Welke wijn bij asperges?

Asperges zijn een heerlijke seizoensgroente die vaak worden gegeten in de lente, maar je ziet de groene (en paarse) varianten het hele jaar door. Bij het eten van asperges drinken veel mensen een glaasje witte wijn. Maar welke wijn past het beste bij asperges? Dit is een vraag die veel mensen zich stellen, en het antwoord is niet altijd even duidelijk.

Er zijn verschillende soorten asperges, zoals witte en groene asperges, en elk type heeft zijn eigen smaak. Over het algemeen wordt witte wijn aanbevolen bij het eten van asperges, maar er zijn ook rode wijnen en rosé wijnen die goed passen bij bepaalde gerechten met asperges. In dit artikel geven we tips voor wijnen die goed passen bij verschillende soorten asperges.

Welke wijn bij asperges

Witte wijn bij asperges

Bij witte asperges kies je over het algemeen voor een witte wijn. Bij groene asperges met bijvoorbeeld rood vlees kan je het beste een lichte tot medium rode wijn kiezen. 

Asperges hebben een delicate smaak die snel kan worden overstemd door een te zware wijn. Het is daarom belangrijk om een wijn te kiezen die goed past bij de smaak van de asperges. Over het algemeen geldt dat witte wijnen beter passen bij asperges dan rode wijnen. Witte wijnen hebben vaak een lichtere smaak die beter past bij de subtiele smaak van de asperges.

De bereidingswijze van de asperges is ook van invloed op de keuze van de wijn. Bij klassiek bereide witte asperges met ham en ei en botersaus past een vollere en romige witte wijn het beste. Bij groene asperges kan zelfs een rode wijn met weinig tannines goed passen. 

Het aspergeseizoen loopt van april tot juni. In deze periode zijn er veel wijnen verkrijgbaar die goed passen bij asperges. Een lichte, niet houtgelagerde Chardonnay kan bijvoorbeeld een prachtige combinatie vormen met asperges. Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Riesling, Chardonnay en Grüner Veltliner zijn allemaal uitstekende keuzes om te combineren met asperges, afhankelijk van de bereidingswijze en de sauzen die worden gebruikt. Een houtgerijpte Chardonay of Chenin Blanc zou bijvoorbeeld wel weer goed passen bij witte asperges met een volle botersaus, mocht je daar toch zin in hebben. Een witte wijn uit de Elzas zou ook heerlijk kunnen zijn.

witte wijn bij asperges

Wijn en de verschillende soorten asperges

Er zijn verschillende soorten asperges, zoals witte, groene en paarse asperges. Witte asperges hebben een zachte smaak en passen goed bij frisse witte wijnen of wijnen met meer body zoals Chardonnay, Chenin Blanc uit de Loire, of Pinot Gris of Pinot Blanc uit de Elzas. Groene asperges passen goed bij frisse en kruidige witte wijnen, zoals Grüner Veltliner, Riesling trocken of een Sauvignon Blanc. Paarse asperges hebben een iets sterkere smaak en passen goed bij wijnen die ook iets krachtiger zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan een Beaujolais, een Pinot Noir of een Cabernet Franc. 

welke wijn bij verschillende soorten asperges

Welke wijn bij welke asperge gerechten?

Afhankelijk van de bereidingswijze en de ingrediënten die worden gebruikt, zijn er verschillende wijnen die goed passen bij aspergegerechten. Hieronder leggen we dit in meer detail uit.

Klassieke combinatie: asperges met ham en ei

Bij klassieke aspergegerechten met ei en ham past een wat vollere witte wijn goed. Een Pinot Blanc of Chardonnay zijn goede opties. Deze wijnen hebben voldoende body en gaan goed samen met de smaken van de ham, ei en de botersaus. Heb je meer zin in een frisse wijn? Kies dan bijvoorbeeld voor een droge Riesling, Grüner Veltliner, Sauvignon Blanc of een Verdejo.

welke wijn bij asperges met ham en ei

Asperges en zalm

Bij asperges met zalm is het belangrijk om een wijn te kiezen die niet te zwaar is en goed past bij de delicate smaken van de vis. Een Grüner Veltliner, droge Riesling of houtgerijpte witte wijn zoals Chardonnay zijn goede opties. Deze wijnen hebben een medium tot vollere body, zodat de vette zalm de wijn niet gaat overheersen. Een Pinot Blanc of een witte Rioja kunnen ook heerlijk zijn.

Vegetarische aspergegerechten

Bij vegetarische en veganistische aspergegerechten is het belangrijk om rekening te houden met de ingrediënten die worden gebruikt. Bij gerechten met groene asperges past een wijn met een hogere zuurgraad goed, zoals een Grüner Veltliner of Sauvignon Blanc. Bij gerechten met witte asperges past een wijn met meer body goed, zoals een Chardonnay of Pinot Blanc. Doe je er wat kruidigs of pittigs bij? Kies dan bijvoorbeeld een droge Riesling. Je kan eventueel ook een rosé wijn kiezen bij groene asperges.