Wat is Moscato d'Asti?

Moscato d'Asti is een Italiaanse wijn die wordt gemaakt rondom de plaats Asti in de regio Piëmonte. Het is een lichte mousserende witte wijn die wordt gemaakt van de Moscato Bianco druif, een van de oudste druivensoorten ter wereld. Moscato d'Asti heeft een lager alcoholpercentage dan de meeste andere wijnen. De wijn is vaak lichtzoet en fruitig maar heeft nog wel levendige zuren.

De wijn heeft een zachte bubbel en een licht zoetje, waardoor het ook vaak als dessertwijn wordt geschonken. Moscato d'Asti wordt meestal jong gedronken en heeft een alcoholpercentage van ongeveer 5-8%. Het is een lichte en verfrissende wijn die perfect is voor warme zomerdagen bijvoorbeeld.

Asti is de belangrijkste stad in het gebied waar Moscato d'Asti wordt geproduceerd. Het is een historische stad met vele bezienswaardigheden, waaronder de kathedraal van Asti en het middeleeuwse kasteel van de stad. Asti staat ook bekend om zijn andere wijnen, waaronder de beroemde Asti Spumante en natuurlijk de Barbera d'Asti.

Moscato Bianco druiven

Waar komt Moscato d'Asti vandaan?

Moscato d'Asti wordt gemaakt rondom Asti in Piëmonte. Dit gebied ligt in het noorden van Italië. De wijn is gemaakt van de Moscato Bianco druif, ook wel bekend als Muscat Blanc à Petits Grains. Moscato d'Asti wordt beschouwd als een van de bekendste mousserende wijnen van Italië en wordt al eeuwen gemaakt. 

Moscato Bianco  druif

De Moscato Bianco druif is een van de oudste druivensoorten ter wereld en wordt al meer dan 2000 jaar verbouwd. De druif gedijt goed in de heuvelachtige regio Piemonte, waar de bodem rijk is aan kalksteen en klei. De regio is ook bekend om zijn milde klimaat en de bescherming die de Alpen bieden tegen koude winden uit het noorden.

DOCG Classificatie van Moscato d'Asti

Moscato d'Asti heeft de DOCG classificatie, wat betekent dat de wijn wordt geproduceerd volgens strikte regels en voorschriften. De wijn moet worden geproduceerd rondom het dorp Asti en een alcoholpercentage hebben van tussen de 4,5 en 6,5%. De wijn wordt volgens de Charmat methode gemaakt (ook wel Martinotti genoemd). De bubbels in de wijn ontstaat doordat de 2e fermentatie van de wijn onder druk plaatsvindt in RVS tanks.

De geschiedenis van Moscato d'Asti gaat terug tot de 13e eeuw, toen de wijn voor het eerst werd geproduceerd in de regio Piemonte. De wijn werd al snel populair in heel Italië.

Tegenwoordig is Moscato d'Asti nog steeds een van de meest populaire wijnen van Italië en wordt het wereldwijd gewaardeerd om zijn lichte, zoete smaak en zachte bubbels. Het is een heerlijke wijn op een warme zomerse dag of bij een dessert.

Wijngaarden Piemonte

Hoe wordt Moscato d'Asti gemaakt?

De wijn wordt gemaakt van de Moscato Bianco druif. De druiven worden met de hand geplukt en vervolgens geperst om het sap te extraheren. Het sap wordt vervolgens gefermenteerd. De 2e fermentatie (voor de bubbels) vindt plaats in RVS onder druk voor ongeveer 10 dagen. Dit wordt de Charmat methode of Martinotti methode genoemd. De wijn is altijd lichtzoet tot zoet en heeft een laag alcoholpercentage tussen de 4,5-6,5%. 

Wat eet je bij Moscato d'Asti?

Moscato d'Asti is een heerlijke dessertwijn die perfect past bij verschillende zoete gerechten. De wijn is heerlijk bij fruitige desserts zoals fruit salades en taarten. Naast fruitige desserts, past Moscato d'Asti ook goed bij chocolade desserts. 

Moscato d'Asti past ook goed bij hartige gerechten. Zo past de wijn bijvoorbeeld ook goed bij kruidige en pittige Thaise gerechten. De zoetheid van de wijn compenseert de pittigheid van de gerechten. 

Moscato d'Asti met desserts

Veelgestelde vragen

Hoe smaakt Moscato d'Asti?

Moscato d'Asti heeft een kenmerkende zoete smaak met tonen van fruit zoals perzik, abrikoos en citrus. Het heeft ook een licht kruidige en bloemige smaak, met een zachte bubbel en een verfrissende afdronk. Over het algemeen is Moscato d'Asti een lichte en verfrissende wijn die perfect past bij desserts of op warme zomerdagen.

Is Moscato d'Asti een zoete wijn?

Moscato d'Asti is een zoete wijn met een laag alcoholpercentage tussen de 4,5-6%. De wijn wordt gemaakt van de Moscato Bianco druif in Asti, Piëmonte. De wijn is zeer geliefd vanwege het lichte zoetje terwijl de wijn ook nog levendige zuren heeft. 

Waar komt Moscato d'Asti vandaan?

Moscato d'Asti wordt gemaakt rondom het dorp Asti in het Noord-Italiaanse Piëmonte. De wijn wordt gemaakt van de Moscato Bianco-druif. Moscato d'Asti is geclassificeerd als DOCG, de hoogste kwaliteitsstempel voor wijn in Italië. De wijn moet dan ook volgens strikte regels geproduceerd worden.

Hoe wordt Moscato d'Asti geproduceerd?

Moscato d'Asti wordt geproduceerd van de Moscato Bianco druif uit het gebied rondom Asti. De druiven worden met de hand geplukt en zacht geperst om de zoete en aromatische smaken te behouden. Het sap wordt vervolgens onder lage temperatuur gefermenteerd in roestvrijstalen tanks. De bubbels ontstaan door een 2e fermentatie onder druk in roestvrijstalen tanks voor minimaal 10 dagen. Dit wordt de Charmat Methode genoemd.

Wat eten bij Moscato d'Asti?

Moscato d'Asti is een zoete wijn die perfect past bij desserts en andere zoete gerechten. Het kan worden gecombineerd met fruit, taarten, gebak, chocolade en roomijs. Het kan ook worden geserveerd als aperitief of bij lichte maaltijden zoals salades en visgerechten. Zelfs bij pittig eten is deze wijn heerlijk!

Wat is het alcoholpercentage van Moscato d'Asti?

Moscato d'Asti heeft een laag alcoholpercentage van ongeveer 4,5% tot 6,5%. Dit maakt het een lichte en verfrissende wijn die perfect is voor warme zomerdagen of als dessertwijn.

Hoe drink ik Moscato d'Asti?

Moscato d'Asti kan het beste worden geserveerd bij een temperatuur tussen de 8°C en 10°C. Het kan worden geserveerd in een Champagne glas om de bubbels en aroma's te behouden. 

Wat zijn de verschillen tussen Moscato d'Asti en andere soorten Moscato wijnen?

Moscato d'Asti is een lichte mousserende wijn met een laag alcoholpercentage en een zoete smaak. Het is anders dan andere soorten Moscato wijnen, zoals Asti Spumante, die meer bubbels en een hoger alcoholpercentage hebben. Moscato d'Asti heeft ook een zachtere smaak met tonen van fruit en bloemen, terwijl andere Moscato wijnen een meer uitgesproken smaak kunnen hebben. Ook hoeven deze andere wijnen niet zoet te zijn. Moscato d'Asti is dat wel.