Sancerre wijn

Sancerre is een Franse witte wijn uit de Loire die beroemd is door de expressieve en aromatische kwaliteiten van de Sauvignon Blanc druif. Deze druifsoort is dominant in de Sancerre regio, gelegen in het oosten van de Loire op de linkeroever van de Loire rivier. Het bevindt zich naast het ook bekende Pouilly-Fumé. Met ongeveer 2.400 hectare aan wijngaarden, is de regio een toonaangevende producent van hoogwaardige witte wijnen gemaakt van Sauvignon Blanc die bekend staan om hun frisheid, mineraliteit en hoge zuurgraad.

De wijnen zijn te herkennen aan de levendige aroma's van citrus en groen fruit, aangevuld met ondertonen van mineralen en gras. Sancerre heeft een klimaat en bodem die samen ideale omstandigheden vormen voor het telen van Sauvignon Blanc, met de kalksteen- en vuursteenrijke bodems die een belangrijke rol spelen in de complexiteit en het karakter van deze wijnen. Naast de witte wijnen van Sauvignon Blanc, produceert de streek tevens rode en rosé wijnen, met name van Pinot Noir.

Sancerre wijn

Geschiedenis van Sancerre

Sancerre was oorspronkelijk bekend om Pinot Noir en de witte wijnen werden van Chasselas gemaakt. Na de verwoestende aanval van druifluis aan het eind van de 19e eeuw, heeft de regio zich hersteld met een focus op de Sauvignon Blanc.

Hoe smaakt Sancerre wijn?

Sancerre wijn staat bekend om zijn frisse en elegante karakter, mede bepaald door zijn unieke terroir en klimaat.

Witte Sancerre wijnen zijn complex, fris en strak in de mond. Ze hebben kenmerkende aroma's van citrus, kruisbessen en groene appel, vaak met hints van mineralen, gras en verse kruiden. 

Rode wijnen uit Sancerre hebben vaak veel smaken van rode bessen en kersen. Ze hebben een lichte tot medium body en worden soms op hout gerijpt.

Rosé wijnen uit dit gebied worden vaak gemaakt van Pinot Noir. Ze smaken naar licht rood fruit. Ze hebben een mooie balans tussen frisheid en subtiele kruidigheid.

Het terroir van Sancerre speelt een cruciale rol in de smaak van de wijn. De bodem bevat kalksteen, klei en vuursteen, wat een minerale smaak aan de wijnen geeft. 

Sancerre Classificatie en Herkomstbenaming

Sancerre is een beschermde herkomstbenaming uit Frankrijk. Binnen deze appellatie worden hoofdzakelijk witte wijnen gemaakt, maar je vindt er ook rode en rosé wijnen. De witte wijnen van Sancerre zijn wereldwijd bekend om hun expressieve karakter en worden gemaakt van Sauvignon Blanc. De rode en rosé wijnen worden voornamelijk van Pinot Noir gemaakt.

Appellation d'origine contrôlée (AOC) is het keurmerk dat Sancerre-wijnen mogen dragen. Dit keurmerk garandeert de geografische herkomst, kwaliteit en stijl van de wijn. De AOC-classificatie voor Sancerre kwam tot stand met het decreet op 10 november 1936 voor witte wijn en is later uitgebreid naar rode en rosé wijnen.

Het productiegebied van AOC Sancerre ligt in het oosten van het Loire-dal en strekt zich uit over verschillende gemeenten, waaronder:

  • Bannay
  • Bué
  • Crézancy
  • Menetou-Ratel
  • Sancerre
  • Thauvenay
  • Verdigny

De combinatie van het koele klimaat en kalkrijke bodems in deze regio draagt bij aan de unieke smaakprofielen van Sancerre wijnen. Deze terroir-gerelateerde eigenschappen resulteren in wijnen met een hoge mineraliteit en frisse zuurgraad.

Wat eet je bij Sancerre wijn?

Zeevruchten en visgerechten: Sancerre wijn is een uitstekende match bij schaal- en schelpdieren zoals oesters, garnalen, krab en coquilles, net als bij diverse bereidingen van gegrilde vis.

Kazen: Regionale geitenkazen zoals Crottin de Chavignol zijn een klassieke combinatie met Sancerre wijnen. De frisse, mineralige eigenschappen van zowel de kaas als de wijn vormen samen een harmonieus geheel. Andere geitenkazen doen het ook goed bij Sancerre en Sauvignon Blanc in het algemeen. Voor dit soort frisse wijnen kun je het beste zo zacht mogelijke kazen kiezen.

Vegetarisch: Sancerre is ook erg lekker bij frisse vegetarische gerechten. Denk aan een zomerse salade of een milde curry.

Sancerre kun je het beste koel serveren op crica 8-10 graden Celsius. Op deze temperatuur komen de subtiele aroma’s van de wijn optimaal tot hun recht.

Oesters bij Sancerre

Veelgestelde Vragen

Wat zijn de kenmerken van Sancerre wijn?

Sancerre wijnen staan bekend om hun droge, strakke karakter met veel aroma's en een hoge zuurgraad. Ze smaken vaak naar kruisbes, citrus en groene appel en hebben een kenmerkend aroma van gras en mineralen.

Welke gerechten combineren goed met een Sancerre wijn?

De frisheid en aromatische kwaliteit van Sancerre wijnen maken ze tot een perfecte begeleider van geitenkaas. Ze zijn ook uitstekend te combineren met visgerechten en salades.

Wat is het verschil tussen een rode en witte Sancerre?

Witte Sancerre is gemaakt van Sauvignon Blanc en staat bekend om zijn knapperige smaak. Rode Sancerre wordt gemaakt van Pinot Noir en is minder bekend, maar biedt subtiele rode bessen smaken met een verfijnde structuur.

Hoe varieert de prijs van Sancerre wijnen?

De prijs van Sancerre wijnen kan aanzienlijk variëren afhankelijk van de producent, de leeftijd van de wijn en de specifieke wijnmaker. Over het algemeen zijn wijnen uit Sancerre niet goedkoop.

Wat zijn de beste Sancerre wijnen volgens kenners?

De beste Sancerre wijnen worden gemaakt door onder andere Domaine Vacheron, Francois Cotat, Henri Bourgeois, en Domaine Francois Crochet.

Uit welke regio komt Sancerre wijn en hoe beïnvloedt dit de smaak?

Sancerre wijn komt uit een klein wijngebied uit de Loire. Sancerre bevindt zich op de linkeroever van de rivier de Loire. Drie bodemsoorten, 'Terres blanches', 'Caillottes' en bodems met klei en silicium, beïnvloeden de mineraliteit en aromatische expressie van deze wijnen.