Wat is het verschil tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc?

Chardonnay en Sauvignon Blanc zijn twee van de meest populaire witte wijnen ter wereld. Hoewel beide wijnen wit zijn, zijn er belangrijke verschillen in de smaak, het productieproces en de regio's waar ze vandaan komen.

Rijpe Sauvignon Blanc druiven

Rijpe Sauvignon Blanc druiven

Oorsprong en Wijnregio's voor Chardonnay en Sauvignon Blanc

De Chardonnay druif: de druif uit de Bourgogne

Chardonnay is oorspronkelijk afkomstig uit de Bourgogne-regio in Frankrijk. Het is een van de meest veelzijdige druivenrassen ter wereld en is inmiddels aangeplant in veel verschillende wijnregio's over de hele wereld. Chardonnay wijnen vind je dus in zowel koelere klimaten als warmere klimaten. Onder de koelere klimaten kun je onder andere de Bourgogne rekenen, Chili, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika in sommige gevallen en Washington State uit de Verenigde Staten. Onder de warme klimaten vallen landen of regio’s zoals Australië, Californië en Zuid-Italië. Beide klimaten leveren andere wijnen op. De bekendste regio voor de Chardonnay is dan ook nog steeds de Bourgogne. Je vindt hier veel dure en befaamde wijnen uit gebieden zoals Chablis, Côte de Beaune (waaronder Meursault, Chassagne-Montrachet en meer) en tegenwoordig is de Mâconnais ook steeds populairder. Hier vind je wijnen onder de benamingen als Saint-Véran en Pouilly-Fuissé.

Sauvignon Blanc: de druif uit de Loire

Sauvignon Blanc is afkomstig uit de Loire-vallei in Frankrijk en is een van de meest populaire witte wijnen ter wereld. De regio Sancerre en Pouilly-Fumé in de Loire-vallei staan bekend om zijn frisse en minerale Sauvignon Blanc en deze wijnen behoren tot de absolute top van de wereld. Daarnaast vind je prachtige Sauvignon Blancs uit Marlborough in Nieuw-Zeeland. Tegenwoordig is Marlborough een van de meest bekende Sauvignon Blanc-regio's ter wereld en produceert wijnen met een kenmerkend buxus aroma. Sonoma in Californië en Oregon zijn ook bekende Sauvignon Blanc-regio's. In Australië en Zuid-Afrika wordt Sauvignon Blanc ook veel verbouwd. Je ziet deze druif dus ook bijna overal ter wereld.

Het smaak verschil tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc

Zowel Chardonnay als Sauvignon Blanc zijn beide droge witte wijn. Maar de geur en smaak van beide druiven/wijnen zijn enorm verschillend. Een Sauvignon Blanc stuift vaak uit het glas met aroma's van buxus of versgemaaid gras en citrus, terwijl een Chardonnay vaak minder stuivende aroma's heeft en zachtere aroma's van tropisch fruit en al dan niet vanille en hout. Het verschil tussen Sauvignon Blanc en Chardonnay is over het algemeen dat Chardonnay een lagere zuurgraad heeft en vaak zachter van smaak is dan een Sauvignon Blanc. Ook wordt er bij Chardonnay vaak houtrijping gebruikt, wat de Chardonnay de kenmerkende aroma's van vanille en hout geeft. Voor beide druiven geldt dat de vinificatie stijl en het terroir leidend zijn voor het resultaat van de wijn. 

Sauvignon Blanc vs Chardonnay

Smaak van Chardonnay

Chardonnay staat vaak bekend om zijn zachte, soms romige en volle smaak met aroma's van tropisch en wit fruit, soms boter en vanille. Chardonnay wordt vaak op hout gerijpt (maar niet altijd) en ondergaat vaak malolactische omzetting. Door de malolactische gisting wordt het zure appelzuur omgezet in zachtere melkzuur, waardoor de wijn zachter en romiger wordt. Chardonnay heet ook fruitige smaken van appel en witte perzik, en soms een hint van citrus. Naast volle en romige Chardonnays worden er ook strakkere Chardonnay wijnen gemaakt die hoger in de zuren zijn. In Chablis (Bourgogne) worden vaak Chardonnay wijnen gemaakt die bekend staan om hun minerale, zuivere en strakke Chardonnay. In delen van de Côte de Beaune in Bourgogne zie je vaak romige en houtgerijpte Chardonnay wijnen, zoals de bekende Meursault en Chassagne-Montrachet. Ook in Californië zie je veel zeer boterige Chardonnay wijnen. Ben je daar dol op? Check dan deze boterige en volle Chardonnay uit Californië. In koele klimaten, zoals Marlborough worden ook steeds meer Chardonnay wijnen gemaakt. Dit zal heel anders smaken dan een Chardonnay uit Californië. Over het algemeen levert dit klimaat een strak droge Chardonnay op. Heel anders dus! En dan nog smaakt de Chardonnay altijd zachter dan een strakke Sauvignon Blanc.

Chardonnay Chablis vs Napa

Verschil in kleur tussen Chablis en een Napa Valley Chardonnay

Smaak van Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc wijn is een frisse droge witte wijn met zeer kenmerkende aroma's van vers gemaaid gras, citrus, grapefruit, groene appel en kruisbes. Typisch voor Sauvignon Blanc wijnen is de geur van vers gemaaid gras of buxus als je de wijn in het glas ruikt. Andere mensen vinden dat het op tomatensteel lijkt. De wijn is hoog in de zuren en is strak in de mond. Sauvignon Blanc wordt bijna altijd in roestvrijstalen vaten gerijpt en bijna nooit op hout. Er zijn uitzonderingen op deze regel, want er zijn prachtige wijnen gemaakt van Sauvignon Blanc die wel op eikenhout hebben gerijpt. Denk ook bijvoorbeeld aan de zoete dessertwijn Sauternes: vaak een blend van Sauvignon Blanc met Sémillon en op hout gerijpt. De wijn krijgt hierdoor meer body maar is alsnog aromatischer dan de Chardonnay en veel frisser en strakker in de mond.  

In de Loire in Frankrijk, de bakermat van de Sauvignon Blanc, zie je vooral elegante, verfijnde en minarele Sauvignon Blancs. De Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blancs staan bekend om hun levendigheid en kenmerkende aroma's van kruisbessen en gras. Californische Sauvignon Blancs hebben vaak rijpere fruitaroma's en een meer tropisch karakter omdat het hier warmer is. 

Heb je zin in een mooie aromatische en typische Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc? Probeer dan deze prachtige Sauvignon Blanc uit Marlborough

Veelgestelde vragen

Wat zijn de smaakprofielen van Chardonnay vergeleken met Sauvignon Blanc?

Chardonnay-wijnen hebben vaak een vollere en rijkere smaak dan Sauvignon Blanc-wijnen. Chardonnay-wijnen hebben vaak tonen van vanille en boter, terwijl Sauvignon Blanc-wijnen vaak een grasachtige en frisse en kruidige smaak hebben. De zuurgraad van Sauvignon Blanc is hoger dan die van Chardonnay, waardoor Sauvignon Blanc-wijnen over het algemeen frisser en lichter zijn.

Is Chardonnay over het algemeen zoeter dan Sauvignon Blanc?

Nee, Chardonnay is over het algemeen niet zoeter dan Sauvignon Blanc. Beide wijnen kunnen variëren in zoetheid, afhankelijk van de productiemethode en de regio waar ze vandaan komen. Chardonnay-wijnen hebben echter vaak tonen van vanille en boter en zijn vaak romiger van smaak met aroma's van tropisch fruit, wat kan worden geassocieerd met zoetheid.

Welke wijn is doorgaans droger, Chardonnay of Sauvignon Blanc?

Sauvignon Blanc is doorgaans droger van smaak dan Chardonnay vanwege de hogere zuurgraad. Het droge karakter van Sauvignon Blanc-wijnen maakt ze een goede keuze als aperitief of bij het eten van lichte visgerechten en zomerse salades.

Wat zijn de kenmerkende aroma’s van Chardonnay ten opzichte van Sauvignon Blanc?

Chardonnay-wijnen hebben vaak tonen van tropisch fruit, wit fruit, vanille en boter, terwijl Sauvignon Blanc-wijnen vaak aroma's van vers gemaaid gras, kruisbes en citrus hebben. Ook stuift een Sauvignon Blanc vaak veel meer uit het glas qua aroma's dan een Chardonnay. Beide wijnen kunnen echter variëren in aroma's en smaken, afhankelijk van de vinificatiemethode en de regio waar ze vandaan komen.

Welke wijn wordt als zachter ervaren, Chardonnay of Sauvignon Blanc?

Chardonnay wordt over het algemeen als zachter ervaren dan Sauvignon Blanc vanwege de vollere en rijkere smaak. Sauvignon Blanc-wijnen hebben een hogere zuurgraad en meer citrusaroma's waardoor ze frisser en lichter zijn.

Wat is het verschil tussen Chardonnay, Sauvignon Blanc en Pinot Grigio?

Chardonnay, Sauvignon Blanc en Pinot Grigio zijn allemaal verschillende soorten witte wijn met hun eigen kenmerkende smaken en aroma's. Chardonnay heeft vaak tonen van tropisch fruit, wit fruit, vanille en boter, Sauvignon Blanc heeft een grasachtige en kruidige smaak en Pinot Grigio heeft vaak tonen van citrus en steenvruchten.