Wat is Lambrusco? Ontdek deze bruisende Italiaanse wijn

Lambrusco verwijst naar zowel het Italiaanse druivenras als de mousserende rode wijn die van deze druif wordt gemaakt. Lambrusco komt uit Emilia-Romagna, een gebied in Noord-Italië. 

Hoewel Lambrusco vaak wordt geassocieerd met een zoete smaak, zijn er zowel droge als zoete varianten. Kenmerkend voor Lambrusco is het fruitige smaakprofiel met aroma's van aardbei, bessen en kers. Ook heeft de wijn fijne en levendige zuren.

Lambrusco wijn

Wat is Lambrusco?

Lambrusco is een van de oudste wijnsoorten uit (Noord-)Italië en wordt al gecultiveerd sinds de tijd van de Etrusken en Romeinen. Gedurende vele eeuwen heeft de wijn een prominente plek ingenomen in de Noord-Italiaanse wijnbouw, vooral binnen de regio's Emilia-Romagna en Lombardije.

Verschillende soorten Lambrusco druiven

De Lambrusco-familie bestaat uit verschillende variëteiten, waarvan de bekendste zijn:

  • Lambrusco Salamino: Staat bekend om zijn ronde druiventrossen.
  • Lambrusco di Sorbara: Geroemd om zijn lichte kleur en verfijnde smaak.
  • Lambrusco Grasparossa: Kenmerkt zich door een diepere kleur en meer structuur.

Naast deze variëteiten vind je nog relatief vaak de naam Maestri of Marani als aanduiding voor Lambrusco.

Wijnregio's van Lambrusco

Lambrusco wordt voornamelijk geproduceerd in de Noord-Italiaanse regio's. Belangrijke DOC's omvatten:

  • Lambrusco di Sorbara
  • Lambrusco Grasparossa di Castelvetro
  • Lambrusco Salamino di Santa Croce

De wijnregio's rond Modena, Parma en Reggio-Emilia zijn in het bijzonder bekend om hun Lambrusco wijnproductie.

Lambrusco wijngaarden Modena

Vinificatie van Lambrusco

Er zijn zowel lichte mousserende wijnen die van Lambrusco worden gemaakt, evenals stille wijnen. Traditionele productiemethoden zoals de Charmat-methode worden gebruikt waarbij de tweede gisting in gesloten tanks plaatsvindt. Dit bevordert de natuurlijke carbonatie, wat resulteert in de lichte, verfrissende bubbels.

Lambrusco wijnen variëren van secco (droog) tot amabile (lichtzoet) en dolce (zoet), met een alcoholpercentage (ABV) van meestal rond de 11 tot 12%

Hoe smaakt Lambrusco?

Lambrusco staat bekend om zijn levendige en fruitige karakter met frisse zuren. Eind vorige eeuw heeft deze wijn helaas een negatief imago gekregen doordat de wijn bekend stond als zoet, goedkoop en makkelijk weg te drinken. Het werd zelfs een van de meest verkochte wijnen van Italië. Dit kwam doordat de Charmat-methode op grote schaal geïntroduceerd wordt, waardoor de wijnen hun bubbels krijgen tijdens een tweede gisting in het vat, in plaats van op de fles (zoals in o.a. Champagne). Deze soort wijnen bestaan nog zeker, maar vlak Lambrusco niet uit. Van deze druif worden ook echt prachtige wijnen gemaakt.

Lambrusco heeft vaak frisse en fruitige smaken van aardbei, kers en bramen, gecombineerd met een aangename frisheid. De wijn verraadt vaak zachte tannines en levendige zuren, wat resulteert in een verfrissende afdronk. De wijnen zijn zowel droog (secco) als zoet (dolce) te vinden.

Ondanks zijn sprankeling en fruitige toetsen, is Lambrusco doorgaans niet overmatig zoet. Als je een kwalitatief goede Lambrusco hebt, dan vind je een balans die zowel verfrissend als lekker fruitig is.

Wat eet je bij Lambrusco?

Een fruitige Lambrusco met aroma's van kersen en aardbeien gaat uitstekend samen met lichte gerechten zoals zomerse salades die verse bessen of rabarber bevatten. De tannines in drogere Lambrusco's kunnen goed overweg met vettere vleessoorten, zoals charcuterie.

  • Lichte gerechten:
    • Salade met aardbeien en geitenkaas
    • Gegrilde groenten met balsamico
  • Vleesgerechten:
    • Parmaham en andere lokale charcuterie
    • Lichte gerechten met kip of kalkoen

Herkomstbenaming en regulering van Lambrusco

Lambrusco wijnen zijn nauw verbonden aan de herkomstbenamingen in Italië, vooral in de regio Emilia-Romagna en in mindere mate Lombardije.

Lambrusco Denominaties

Italië kent verschillende kwaliteitsaanduidingen om de oorsprong en kwaliteit van wijnen te waarborgen. Voor Lambrusco is dit de Denominazione di Origine Controllata (DOC). De belangrijkste Lambrusco-denominaties in de regio Emilia-Romagna zijn:

  • Lambrusco di Sorbara DOC: Deze DOC is opgericht in 1970 en beslaat meer dan 1000 hectare aan wijngaarden in Emilia-Romagna.
  • Lambrusco Grasparossa di Castelvetro DOC: Deze DOC bevindt zich ten zuiden van Modena. Deze wijnen zijn vaak bekend om zijn diepere kleur en vollere body. De wijngaarden beslaan meer dan 1000 hectare.
  • Lambrusco Salamino di Santa Croce DOC: Deze DOC bevindt zich eveneens in Emilia Romagna en beslaat meer dan 1400 hectare wijngaarden. De druiven zijn karakteristiek door de salami-vormige trossen. Deze wijnen zijn evenwichtig met een harmonieuze verhouding tussen frisheid en zoetheid.
  • Lambrusco Mantovano DOC: Dit is de enige DOC die zich in Lombardije bevindt. De wijngaarden beslaan meer dan 245 hectare. Er worden hier rosato's (rosé) en rode wijnen gemaakt.

Veelgestelde Vragen

Wat zijn de verschillende soorten Lambrusco?

Er zijn verschillende soorten Lambrusco die variëren in kleur en zoetheid. Zij kunnen rood, wit of rosé zijn en uiteenlopen van droog tot zoet. Ookal zijn er verschillende soorten Lambrusco, veruit de meest kenmerkende is de rosato of rode wijn met een lichte bubbel.

Is Lambrusco zoet?

Lambrusco kan zowel droog als zoet zijn. De wijn staat bekend als zoete mousserende wijn maar er zijn zeker ook droge varianten!

Is Lambrusco hetzelfde als Prosecco?

Nee, Lambrusco is een andere mousserende wijn uit het noorden van Italië. Lambrusco is vaak rood van kleur (niet altijd, er zijn ook witte Lambrusco's) en het wordt gemaakt van andere druiven. Prosecco wordt gemaakt van de Glera-druif, en Lambrusco van de Lambrusco-druif en subvarianten. Prosecco wordt gemaakt rondom Veneto en Lambrusco voornamelijk in Emilia-Romagna en Lombardije.

Hoe drink je Lambrusco?

Lambrusco wordt traditioneel licht gekoeld geserveerd, tussen 12 en 14 graden Celsius. Dit helpt om de fruitige aroma's en de frisheid van de mousserende wijn te benadrukken.

Hoe smaakt Lambrusco?

Het smaakprofiel van Lambrusco wijn is vaak fruitig met hints van aardbei, rode bessen en soms bloemige tonen. Droge Lambrusco's zijn zacht en verfrissend, terwijl de zoetere varianten rijker en voller zijn met een duidelijk zoetje. Toch hebben ze vaak nog levendige zuren, waardoor ze heerlijk zijn bij warm weer.

Wanneer drink je Lambrusco?

Lambrusco is uitstekend geschikt als aperitief dankzij zijn zachte en verfrissende bubbels en toegankelijke smaken. Lambrusco is vooral heerlijk op een warme zomerse dag wanneer je toch wat extra feestelijks zoekt.

Wat eten bij Lambrusco?

Lambrusco is vooral lekker bij lichte, zomerse gerechten met weinig overheersende smaken. Een witte of rosé Lambrusco is heerlijk bij een zomerse salade met vijgen, bessen of geitenkaas. Een droge, vollere rode Lambrusco is lekker bij gevogelte of kalfsvlees. Lambrusco is ook heerlijk bij een borrelplank met zachte kazen en charcuterie. Zeker op warme dagen, wanneer je een rode wijn te zwaar vindt.

Waarom heeft Lambrusco een slechte reputatie?

Lambrusco kreeg in de jaren 80 een slechte reputatie omdat er heel veel zoete Lambrusco's als bulkwijn gemaakt werden en werden geëxporteerd naar Amerika. Lambrusco werd zo populair dat er heel veel van werd gemaakt en dat er eigenlijk bijna geen kwaliteitswijn meer te vinden was. Inmiddels is dat tij gekeerd en zijn er ook prachtige kwaliteits Lambrusco's te vinden. De wijn is niet alleen zoet te vinden, maar ook kurkdroog.