Is Chardonnay altijd houtgerijpt?

Chardonnay altijd houtgerijpt? Nee! De veronderstelling dat alle Chardonnay wijnen een houtrijping ondergaan is niet correct. Hoewel de rijping op eikenhouten vaten een traditionele methode is die complexiteit en karakteristieke smaken zoals vanille kan toevoegen, worden veel Chardonnays ook in stalen tanks gerijpt om de frisheid en fruitige tonen te behouden.

Het is ook een misconceptie dat alle houtgerijpte Chardonnay wijnen heel vol, vet en bombastisch zijn. Er zijn prachtige, elegante exemplaren te vinden. Te beginnen in de Bourgogne, waar elegantie op nummer 1 staat. Ook in Californië, waar je veel zeer vette en overvolle Chardonnay ziet, zijn er prachtige exemplaren te vinden. Dus nee, niet alle Chardonnay wijnen zijn uit balans en te vol en te vet.

De invloed van hout op de uiteindelijke smaak van Chardonnay kan aanzienlijk zijn. Wanneer deze wijn houtrijping ondergaat, varieert het van een subtiele tot een zeer prominente vanille- of boterachtige smaak, afhankelijk van factoren zoals de duur van de rijping en het gebruik van nieuwe of oude vaten.

Niet-houtgerijpte Chardonnays daarentegen worden geprezen om hun frisse en levendige karakter, met smaaknoten die meer floraal of fruitig kunnen zijn, afhankelijk van de rijpheid van de gebruikte druiven. Het meest bekende en beroemde voorbeeld van frisse en minerale Chardonnay is Chablis.

Over het algemeen geldt dat een houtgerijpte Chardonnay goed past bij romige gerechten en zachte kazen, terwijl een Chardonnay zonder houtrijping een uitstekende wijn kan zijn bij lichtere maaltijden zoals salades, lichte vis en schaal- en schelpdieren, of als aperitief.

Houtgerijpte Chardonnay

De Chardonnay druif

De Chardonnay druif kan zich goed aanpassen aan verschillende klimaten, van Frankrijk tot Australië, en van Californië tot Zuid-Afrika.

De smaak van de wijn verschilt heel erg per regio en het vinificatie proces. In koelere klimaten, zoals Chablis in de Bourgogne, vertonen de wijnen typisch frisse, minerale tonen met aroma's van citrus en appel. Terwijl in warmere gebieden, zoals Californië of Australië, de Chardonnay's vaak rijker zijn met tonen van tropisch fruit zoals mango.

Chardonnay

Rijping en invloed van hout:

 • Niet-houtgerijpt (unoaked): Gerijpt in stalen tanks, behoudt de frisse en fruitige kenmerken, vaak met minerale tonen.
 • Houtgerijpt (oaked): Gerijpt in eikenhouten vaten, krijgt vaak een rijkere textuur met mogelijk butterscotch en vanille tonen. Afhankelijk van de duur van de rijping op hout, de gebruikte houten vaten (nieuw/gebruikt), en het type vaten (groot/klein/Frans/Amerikaans) krijgt de wijn meer of minder van deze invloeden en dit bepaalt de uiteindelijke smaak.
Regio Kenmerken
Bourgogne Elegant, fris tot vol, vaak subtiel houtgerijpt, complex, vaak Frans eiken
Californië

Tropisch fruit, vaak houtgerijpt, boterachtige structuur, vaak Amerikaans eiken

Staat vaak bekend om volle & zeer vette Chardonnays

Chablis Fris, mineraal, meestal unoaked (niet altijd)

Bourgogne staat bekend om prestigieuze subregio's zoals Meursault en Montrachet, waar houtgerijpte en zeer complexe Chardonnays worden gemaakt. Deze zijn vaak ook enorm aan de prijs.

Elke stijl biedt iets unieks en de keuze tussen houtgerijpt of niet is vaak een persoonlijke voorkeur. Het staat vast dat Chardonnay's diversiteit en flexibiliteit het tot een van de meest geliefde witte wijnen ter wereld maken.

Chardonnay wijnen en wijn-spijs combinaties

Chardonnay past bij veel gerechten, afhankelijk van de stijl van de wijn. 

 • Vis: Een niet tot licht houtgerijpte Chardonnay met tonen van citroen past uitstekend bij lichte niet-vette vis of schaal- en schelpdieren.
 • Gevogelte: Voor geroosterde kip of ander gevogelte, kan een medium gerijpte Chardonnay met botertonen een goede keuze zijn. Denk aan Bourgogne Chardonnay, een houtgerijpte Chardonnay uit de Languedoc of bijvoorbeeld een uit de Verenigde Staten. Ook kan je soms parels vinden uit Argentinië of Chili.
 • Romige gerechten: Met romige sauzen verrijkte gerechten combineren goed met boterachtige, vanilletinten in houtgerijpte Chardonnays. Kijk naar een Californische Chardonnay.

Invloed van houtrijping op de smaak van Chardonnay wijn

De rijpingsmethode heeft een significante impact op de smaakprofielen van Chardonnay:

 • Unoaked: Chardonnays die niet in eikenhouten vaten gerijpt zijn, presenteren vaak heldere, frisse fruitaroma's zoals appel, peer, en citroen. Ze hebben een hoger zuurgehalte en een scherpere textuur en zijn daarmee ook strakker in de mond. Veel niet-houtgerijpte Chardonnay wijnen hebben ook geen malolactische gisting gehad, waardoor het appelzuur niet omgezet is in het zachtere melkzuur en de wijn daardoor strakker en frisser van smaak blijft.
 • Oaked: Houtgerijpte Chardonnays hebben romige en volle smaken en aroma's van vanille, karamel en soms kaneel. Ze zijn vaak filmend en zacht in de mond en hebben een romige, soms vettige smaak. Ze zijn vaak lager in de zuren en daarmee minder strak in de mond. Deze wijnen hebben malolactische gisting gehad waardoor het appelzuur wél is omgezet in het zachtere melkzuur. Dit geeft de wijn een nog zachter mondgevoel.

De regio van herkomst speelt ook een rol. Koelere klimaten leveren vaak Chardonnays met subtielere, frisse en licht fruitige smaken. Chardonnays uit warme regio's hebben vaak veel tropisch fruit en zijn over het algemeen minder fris en vaak voller van smaak.

Houten vaten Chardonnay barriques

Wijnregio's en klimaten

Elk wijngebied heeft zijn unieke terroir eigenschappen die bijdragen aan de distinctieve kenmerken van de daar geproduceerde Chardonnay. 

Bourgogne staat bekend om zijn complexe bodemsamenstelling en kalksteenrijke grond, cruciaal voor de ontwikkeling van prestigieuze Chardonnay-wijnen met een subtiele mineraliteit, zoals de uit Chablis, Montrachet en Meursault

Californië staat bekend om de regio Napa Valley. Dit gebied ligt relatief dicht bij de Stille Oceaan, waardoor het gebied profiteert van lage mist en koele lucht in de ochtenden waardoor de druiven langzamer rijpen en wijnen mooie frisheid en elegantie behouden. Andere gebieden in Californië zoals Sonoma en Monterey profiteren ook van deze zeelucht waardoor hier ook prachtige frisse Chardonnay wijnen vandaan komen met elegante houtopvoeding. Hier vind je mooie kwaliteitswijnen.

Houtrijping vs RVS in Chardonnay

Houtrijping is een proces waarbij Chardonnay na de fermentatie tijd doorbrengt in eikenhouten vaten. Dit heeft invloed op de smaak, structuur en complexiteit van de wijn. Wanneer Chardonnay houtgerijpt is, neemt deze aroma's op zoals vanille, karamel en een toast. De interactie tussen wijn en eikenhout staat centraal; deze kan variëren afhankelijk van de toepassing van nieuw of gebruikt hout. Nieuw eik geeft intensievere smaken dan gebruikt, ofwel 'neutraal', eik. Vaak wordt de wijn tussendoor geroerd, dit wordt bâtonnage genoemd. Hierdoor krijgt de wijn vaak nog meer romige en tertiare aroma's van de houtopvoeding.

 • Nieuw eikenhout: Typisch voor volle, rijke wijnen met een duidelijke houtinvloed. Nieuw Amerikaans eiken geeft nog meer aroma's af dan Frans eiken.
 • Gebruikt eikenhout: Minder intensieve houtsmaak, laat meer ruimte voor de fruit- en terroirkarakteristieken.

In tegenstelling tot houtgerijpte Chardonnay zijn er ook unoaked Chardonnays die rijpen in roestvrijstalen tanks al dan niet op de droesem (sur lie genoemd). Deze wijnen missen de houtinvloed, wat resulteert in een frisser profiel met de nadruk op fruitigheid en zuren. Vooral frisse citrus en appel aroma's komen naar voren. De keuze tussen staal en hout heeft een grote impact op de smaak; roestvrij staal accentueert frisse, zuivere fruittonen, terwijl hout complexiteit, romigheid, en diepte biedt.

 • Stalen tanks: Behouden de frisse, fruitige kenmerken en veel frisse zuren.
 • Eikenhouten vaten: Voegen complexe smaken en volheid toe aan de wijn.

De vinificatiepraktijken variëren per regio. In Frankrijk, zoals Bourgogne zie je veel houtrijping op een subtiele manier. Vaak met Frans eikenhout, maar soms ook een mix van Amerikaans en Frans eiken. In Californië zie je veel meer Amerikaans eikenhout, maar ook daar zijn verschillen.

Vanille in houtgerijpte Chardonnay

Veelgestelde Vragen

Wat zijn de kenmerken van houtgerijpte Chardonnay?

Een houtgerijpte Chardonnay heeft smaken zoals vanille, karamel en geroosterd brood. Deze ontstaan door de interactie tussen de wijn en de eikenhouten vaten waarin de wijn rijpt.

Hoe verschillen houtgerijpte en niet-houtgerijpte Chardonnays van elkaar?

Houtgerijpte Chardonnays hebben een vollere, romige smaak met vaak tonen van vanille en specerijen, terwijl niet-houtgerijpte Chardonnays frisser en fruitiger zijn, met een hogere zuurgraad en duidelijkere fruitaroma's zoals appel en citroen.

Wat maakt een Chardonnay 'boterig' en is dit gerelateerd aan houtrijping?

Een 'boterige' Chardonnay ontwikkelt zijn romige textuur vaak door malolactische fermentatie, wat het scherpe appelzuur omzet in zachter melkzuur. Hoewel houtrijping bijdraagt aan een voller mondgevoel, is het vooral deze fermentatie die de boterige smaak produceert.

Hoe kan ik de beste houtgerijpte Chardonnay herkennen?

De beste houtgerijpte Chardonnay is vaak te herkennen aan zijn evenwichtige combinatie van fruitige en houtgerelateerde smaken, een complexe neus en een lange afdronk. De beste houtgerijpte Chardonnay vind je over het algemeen in de Bourgogne en komen uit gebieden zoals Meursault en Montrachet. Dat neemt niet weg dat er ook prachtige kwaliteitswijnen in de rest van de wereld te vinden zijn.

Zijn er Chardonnays die rijpen op stalen tanks in plaats van op hout?

Ja, er zijn Chardonnays die rijpen in roestvrijstalen tanks in plaats van op hout, wat resulteert in een wijn met een heldere, fruitige smaak en meer frisheid, vaak met een hogere zuurgraad dan houtgerijpte varianten.

Welk eten past het best bij een houtgerijpte Chardonnay?

Een houtgerijpte Chardonnay past goed bij gerechten zoals geroosterde kip, romige pasta's, vis in rijke sauzen en zachte, rijpe kazen. De volle smaak van de wijn passen uitstekend bij deze gerechten.