Pecorino wijn

Pecorino wijn is een witte wijn uit Italië. Je ziet de druif vooral in de Abruzzen en Marken. Dit druivenras was bijna uitgestorven maar heeft een opmerkelijke comeback gemaakt dankzij de inspanningen van toegewijde wijnmakers. De wijn staat bekend om zijn frisse, aromatische karakter met hints van citrus en bloemen, wat hem een favoriet maakt onder liefhebbers van frisse witte wijn.

De naam Pecorino is waarschijnlijk een vernoeming naar de schapen (pecora in het Italiaans) die graag van deze druiven eten tijdens hun trektocht langs de heuvels.

Naast de traditionele regio's vind je Pecorino wijnen ook in andere delen van Italië, en ze winnen internationaal aan populariteit.

Pecorino druiven

Oorsprong en Geschiedenis

Pecorino is een wit druivenras uit Midden-Italië, dat na een lange periode van afwezigheid een opmerkelijke terugkeer heeft gemaakt. Aanvankelijk was de druif bijna uitgestorven en vergeten, verdrongen door productievere rassen zoals Trebbiano. Het is pas in de laatste decennia van de 20e eeuw dat Pecorino weer nieuw leven werd ingeblazen, met name door de ontdekking van vergeten wijnstokken in de Apennijnen.

Belangrijke regio's: Abruzzo, Marche, en Umbrië

Italië's regio's Abruzzo, Marche en Umbrië zijn erkend als de geboorteplaats van de Pecorino druif. In Abruzzo, met name in de Terre di Chieti IGP zone, wordt er veel Pecorino verbouwd. Ook in Marche en Umbrië zijn de centrale hooglanden van Italië essentieel geweest bij het behouden van de oorspronkelijke aanplantingen van Pecorino. Zij hebben gezorgd voor wijnen die bekend staan om finesse en mineraliteit, een gevolg van de rotsachtige bodems waar Pecorino traditioneel op floreert.

Wijngaarden Marche Italië

Vinificatie van Pecorino wijn

De wijnbouwmethoden voor de Italiaanse witte wijn Pecorino zijn vaak traditioneel en gericht op duurzaamheid. De druiven worden meestal handmatig geoogst om intacte en rijpe trossen te waarborgen.

Eenmaal geoogst, worden de Pecorino druiven snel naar de wijnmakerij gebracht om oxidatie te voorkomen. De vinificatie begint met het zacht persen van de druiven, gevolgd door het vergisten van het sap in gecontroleerde omstandigheden.

De gisting vindt vaak plaats in roestvrijstalen tanks om de frisheid en mineraliteit van de druiven te behouden. Dit draagt bij aan de typische scherpe zuurgraad en levendige aroma's zoals peer en perzik, met hints van venkel en groene appel. Pecorino wijnen hebben vaak een gemiddeld alcoholpercentage en worden gekenmerkt door hun frisse, geconcentreerde smaakprofiel, soms met een kenmerkende kruidigheid. Na het fermentatieproces worden de wijnen gerijpt, soms op de lie (dode gistcellen), om complexiteit en textuur toe te voegen voordat ze gebotteld worden. 

Je ziet deze wijnen zelden houtgerijpt.

Kenmerken van Pecorino wijn

Pecorino wijn onderscheidt zich door een unieke combinatie van smaak, aroma's en veelzijdigheid in spijscombinaties. Deze eigenschappen weerspiegelen de kenmerken van het terroir waar de pecorino druif voornamelijk verbouwd wordt: in de Italiaanse regio's Abruzzo en Marche.

Smaakprofiel

Pecorino wijn heeft een verfrissend smaakprofiel met een merkbare mineraliteit en levendige zuren. Het smaakpalet bevat vaak notities van fruit zoals groene appel en citroen, terwijl het soms aangevuld wordt met tonen van steenfruit en exotisch fruit. De wijn staat bekend als strak, aromatisch, droog en heeft een minerale toets.

In de geur van Pecorino wijn ruik je vaak citrus, verse kruiden, en nootjes, soms vergezeld door een tint van witte peper of zelfs een vleugje anijs en venkel. In de mond is de wijn strak en droog met levendige zuren.

Wat eet je bij Pecorino wijn?

Het fruitige en kruidige karakter van de Pecorino sluit naadloos aan bij gerechten met schaal- en schelpdieren en gerechten met kip, maar ook bij schapen kaas— waar de wijn zijn naam deelt. Deze wijn is een leuk alternatief voor klassiekers als Sauvignon Blanc.

Pecorino wijn en schapenkaas

Het verschil tussen Pecorino wijn en Sauvignon Blanc

De druiven Pecorino en Sauvignon Blanc zijn beide witte druivenrassen. De wijnen lijken ergens op elkaar, omdat ze beiden fris zijn met een hoge zuurgraad, maar toch zijn er grote verschillen in smaak en herkomst. Hier zijn enkele van de belangrijkste verschillen:

1. Oorsprong:

Pecorino is een Italiaanse witte druif en komt oorspronkelijk uit de regio Marche. De druif zie je ook in andere delen van Italië zoals Abruzzo en Umbrië. De druif was bijna uitgestorven maar heeft een heropleving gekend dankzij de inspanningen van lokale wijnboeren. Sauvignon Blanc is een wereldwijd bekende witte druif die oorspronkelijk uit Bordeaux, Frankrijk komt. Nu wordt Sauvignon Blanc verbouwd in vele landen over de hele wereld, waaronder Nieuw-Zeeland, Chili, Zuid-Afrika, en de Verenigde Staten.

2. Smaakprofiel:
Pecorino wijnen staan bekend om hun minerale tonen, met aroma's van citrus en bloemen. Ze hebben vaak een hoge zuurgraad en kunnen een bepaalde ziltigheid hebben, wat ze zeer verfrissend maakt. Sauvignon Blanc wijnen zijn eveneens bekend om hun hoge zuurgraad en strakke karakter. De Sauvignon Blanc is vaak nog aromatischer en heeft sterke aroma's van groene appel, kruisbes, citrus, en soms gras of groene paprika. De smaak kan wel variëren afhankelijk van waar de druiven worden verbouwd.

4. Teelt:
Pecorino druiven hebben de neiging om goed te groeien in hoger gelegen gebieden en kunnen goed tegen droogte. Ze rijpen relatief vroeg in het seizoen. Sauvignon Blanc is een veelzijdige druif die in verschillende klimaten kan worden geteeld, maar heeft een voorkeur voor koelere klimaten om zijn zuurgraad en aromatische profiel te behouden.

Belangrijke wijnmakers

De Pecorino wijn kent zijn oorsprong en bloei dankzij een aantal sleutelfiguren en domeinen binnen de wijnwereld. Deze sectie belicht de voornaamste spelers die hebben bijgedragen aan de heropleving en het succes van Pecorino wijn.

Lokale producenten en biologische wijnbouw

Lokale producenten, zoals Cirelli en Emidio Pepe, spelen een cruciale rol in het cultiveren van Pecorino-druiven met een sterke focus op biologische wijnbouw. Zij omarmen de filosofie dat de kwaliteit van de wijn zijn oorsprong vindt in de zorg voor het land en de druiventrossen. Deze benadering zorgt voor een authentieke en pure expressie van de Pecorino-druif.

Ciavolich en Fontefico zijn voorbeelden van domeinen die eveneens bekend staan om hun bijdrage aan de biologische wijnbouw. Zij implementeren duurzame technieken om de biodiversiteit van hun wijngaarden te behouden en de karakteristieken van Pecorino wijn optimaal tot uiting te laten komen.

Bekende wijnmakers en wijnhuizen

Guido Cocci Grifoni is een prominente naam als ontdekker en liefhebber van de Pecorino druif. Hij wordt erkend voor zijn pionierswerk in het op de markt brengen van Pecorino wijn begin jaren 90, na intensief onderzoek en het optimaliseren van de vinificatiemethoden.

Ook Tenuta Ulisse, een modern en innovatief wijnhuis, heeft aanzienlijk bijgedragen aan de populariteit van Pecorino wijn. 

Veelgestelde Vragen

Hoe smaakt Pecorino wijn?

Pecorino wijn staat bekend om zijn frisse, fruitige smaak met een hoge zuurgraad, wat een verfrissende smaak oplevert. De wijn is eveneens mooi aromatisch met tonen van citrus, groene appel, peer, verse kruiden en soms een vleugje venkel of peper.

Uit welke regio komt Pecorino wijn oorspronkelijk?

Pecorino komt oorspronkelijk uit de Italiaanse regio's Marche en Abruzzo, waar het klimaat en de bodemgesteldheid ideaal zijn voor het telen van de Pecorino druif.

Met welke gerechten kan Pecorino wijn het beste gecombineerd worden?

Pecorino wijn past uitstekend bij visgerechten, schaal- en schelpdieren, gerechten met kip of kalkoen, jonge kazen en gerechten voldoende frisheid. 

Wat zijn goede alternatieven voor Pecorino wijn als deze niet beschikbaar is?

Indien je Pecorino niet kunt vinden, kun je kijken naar wijnen met vergelijkbare smaakprofielen, zoals Passerina of een jonge Sauvignon Blanc, die ook die ook mooi aromatisch en fris van smaak zijn.

Hoe onderscheidt Pecorino wijn zich van andere witte wijnen?

Pecorino wijn is onderscheidend door zijn unieke combinatie van frisse, levendige smaken met een rijke structuur en vaak een bloemig aroma. Deze combinatie is typerend voor de Pecorino druif.

Is Pecorino wijn altijd droog of zijn er ook andere varianten?

Over het algemeen zijn Pecorino wijnen droog. Er zijn echter ook varianten die iets rijper geoogst worden, waardoor er een subtiel zoetje kan ontstaan, maar de focus blijft liggen op droge witte wijn.