Appassimento wijn: rode wijn van ingedroogde druiven

Appassimento is een oude Italiaanse techniek om wijn te maken. Deze techniek wordt gebruikt om rode wijnen met sterke smaak te maken. Dit wordt gedaan door druiven te laten drogen. Deze methode droogt de druiven uit, waardoor de wijn voller van smaak wordt.

Deze manier van wijn maken komt oorspronkelijk uit Veneto, Italië. Appassimento is bekend van wijnen zoals Amarone en de Ripasso.

Druiven worden na de oogst gedroogd op matten of rekken van stro of hout. Bij dit proces verliezen de druiven veel vocht, waardoor de wijn rijk en krachtig wordt. Deze techniek is al heel oud en wordt steeds beter gemaakt om de wijn lekkerder te maken.

De wijn die voortkomt uit de Appassimento methode staat bekend om zijn dieprode kleur en complexe aroma's. De wijnen zijn meestal vol. Ze kunnen zoet of droog zijn. Dit hangt af van hoe lang ze indrogen en van de keuzes van de wijnmaker.

Appassimento wijn

Wat is de appassimento methode?

Appassimento is een Italiaanse manier om wijn te maken, waarbij de druiven worden ingedroogd. Deze rode wijnen zijn hierdoor voller van smaak. Beroemde wijnen zoals Amarone  en Ripasso zijn voorbeelden van appassimento wijnen.

Na de oogst worden de druiven te drogen gelegd, waardoor de druiven vocht verliezen. Het drogen gebeurt meestal in kleine kratjes of speciale droogruimtes.

Na het drogen van de druiven worden ze geperst en wordt er rode wijn van gemaakt. Het drogen van de druiven kan wel maanden duren.

Na de fermentatie rijpen veel appassimento wijnen op eikenhouten vaten. Dit geeft de wijn een extra vol en complex karakter.

Appassimento wijn

Hoe smaken appassimento wijnen?

Appassimento wijnen zijn vol en krachtig van smaak. Ze hebben een hoog alcoholpercentage. Daarnaast zijn ze soms wat zwoel van smaak. Dit maakt deze wijnen juist zo geliefd! Ze hebben vaak ook kruidige aroma's zoals zoethout, vanille en kaneel.

De wijnen hebben verfijnde tannines en kunnen lang worden bewaard. Als de wijnen ouder worden ontwikkelen zich meer mooie aroma's zoals tabak en leer.

Beroemde appassimento wijnen

Er zijn enkele prachtige voorbeelden van appassimento wijnen. De Amarone ken je waarschijnlijk wel. Dit is een Italiaanse rode wijn uit Veneto die wereldberoemd is. Deze wijnen behoren tot de absolute top van appassimento wijnen en kunnen jarenlang bewaard blijven.

Amarone della Valpolicella

Amarone della Valpolicella is een prestigieuze rode wijn uit Vapolicella in Veneto, Italië. Het is een krachtige en complexe wijn met een hoog alcoholpercentage, vaak boven de 15%.

Amarone is gemaakt van gedroogde druiven, wat leidt tot een hogere suikerconcentratie. Na het drogen worden de druiven gefermenteerd.

Tijdens dit proces verandert alle suiker in alcohol. Dit resulteert in een rijke, droge wijn. Deze wijnen smaken naar donkere bessen, rozijnen, specerijen en een vleugje amandel.

Amarone wijn

Recioto della Valpolicella

Recioto della Valpolicella is een zoete dessertwijn uit dezelfde regio als Amarone. Deze wijn is zoals Amarone, maar de fermentatie stopt eerder voordat alle suiker is omgezet. Hierdoor blijft de wijn zoet.

Recioto is zoet met sterke geuren van rijp fruit, chocolade en kaneel. Ondanks de zoetheid behoudt het een mooie balans met een verfrissende zuurgraad.

Valpolicella Ripasso

"Ripasso" betekent dat jonge Valpolicella wijn over de droesem van Amarone of Recioto wijnen wordt gegoten. Hierdoor ontstaat een tweede gisting. Deze techniek verrijkt de smaak en verhoogt zowel het alcoholpercentage als de complexiteit van de wijn.

Valpolicella Ripasso heeft een evenwichtige smaak. Het is een goede mix van Amarone en Valpolicella wijnen. Het heeft smaken van gedroogd fruit, kruiden en soms chocolade.

Waar wordt de Appassimento methode toegepast?

De appassimento methode komt oorspronkelijk uit Veneto, Italië. Ook zie je het tegenwoordig elders in Italië. Er zijn bijvoorbeeld wijnen uit Piemonte gemaakt van ingedroogde Barbera druiven.

Ook buiten Italië groeit de waardering voor deze methode. In de Verenigde Staten worden er ook steeds meer wijnen gemaakt volgens deze manier.

In bijvoorbeeld de Pays d'Oc in Frankrijk wordt ook wijn volgens deze methode gemaakt. Hier worden lokale druivenrassen geselecteerd. Zelfs in Griekenland en Oostenrijk zie je het steeds meer.

Kortom, deze wijn stijl wordt steeds populairder waardoor steeds meer producenten dit soort wijnen zullen maken.

Appassimento wijn

Veelgestelde Vragen

Hoe wordt appassimento wijn gemaakt?

Appassimento wijn wordt gemaakt door druiven na de oogst te laten indrogen. Hierdoor verliezen de druiven vocht. Dit proces concentreert suikers en smaken in de druiven, wat resulteert in een rijke, volle wijn.

Hoe smaakt appassimento wijn?

Appassimento wijn heeft vaak een dieprode kleur en intense, geconcentreerde smaken. Ze smaken vaak naar donker rood en paars fruit, vanille, rozijnen, vijgen, tabak en leer. Ze zijn ook rijk en vol van smaak zijn.

Waar komt appassimento wijn vandaan?

Oorspronkelijk komt de appassimento-methode uit Veneto in Italië. Hier worden de meest beroemde appassimento wijnen gemaakt. Denk aan de Amarone en Ripasso della Valpolicella.

Wat is het verschil tussen appassimento en Ripasso wijn?

Het verschil tussen appassimento en Ripasso wijnen zit in het productieproces. Ripasso wijnen krijgen een tweede fermentatie met de schillen van druiven die voor de Amarone zijn gebruikt. Dit geeft extra complexiteit en smaak aan de wijn.

Wat zijn bekende appassimento wijnen?

Bekende producenten van appassimento wijnen zijn de traditionele wijnmakers die Amarone maken. Denk dan aan Zenato, Bolla, Masi en Tommasi uit Veneto.

Hoe kan ik het beste Appassimento wijn serveren en bewaren?

Appassimento wijn kun je het beste op 18 graden serveren. De wijnen kunnen het beste bewaard worden op een koele, donkere plaats. Na opening van de wijn kun je deze het beste dezelfde dag opdrinken. Hooguit 2 dagen daarna.