Wat is Amarone wijn?

Amarone wijn is een droge rode wijn gemaakt van ingedroogde druiven uit de Valpolicella-streek in het noordoosten van Italië (Veneto). Deze wijn is wereldberoemd en dat is niet zo gek! 

Amarone wordt gemaakt van inheemse druivenrassen Corvina, Corvinone, Rondinella en (soms) Molinara die na de oogst voor circa 40% worden ingedroogd, waardoor de druiven een hoog suikergehalte krijgen. Het resultaat is een wijn met een diepe, rijke smaak en een hoog alcoholpercentage van 15-16%.

De productie van Amarone wijn is een tijdrovend proces dat veel aandacht en zorg vereist. De druiven worden met de hand geplukt en vervolgens gedroogd op houten rekken in goed geventileerde ruimtes. Dit proces, genaamd appassimento, duurt meestal ongeveer 100 dagen en zorgt ervoor dat de druiven verliezen tot 40% van hun gewicht. Het resultaat is een geconcentreerde most die wordt gefermenteerd en vervolgens gerijpt in eiken vaten voordat het wordt gebotteld.

Amarone wijn is een van de meest gewaardeerde wijnen ter wereld vanwege zijn complexe smaak en aroma's. Het is een wijn die goed past bij stevige vleesgerechten en kaasplankjes.

Amarone wijnflessen

Waar komt Amarone wijn vandaan?

Amarone wijn is een droge rode wijn die afkomstig is uit de Italiaanse wijnregio Valpolicella, gelegen in de wijnregio Veneto, in het noordoosten van Italië. Het gebied grenst aan het Gardameer en de Adriatische Zee. Het gebied waar Amarone wordt geproduceerd is beperkt tot een aantal gemeenten ten noordwesten van Verona.

De Amarone-stijl ontwikkelde zich toen de wijnmakers van Veneto zochten naar een manier om de body, complexiteit en het alcoholgehalte van hun wijnen te verbeteren. Zoals blijkt uit de moderne rode wijnen uit Valpolicella en Garda, worden de wijnen gemaakt van de lokale druivensoorten Corvina, Corvinone, Rondinella, de herlevende Oseleta en de steeds meer uitgefaseerde Molinara (omdat deze soms een te lichte body geeft aan de wijn). Deze druivensoorten staan niet bekend om hun inherente diepte (alleen Corvina kan wijnen met veel body produceren). Dit leed dus tot een tekort dat nog werd verergerd door de koele groeiomstandigheden in het westen van Veneto. Om de natuurlijke suikers en aroma's in Valpolicella-wijnen te concentreren, begonnen lokale producenten hun druiven na de oogst te drogen. Hierdoor werd water uit de druiven gehaald, terwijl suikers, fenolen en aroma's behouden bleven.

Amarone DOCG

Amarone werd vanaf de vintage 1968 geregistreerd als DOC-wijn en vanaf 2010 kreeg het een DOCG keurmerk. In Europa zijn er veel benamingen voor kwaliteitsvoedsel- en drankproducten, een soort geregistreerde ‘merken’ die alleen gebruikt kunnen worden door producenten die een vrij strikte reeks regels volgen, vaak inclusief een afgebakend productiegebied waar een specifiek product kan worden vervaardigd. Wanneer een wijnmaker een wijn produceert in een regio met een geregistreerd kwaliteitslabel, moet hij, als hij dat ‘merk’ op het etiket wil zetten, de druiven telen die het meest geschikt zijn voor het terroir van die regio en moet hij de wijnbereidingstechnieken gebruiken die de classificatie voorschrijft.

In Frankrijk, dat een van de oudste wetgevingen ter wereld heeft voor de bescherming van kwaliteitswijnen, zijn er de AOC-appellations (Appellation d'Origine Contrôlée), of de Grand Cru, Premier Cru, enz., classificatie van wijngaarden binnen een specifiek gebied. In Italië zijn de wijnbenamingen DOC (Denominazione d'Origine Controllata) en DOCG (Denominazione d'Origine Controllata e Garantita) voor wijnen. De meeste Italiaanse topwijnen vallen onder de DOCG-regelgeving: denk aan Barolo, Barbaresco, Brunello di Montalcino, Nobile di Montepulciano en uiteraard Amarone.

Deze productievoorschriften beschermen niet alleen de wijnmakerijen die Amarone maken tegen concurrenten uit andere regio's of landen, maar zorgen er ook voor dat alleen wijnen die aan een bepaalde kwaliteitsnorm voldoen, Amarone mogen heten. Amarone is het resultaat van een mix van terroir, microklimatologische omstandigheden, unieke druivensoorten en wijntradities.

Hoe wordt Amarone wijn gemaakt?

Amarone wijnen worden gemaakt van lokale Italiaanse druivenrassen Corvina, Corvinone, Rondinella en (in steeds mindere mate) Molinara. De druiven worden na de oogst ingedroogd totdat circa 40% van het vocht verdampt is. Het drogen van de druiven is een van de meest belangrijke onderdelen van het productieproces van Amarone wijn. Hierdoor verliezen de druiven vocht en krijgen ze een geconcentreerde smaak.

De appassimento methode

De appassimento methode is een belangrijk onderdeel van het productieproces van Amarone wijn. Dit proces houdt in dat de druiven na de oogst worden gedroogd op matten van stro (tegenwoordig zie je dit niet meer heel vaak) of in goed geventileerde ruimtes op houten rekken of staal. Het drogen van de druiven duurt ongeveer 3 tot 4 maanden en zorgt ervoor dat de druiven vocht verliezen en geconcentreerder worden. Hierdoor krijgt de wijn zijn unieke smaak en stevige body. 

De appassimento techniek wordt niet alleen bij Amarone wijnen gebruikt, maar ook elders in Italië wordt er wijn gemaakt op deze manier. Sterker nog, ook buiten Italië wordt dit gebruikt. Zo zie je tegenwoordig bijvoorbeeld veel wijnen uit o.a. de Pays d'Oc die volgens de appassimento methode zijn gemaakt.

Amarone wijn rijpingsmethode appassimento

Hoe wordt Amarone wijn gerijpt?

Na het appassimento proces worden de druiven geperst en begint de fermentatie. Na de fermentatie wordt de wijn overgebracht naar eikenhouten vaten voor de rijping. De rijping duurt ongeveer 2 tot 3 jaar en zorgt ervoor dat de wijn zijn complexiteit en karakter krijgt. Het alcoholgehalte van Amarone wijn is meestal rond de 15%-16%, wat hoger is dan de meeste andere wijnen. Traditionele grote vaten (botti) worden nu vervangen door barriques van 225 liter, vaak gemaakt van Slavonisch eikenhout.

Amarone wijnen die "Amarone Riserva" worden genoemd, moeten een minimale rijpingsperiode van 4 jaar ondergaan vanaf 1 november van de oogst.

Hoe smaakt Amarone wijn?

Amarone wijn is een rijke, droge rode wijn uit Italië. Het is een wijn die bekend staat om zijn intense en stevige smaak, met een zacht mondgevoel. De Amarone wijn smaakt als een ronde wijn, maar smaakt nimmer zoet. Het is een wijn die bekend staat om zijn complexe smaakprofiel en diepe kleur. Het is dus absoluut geen zoete wijn. Wel is het een sterk geconcentreerde wijn waardoor het een licht zwoel karakter heeft.

De smaak van Amarone wijn wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de druivensoorten die worden gebruikt, het klimaat en de bodem waarin de druiven groeien, en de manier waarop de wijn wordt geproduceerd en gerijpt. Amarone wijn heeft een medium zuurgraad die gebalanceerd wordt door het hoge alcoholpercentage en de sterke, diepe en complexe smaken.

In de geur vind je de intense geur van kersen en zwart fruit, met een lichte tint van pruim. De smaak is vol en stevig, het mondgevoel is zacht. Je ruikt rijpe kersen, vijgen, kaneel, pruimen en chocolade. Het smaakt naar kersen, donker fruit, tabak, leer en chocolade. Bij oudere Amarone wijnen proef je duidelijk vijgen en stroop.

Amarone wijn heeft ook een redelijk tanninegehalte, wat zorgt voor een droge en tannineuze afdronk. Over het algemeen heeft Amarone wijn een hoog alcoholgehalte, wat kan variëren van 14% tot 16%. Hierdoor is het wel een stevige wijn. 

Wat eet je bij Amarone wijn?

Amarone wijn is een volle, rijpe en krachtige rode wijn met een hoog alcoholpercentage. Het is een wijn die goed past bij stevige gerechten. Hieronder vind je een aantal suggesties voor gerechten die goed samengaan met Amarone wijn:

Amarone bij rood vlees

Amarone wijn past goed bij rood vlees. Denk bijvoorbeeld aan een mooi stuk biefstuk of lamsvlees. Het krachtige en volle karakter van de wijn past goed bij de stevige smaak van het vlees.

Amarone bij wild

Een andere goede combinatie is Amarone wijn met wildgerechten. Het krachtige en volle karakter van de wijn past goed bij de intense smaak van wild. Denk bijvoorbeeld aan hertenbiefstuk of wild zwijn.

Amarone bij kaas

Amarone wijn is ook een goede keuze bij kaas. De wijn past goed bij stevige en harde kazen zoals Comté of gewoon een Hollandse kaas.

Wat kost Amarone wijn?

Amarone wijn is een exclusieve wijnsoort die eveneens zeer geschikt is voor langdurige rijping en bewaring in de kelder. Sommige Amarone wijnen worden zelfs meer waard naar mate ze goed ouderen. Door de unieke productiemethode is Amarone wijn ook vaak duurder dan andere wijnen.

Prijs van Amarone wijn

De prijs van Amarone wijn varieert van circa €25,- tot meer dan €90,- per fles, afhankelijk van het wijnhuis en de kwaliteit. Dit maakt Amarone wijn een van de duurdere wijnen op de markt. Soms zie je ook Amarone wijnen van minder dan €25,-, maar de kwaliteit is dan vaak wel beduidend minder (vaak sprake van massaproductie, waardoor zulke prijzen mogelijk zijn). Wil je een Amarone kopen die je kunt bewaren? Kies dan voor een Amarone van een welstaand wijnhuis en kies dan voor de hogere lijnen. Kies bijvoorbeeld een duurdere fles. Vaak zijn deze wijnen van betere kwaliteit om tientallen jaren weg te leggen.

Waarom is Amarone wijn duurder?

Amarone wijn is duurder dan andere wijnen vanwege de productiemethode. De druiven worden namelijk lang gedroogd (gemiddeld 120 dagen) voordat ze worden geperst. Hierdoor is er meer druivensap nodig om een fles Amarone wijn te maken. Dit maakt de productie van Amarone wijn duurder dan andere wijnen. Oplages zijn vaak ook niet hoog, waardoor deze wijnen zeldzamer zijn dan andere 'gewone' wijnen die in grotere hoeveelheden worden gemaakt.

Ripasso wijn: de tussenstap tussen een 'gewone' Valpolicella en de Amarone

Na het persen van de druvien voor Amarone blijven er voldoende druivenschillen over. In plaats van deze schillen weg te gooien, begonnen wijnmakers de schillen te gebruiken bij een tweede gisting van een gewone rode Valpolicella wijn, waardoor de wijn meer complexiteit kreeg. Zo ontstond Ripasso, dat ‘opnieuw doorgeven’ of ‘opnieuw overgaan’ betekent, een proces dat zo succesvol bleek dat Ripasso in 2007 een eigen DOC werd. 

Ripasso is vaak stukken goedkoper dan een fles Amarone, dus mocht je zin hebben in de smaak van Amarone maar even geen zin in de krachtigheid of in de prijs, kies dan eens voor een Ripasso. Deze wijnen zijn vaak net wat toegankelijker en makkelijker te drinken dan een Amarone wijn. Eigenlijk gewoon het kleine broertje van de Amarone dus.

Amarone ingedroogde druiven

Wat is het verschil tussen Amarone en Recioto?

Toen wijnmakers in eerste instantie gingen werken met de appassimento techniek, bleek deze succesvol. Maar deze techniek werd eigenlijk aanvankelijk gebruikt om zoetere wijnstijlen te produceren, zoals die nu bekend staan als Recioto della Valpolicella.

Wat zijn de beste Amarone wijnen?

Amarone wijn is een van de meest beroemde wijnen uit Italië. Er zijn veel Amarone wijnen op de markt, maar sommige staan extra hoog aangeschreven. Deze wijnen zijn gemaakt door gerenommeerde wijnhuizen en hebben een goede reputatie in de wijnwereld. Enkele van de meest beroemde wijnhuizen uit de Amarone zijn:

  • Tommasi
  • Bertani
  • Zenato
  • Quintarelli
  • Dal Forno Romano
  • Allegrini
  • Masi
  • Bolla

Deze Amarone wijnen hebben allemaal een intense smaak en zijn van hoge kwaliteit. Ze zijn ook relatief duur in vergelijking met andere Amarone wijnen.