Wat is het verschil tussen Merlot en Cabernet Sauvignon?

Merlot en Cabernet Sauvignon zijn twee van de meest bekende en breed verbouwde rode druivensoorten ter wereld. Beide vinden hun oorsprong in de Bordeaux-regio van Frankrijk en hebben zich verspreid over meerdere continenten. Ondanks hun gezamenlijke herkomst vertonen ze een aantal duidelijke verschillen die invloed hebben op de smaak, textuur en complexiteit van de wijnen die van deze druiven worden gemaakt.

Merlot staat bekend om zijn zachte, fruitige karakter en is vaak toegankelijker in de jonge jaren dan de robuustere Cabernet Sauvignon. Typische aroma's van Merlot omvatten rijpe kersen, pruimen en hints van kruiden en chocolade. Cabernet Sauvignon is meer tannine-rijk. De smaken zijn steviger met aroma's van zwarte bes, munt en soms cederhout of tabak.

Het interessante is dat hoewel deze druivensoorten op zichzelf staan, je ze ook vaak ziet in een blend, zoals het geval is in veel Bordeaux wijnen. De combinatie van Merlot's toegankelijkheid en Cabernet Sauvignon's structuur resulteert in absolute topwijnen.

Merlot

Merlot en Cabernet Sauvignon in Bordeaux

Bordeaux is een sleutelregio in de geschiedenis van Merlot en Cabernet Sauvignon. Deze Franse wijnstreek is de geboorteplaats van beide druivenrassen, waar ze voor het eerst werden gecultiveerd en gebruikt voor het maken van wijnen met veel diepgang en complexiteit. In Bordeaux is de Merlot druif met name geliefd vanwege zijn vroege rijping en wordt het vaak geblend met Cabernet Sauvignon om de wijn een stevigere structuur te geven.

Ondanks hun Franse herkomst, zijn zowel Merlot als Cabernet Sauvignon druiven nu te vinden in diverse wijnproducerende regio's wereldwijd. In Amerika, met name in Californië, hebben wijnmakers hun eigen expressie van deze druiven gecreëerd, vaak met een rijper en fruitiger profiel. Australië, Zuid-Afrika, en Chili zijn ook prominente producenten geworden, elk met hun unieke terroir dat zich weerspiegelt in de wijnen. In Toscane, een regio van Italië, wordt de Cabernet Sauvignon met succes gebruikt in de 'Super Tuscan' blends, terwijl Merlot zowel in pure vorm als in blends schittert. In warmere klimaten heeft Cabernet Sauvignon vaak een relatief hoog alcoholpercentage.

Verschillende kenmerken van Merlot en Cabernet Sauvignon druiven

Merlot en Cabernet Sauvignon delen een gemeenschappelijke voorouder in Cabernet Franc, maar vertonen unieke eigenschappen in hun groeiwijze en reactie op klimaat.

Merlot en Cabernet Sauvignon behoren tot de meest geteelde rode druivenrassen ter wereld, maar ze groeien en rijpen verschillend. Merlot heeft de neiging om vroeger te rijpen dan Cabernet Sauvignon, wat resulteert in een korter groeiseizoen. Dit maakt Merlot beter geschikt voor koelere klimaten waar een lang groeiseizoen niet altijd gegarandeerd is. In tegenstelling tot Merlot, heeft Cabernet Sauvignon een sterkere structuur en dichtere wijnstokken, waardoor het passend is voor groei in verschillende klimaattypen.

Merlot en Cabernet Sauvignon kunnen zowel in een koeler als warmer klimaat worden aangeplant, maar het levert andere wijnen op. In een warmer klimaat zijn de wijnen vaak zwoeler, fruitiger en rijper van smaak dan in koele klimaten.

Smaakprofielen van Cabernet Sauvignon en Merlot

Merlot staat bekend om zijn zachtheid en fruitige tonen, terwijl Cabernet Sauvignon wordt gewaardeerd om zijn volle smaak en hogere tanninegehalte.

Kenmerkende smaken van Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon heeft een intens smaakprofiel en is een volle rode wijn met een hoger gehalte aan tannines en zuren.

 • Zwarte bessen en cassis: leidend tot een robuuste smaak
 • Munt en cederhout: vaak aanwezig in de nasmaak
 • Complexere aroma's: zoals hints van chocolade en koffie

Kenmerkende smaken van Merlot

Merlot wijnen hebben vaak een zachte, ronde smaak met minder tannines dan Cabernet Sauvignon. Kenmerkend hiervoor zijn:

 • Bessen: met name kersen en pruimen
 • Frambozen
 • Subtiele hints van cacao en vanille

Verschil Merlot en Cabernet Sauvignon

Wat eet je bij Cabernet Sauvignon en Merlot?

Gerechten die Passen bij Merlot en Cabernet Sauvignon

Merlot is vaak toegankelijker vanwege zijn zachtere tannines en fruitige karakter, waardoor het zeer geschikt is bij veel gerechten. De smaak van rode vruchten en een subtiel kruidig accent maakt dat deze rode wijn uitstekend samen gaat met:

 • Rood vlees: zachte biefstuk of kalfsvlees 
 • Gevogelte: eend of kalkoen in rijke sauzen.
 • Kaas: middelsterke kazen zoals Goudse of Brie.

Cabernet Sauvignon met zijn robuuste structuur en hogere tanninegehalte, matcht perfect met meer uitgesproken smaken zoals:

 • Stevig rood vlees: geroosterd lam of een stevige ribeye.
 • Wildgerechten: hert of wild zwijn in een krachtige jus.
 • Rijpe, harde kazen: Comté, oude Cheddar of andere stevige harde kazen.

Rode wijn en eten

Veelgestelde vragen

Wat zijn de smaakverschillen tussen Merlot en Cabernet Sauvignon?

Merlot staat bekend om zijn zachtere, fruitigere smaakprofiel met minder tannines, terwijl Cabernet Sauvignon vaak een vollere smaak heeft met een hoger tanninegehalte en vaak meer complexiteit.

Welke is doorgaans voller van smaak, Merlot of Cabernet Sauvignon?

Cabernet Sauvignon is doorgaans voller van smaak dan Merlot, met een robuuster tanninestructuur en een hoger potentieel voor veroudering.

Hoe verschillen de teeltomstandigheden voor Merlot en Cabernet Sauvignon?

Merlot is aanpasbaar aan een breder scala van klimaten, maar geeft de voorkeur aan koelere omstandigheden dan Cabernet Sauvignon, welke beter gedijt in warmere en meer consistente klimaten met goed gedraineerde grond.

Wat zijn de kenmerkende aroma's van Merlot vergeleken met die van Cabernet Sauvignon?

Merlot heeft vaak aroma's van rijp rood fruit zoals kersen en bessen, terwijl Cabernet Sauvignon karakteristieke aroma's heeft van zwarte bessen, cederhout, en soms een hint van groene paprika (in koelere klimaten).

In welke klimaten gedijen Merlot en Cabernet Sauvignon het beste?

Beide druivensoorten gedijen goed op verschillende plekken ter wereld. Over het algemeen gedijt Merlot beter in een koeler tot gematigd klimaat en kan Cabernet Sauvignon met zijn dikke schil meer warmte hebben. Toch zullen wijnen uit koelere klimaten van beide druiven anders smaken dan die uit warme klimaten. 

Hoe wordt de leeftijd van Merlot en Cabernet Sauvignon wijnen vergeleken?

Cabernet Sauvignon wijnen hebben over het algemeen een groter potentieel voor veroudering dankzij hun hogere tanninegehalte, terwijl Merlot wijnen vaak op een jongere leeftijd gedronken kunnen worden wegens hun zachtere profiel. Maar ook hier zijn uitzonderingen. Er zijn prachtige wijnen van 100% Merlot die lang kunnen rijpen. Een van de meest beroemde Merlot wijnen is Petrus en deze rijpen vaak meer dan 10-20 jaar voordat ze geschonken worden. Veel Bordeaux wijnen zijn blends van Merlot en Cabernet Sauvignon (en andere druiven). Deze wijnen zijn pas minimaal 5 tot 10 jaar na botteling op dronk.