Verdejo Wijn uit Rueda in Spanje

Verdejo is een Spaans druivenras die voornamelijk te vinden is in de wijnregio Rueda in Spanje. Deze witte druivensoort gedijt goed in droge, keien- en kalksteenrijke bodems. De druif is robuust, bestand tegen lange periodes van droogte en brengt wijnen voort die gekenmerkt worden door een frisse, fruitige en elegante stijl. De groene schil van de druif is een indicatie voor de naamgeving, aangezien 'verdejo' is afgeleid van 'verde', het Spaanse woord voor groen. Verdejo is een witte wijn die heerlijk fris en fruitig is. Vaak hebben ze lichte en kruidachtige tonen, intens fruitige aroma's en een frisse zuurgraad. Kenmerkende smaken zijn limoen, meloen, grapefruit, ananas, peer, witte perzik en een bittertje/kruidigheid in de mond.

Verdejo moet niet verward worden met de Portugese druif Verdelho. Dit is een ander druivenras dat vooral voor het maken van Madeira wordt gebruikt.

Verdejo druiven

Waar komt Verdejo vandaan: de Rueda in Spanje

De Verdejo-druif komt waarschijnlijk uit Noord-Afrika en maakte vermoedelijk in de 11e eeuw de oversteek naar Spanje. Mozarabische gemeenschappen introduceerden de druif in Centraal-Spanje, waaronder in de Rueda in Castilië en León. Dit is nog steeds de meest belangrijke wijnregio voor deze druif. De Verdejo heeft zich aangepast aan het lokale klimaat en de bodemomstandigheden. 

Rueda is sinds 1980 erkend als een Denominación de Origen (DO), een classificatie die de kwaliteit en herkomst van de wijnen waarborgt. Om de naam Rueda op het etiket te mogen voeren, moet een wijn voor minstens 50% uit de Verdejo-druif bestaan. De Rueda heeft optimale omstandigheden voor de Verdejo-druif dankzij een uniek terroir en een geschikt microklimaat.

De Verdejo druif en wijnbouw

Verdejo is een druivensoort die optimaal gedijt onder een continentaal klimaat, zoals gevonden kan worden in de Rueda, gelegen in het gebied Castilië en León. De Rueda bevindt zich in het binnenland van Spanje waar het vaak droog en dor is. Deze omgeving is essentieel aangezien het de druiven blootstelt aan een ideale hoeveelheid zonneschijn die nodig is voor de rijping. De bodem in dit gebied is veelal rotsachtig met elementen van kalksteen, die bijdragen aan de minerale kwaliteiten van de wijn.

  • Klimaat: Continentaal
  • Bodemtype: Rotsachtige gronden met kalksteen
  • Zonlicht: Veel en optimaal voor rijping van de Verdejo druif

De Verdejo-druiven worden doorgaans 's nachts geoogst om de frisheid vast te houden en oxidatie te voorkomen. De vinificatie gebeurt in roestvrijstalen tanks om de helderheid en zuiverheid van het druivenras te behouden. Verdejo wijnen zijn bekend onder de 'Denominación de Origen' (DO) Rueda, wat wijst op het gereguleerd herkomstgebied.

  • Oogst: Voornamelijk 's nachts
  • Vinificatie: Roestvrijstalen tanks (soms op eikenhout)
  • Oorsprong: 'Denominación de Origen' Rueda
Verdejo wijngaard Rueda

Hoe smaakt Verdejo?

De Verdejo wijnen staan bekend om hun kenmerkende frisheid en complexe aroma's. Ze bieden een balans tussen levendige zuren en volle fruitigheid, die verschillen afhankelijk van de wijze van vinificatie en oudering.

De Verdejo heeft duidelijke citrustonen waarbij vooral limoen en grapefruit naar voren komen. De wijn heeft een hoge zuurgraad die zorgt voor frisheid. Subtiele hints van venkel en vers gemaaid gras zijn waarneembaar, die bijdragen aan de kenmerkende knisperende ervaring van de wijn. Als er rijping op eikenhout plaatsvindt, kan de Verdejo een nootachtige afdronk krijgen en aan complexiteit winnen.

Smaakprofiel van Verdejo samengevat:

  • Aroma's: Limoen, grapefruit, venkel, perzik, en soms steenvruchten.
  • Structuur: Een lichte body met een merkbare zuurgraad.
  • Rijping: Meestal rijpt Verdejo op RVS tanks, maar soms ook op eikenhout. Hierdoor wordt de wijn zachter, ronder en krijgt het nootachtige aroma's en een vleugje boter.

Bewaarpotentieel van Verdejo

Verdejo wijnen zijn vaak gemaakt om jong te drinken om zo de frisheid van de wijn te behouden. Wanneer echter gekozen wordt voor rijping op eikenhout of voor verdere rijping op de fles, ontwikkelen de wijnen rijkere smaken en een nootachtige complexiteit. De kwaliteit van de wijn kan hierdoor toenemen en een ander smaakprofiel aanbieden dat verder gaat dan het primaire fruitkarakter. 

Gemiddeld kan een 'gewone' Verdejo tussen de 1-5 jaar bewaard worden voor optimale smaken.

Ik vind Verdejo lekker, wat zijn andere vergelijkbare wijnen?

Ben jij fan van Verdejo, maar wil je ook eens wat nieuws proberen? Probeer dan ook eens druiven zoals Sauvignon Blanc, de Italiaanse Friulano, Vermentino en de Franse Colombard.

Wat eet je bij Verdejo wijn?

Verdejo wijn is op en top bij visgerechten. Daarnaast is hij ook heerlijk bij zomerse salades. Ook doet deze wijn het best goed naast kazen zoals Manchego of gerechten met Ricotta of Feta.

Veelgestelde Vragen

Wat zijn de kenmerkende smaken van Verdejo wijnen?

Verdejo wijnen staan bekend om hun frisse, fruitige karakter met aroma's van citrus, groene appel, en kruiden zoals venkel. De structuur is vaak zacht met opvallende frisse zuren.

Wat is het verschil tussen Verdejo en Pinot Grigio?

Een Verdejo is meestal aromatischer dan een Pinot Grigio, met uitgesproken fruitige en kruidige tonen en een verfrissende zuurgraad. Pinot Grigio is vaak subtieler van smaak en lichter in structuur.

Is Verdejo wijn meestal zoet of droog van aard?

De meeste Verdejo wijnen zijn droog van aard, met een subtiele bitterheid in de afdronk die bijdraagt aan het frisse karakter van de wijn.

Wat eet je bij een Verdejo?

Verdejo wijn past uitstekend bij lichte gerechten zoals vis, salades en kipgerechten vanwege zijn frisse, fruitige profiel en zuurgraad. Ook lekker bij zachte kazen zoals Ricotta of een gerecht met Feta.

Wat is het verschil tussen Verdejo en Sauvignon Blanc?

Verdejo is vaak zachter van smaak dan een Sauvignon Blanc. Sauvignon Blanc heeft ook een hogere zuurgraad en is strakker in de mond. Verdejo heeft vaak meer aroma's van tropisch fruit dan een Sauvignon Blanc. Sauvignon Blanc kun je herkennen aan het typische aroma van vers gemaaid gras of buxus. Dit heeft een Verdejo niet of in veel minder.