruitige smaak. De wijn is gemaakt van de gelijknamige Montepulciano druif en komt uit de Abruzzen. Deze druif zorgt voor zachte, fruitige wijnen met soepele tannines en een kruidige afdronk. 

De Montepulciano druif levert wijnen op met veel rood fruit, zachte tannines en aroma's van kruiden. Wijnen gemaakt van de Montepulciano druif, zoals Montepulciano d'Abruzzo moeten niet verward worden met Vino Nobile di Montepulciano. Dit is namelijk een Toscaanse wijn voornamelijk gemaakt van Prugnole Gentile (een kloon van de Sangiovese-druif). 

Montepulciano druif

De Montepulciano druif

Waar komt de Montepulciano-druif vandaan?

Montepulciano vindt zijn oorsprong in het hart van Centraal Italië, waar het landschap wordt getekend door heuvels begroeid met wijngaarden. De regio's Toscane en Abruzzo spelen een sleutelrol in de productie van Montepulciano wijnen. In Toscane, met name in het gebied rond het stadje Montepulciano, heerst een microklimaat dat ideaal is voor het telen van druiven, dankzij zijn ligging op een heuvel en nabijheid tot de Adriatische kust. De bodems hier bestaan uit kleiachtige leem met goede afwatering, wat essentieel is voor de kwaliteit van de druiven.

De wijnen gemaakt van Montepulciano hebben vaak een volle, dieprode kleur en soepele tannines.

Wijngaard Abruzzo

Hoe smaakt Montepulciano wijn?

Wijnen gemaakt van de Montepulciano druif zijn vaak donkerrood van kleur met fruitige en kruidige aroma's.

  • Tannines: Soepel en elegant.
  • Zuurgraad: Goed gebalanceerd, draagt bij aan de frisheid.
  • Smaak: Karakteristiek met tonen van rood en zwart fruit, zoals rode pruimen.
  • Secundaire smaken: Hint van vanille en hout van rijping, vaak met een kruidige nasmaak.

Wat eet je bij Montepulciano wijn?

Montepulciano wijnen zijn heerlijk bij:

  • Vleesgerechten: Gaat perfect samen met rijke vleesgerechten.
  • Kaas: Lekker bij harde kazen.
  • Chocolade: Heerlijk bij donkere chocolade.
  • Venkel: Gerechten met venkel kunnen de kruidige tonen van de wijn versterken.
  • Gevogelte: Montepulciano is een zachte, fruitige wijn waardoor hij heerlijk is bij gerechten met kip, kalkoen of wild gevolgelte.

De Montepulciano druif

Montepulciano versus Sangiovese

Montepulciano is een druivensoort die fruitige, soepele, rode wijnen produceert. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, staat deze druif los van Sangiovese (lokaal Prugnole Gentile genoemd), de druif waarmee de beroemde Vino Nobile di Montepulciano wordt gemaakt. Montepulciano is de ster van de Montepulciano d'Abruzzo, en andere wijnen gemaakt van deze druif, zoals de Cerasuolo d'Abruzzo,  de Rosso Conero uit de Marche en de Biferno uit Molise.

DOC en DOCG Classificaties

De kwaliteit en stijl van Italiaanse wijnen worden vaak aangeduid met DOC (Denominazione di Origine Controllata) en DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) labels, die strikte regelgeving rond productiegebied en wijnbereidingsmethodes aangeven. Montepulciano d'Abruzzo is een DOC gebied.

Bordje Abruzzo

Veelgestelde vragen

Wat zijn de kenmerken van een goede Montepulciano wijn?

Een goede Montepulciano d'Abruzzo staat bekend om zijn fruitige en kruidige karakter met subtiele complexiteit. Het smaakprofiel bestaat uit kersen, pruimen en kruiden, gecombineerd met nuances van rook en aarde. Deze wijnen bezitten een medium zuurgraad en zachte tannines.

Welke gerechten passen goed bij een Montepulciano d'Abruzzo wijn?

Montepulciano d'Abruzzo wijn past uitstekend bij stevige maaltijden met rood vlees of wild. Ook bij pastagerechten met rijke tomatensauzen of oude kazen komt de smaak van deze wijn goed tot zijn recht.

Hoe herken ik een kwalitatieve rode Montepulciano d'Abruzzo wijn?

Kwalitatieve Montepulciano d'Abruzzo wijnen herken je aan het DOC label, met de Colline Teramane als de topregio. Wijnen uit Colline Teramane zoals de Montepulciano d'Abruzzo Colline Teramane heeft een DOCG aanduiding. Deze wijn heeft een diepe, inktachtige kleur en een balans in smaak tussen fruitigheid, zuurgraad en tannines. Deze zijn vaak nét iets complexer.

Hoe verschilt Montepulciano wijn van andere Italiaanse rode wijnen?

Montepulciano wijn onderscheidt zich van andere Italiaanse rode wijnen door zijn specifieke smaakprofiel, dat vaak voller, rijker en fruitiger is dan bijvoorbeeld Chianti, terwijl het toch een bepaalde subtiliteit behoudt. De wijnen hebben daarnaast ook soepele tannines.

Wat zijn de verschillen tussen Montepulciano wijn en wijn van de Montepulciano druif?

Montepulciano wijn wordt gemaakt van de Montepulciano druif, die voornamelijk in de regio Abruzzo wordt verbouwd. Er is wel enige verwarring over wijnen uit de stad Montepulciano, die bekend staat om de Vino Nobile di Montepulciano, gemaakt van de Sangiovese druif, en niet de Montepulciano druif.