Witte wijn van rode druiven: dat kan!

Witte wijn wordt over het algemeen gemaakt van witte druiven, terwijl rode wijn wordt geproduceerd met behulp van rode druiven. Maar is het mogelijk om witte wijn te maken van rode druiven? Het antwoord is ja, het is mogelijk om witte wijn te maken van rode druiven. 

Witte wijn gemaakt van rode druiven wordt ook wel "blanc de noirs" genoemd, wat "wit van zwart" betekent in het Frans. Het proces om witte wijn te maken van rode druiven is vergelijkbaar met het maken van witte wijn van witte druiven. De druiven worden geperst en het sap wordt gescheiden van de schillen en zaden voordat het gistingsproces begint. Het resultaat is een witte wijn met een lichtroze of gouden tint, afhankelijk van de gebruikte druivensoort. Het belangrijkst bij het maken van witte wijn van rode druiven is dat de schillen snel gescheiden worden van het sap. De schillen geven namelijk kleur af.

Blanc de noirs wordt vaak geassocieerd met mousserende wijnen, maar kan ook worden geproduceerd als een stille wijn.

Hoe wordt witte wijn van blauwe druiven gemaakt?

Witte wijn wordt meestal gemaakt van witte druiven, maar het is ook mogelijk om witte wijn te maken van rode druiven. Dit wordt gedaan door de schillen van de blauwe druiven zo snel te scheiden van het druivensap, waardoor de wijn wit blijft. In de schillen zitten namelijk de pigmenten die rode wijn zijn rode kleur geeft. Door dit dus zo snel mogelijk te scheiden, kun je ook witte wijn van blauwe druiven maken! 

Bekendste vormen van witte wijnen van blauwe druiven

Champagne: Blanc de Noirs

In de Champagne-streek zie je relatief veel wijnen gemaakt van alleen blauwe druiven. Dit wordt Blanc de Noirs genoemd. Als dit het geval is staat dit vermeld op het etiket van de Champagne fles. Ondanks de donkere schil van de druiven is het sap binnenin de druiven helder, en wanneer deze druiven zachtjes worden geperst en de schillen snel worden verwijderd, blijft de wijn wit. De meest voorkomende druivensoorten die gebruikt worden voor Blanc de Noirs zijn Pinot Noir en Pinot Meunier, beide traditionele Champagne druiven. De techniek stelt de wijn in staat om enkele van de rijke smaken en kenmerken van de donkere druiven te behouden terwijl de kleur licht blijft. Blanc de Noirs Champagnes en wijnen staan bekend om hun volheid en subtiele, complexe smaken, en bieden vaak een ander profiel dan witte wijnen gemaakt van witte druiven. Een klassieke Champagne blend wordt overigens sowieso vaak gemaakt van een combinatie van witte en blauwe druiven: namelijk Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Er bestaan ook Champagnes die alleen gemaakt zijn van witte druiven (blanc de blancs genoemd) en er zijn rosé Champagnes. Deze laatste worden gemaakt van de zelfde druiven, maar hier trekken de schillen langer mee. In de Champagne streek mag er overigens ook rode wijn met witte wijn gemengd worden om rosé te maken. Dit mag eigenlijk nergens anders in Europa.

Pinotage Blanc

In Zuid-Afrika zie je wel eens een Pinotage Blanc. Pinotage is een blauwe druif die je veel in Zuid-Afrika ziet. Soms zie je van deze wijn een witte variant. Deze is gemaakt van Pinotage druiven waarvan de schillen snel verwijderd zijn, zodat de wijn wit blijft! Leuk om eens te proberen.