Wat zijn de verschillen tussen Pinot Grigio en Sauvignon Blanc: droge witte wijnen

Sauvignon Blanc en Pinot Grigio zijn twee van de meest populaire witte wijnen. Hoewel ze beide droge witte wijnen zijn, verschillen ze in smaak en aroma's. 

Sauvignon Blanc is een droge witte wijn die bekend staat om zijn hoge zuurgraad en kruidige aroma's. Het heeft een lichtgroene tint en smaakt naar groene appels, kruisbes, gras en citrus. Sauvignon Blanc wordt vaak geproduceerd in de Loire-vallei in Frankrijk en in Nieuw-Zeeland, maar er zijn ook mooie wijnen uit andere delen van de wereld verkrijgbaar. Pinot Grigio is een droge witte wijn die bekend staat om zijn fruitige smaak en lichte body. Het heeft een lichtgele tint en smaakt naar peren, appels en citrusvruchten. Pinot Grigio wordt vaak geproduceerd in Italië, maar er zijn ook goede wijnen uit andere delen van de wereld verkrijgbaar.

Sauvignon Blanc vs Pinot Grigio

Herkomst van Pinot Grigio en Sauvignon Blanc

Het verschil tussen Sauvignon Blanc en Pinot Grigio begint al bij de herkomst van de druivensoorten. Beide wijnen hebben een lange geschiedenis en worden al eeuwenlang geproduceerd in verschillende delen van de wereld.

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc is een wit druivenras die zijn oorsprong vindt in het zuidwesten van Frankrijk, met name in de Bordeaux-streek. Je kent de druif misschien wel van de wereldberoemde dessertwijn Sauternes. Er worden echter ook droge witte wijnen van o.a. Sauvignon Blanc in de Bordeaux gemaakt. De druif wordt eveneens al sinds de 18e eeuw verbouwd in de wijngaarden van Sancerre en Pouilly-sur-Loire regio's van de Loire-vallei. Sauvignon Blanc heeft een kenmerkende smaak die wordt gekenmerkt door een grasachtig aroma en een hoge zuurgraad. Het is vooral de Loire waar men aan denkt als je het hebt over een droge en klassieke Franse Sauvignon Blanc. 

Pinot Grigio

Pinot Grigio of de Franse naam, Pinot Gris is een witte druivensoort die verwant is aan de Bourgondische Pinot Noir. Waarschijnlijk is de druif hier ook ontstaan. De druif wordt al eeuwenlang verbouwd in Italië, waar het bekend is onder de naam Pinot Grigio. Pinot Grigio is een lichte, frisse witte wijn met een lage zuurgraad en heeft een fruitige smaak. De naam Pinot Gris of Grigio betekent grijze druif, wat verwijst naar de grijsachtige schil die de druif heeft. De druif kan namelijk ook rosé (blush) wijnen opleveren wanneer de wijnmaker de schillen lang in contact laat met het sap.

In de nieuwe wereld, zoals Australië, Nieuw-Zeeland, Californië, Zuid-Afrika en Chili, worden zowel Sauvignon Blanc als Pinot Grigio geproduceerd. Echter, de oude wereld blijft de belangrijkste (en bekendste) producenten van deze wijnen.

Verschil tussen Pinot Grigio en Pinot Gris

Zoals eerder vermeld, zijn Pinot Grigio en Pinot Gris twee namen voor dezelfde druivensoort.

Pinot Grigio is de Italiaanse naam voor de druif. Wijnen met deze naam komen meestal uit (het noorden van) Italië, maar ook uit andere regio's waar een Italiaanse wijnstijl wordt nagestreefd. Pinot Gris is de Franse naam, vooral geassocieerd met wijnen uit de Elzas-regio in Frankrijk. De term wordt ook gebruikt in andere landen die een meer Franse stijl van wijnmaken volgen.

De wijnen verschillen niet alleen in naam, maar ook de smaak kan verschillen. Pinot Grigio wijnen zijn vaak lichter, droger en hebben een hogere zuurgraad met frisse, subtiele fruitige smaken. Ze zijn meestal bedoeld om jong gedronken te worden. Pinot Gris wijnen neigen naar een vollere body, met een rijkere, bijna olieachtige textuur en een groter potentieel voor complexe smaken en aroma's. Ze kunnen meer fruitig zijn en soms een lichte zoetheid hebben of houtgerijpt zijn. In de Elzas worden er ook zoete dessertwijnen van Pinot Gris druiven met edele rotting gemaakt.

In Italië worden Pinot Grigio druiven vaak snel geperst en gefermenteerd bij lagere temperaturen om hun frisheid en lichte karakter te behouden. In de Elzas en in stijlen die de Elzas nabootsen, kunnen de druiven langer rijpen en soms later worden geoogst, wat bijdraagt aan het vollere lichaam en de grotere complexiteit van de wijn. Ook worden de wijnen soms op eikenhouten vaten gerijpt.

Deze verschillen gaan echter niet altijd op. Er zijn veel stijlen binnen de categorieën Pinot Grigio en Pinot Gris. De specifieke kenmerken van een wijn kunnen ook sterk worden beïnvloed door de regio waar de druiven worden geteeld en de specifieke technieken van de wijnmaker.

Pinot Grigio en Pinot Gris

Het verschil tussen Pinot Grigio en Sauvignon Blanc druiven

Hoewel ze beide witte wijnen zijn, hebben ze verschillende kenmerken. We vertellen je wat over de druivenrassen zelf, de invloed van terroir en het wijnmaakproces van beide wijnen.

Verschil in druivenrassen

Sauvignon Blanc is een wit-groene druif die wordt verbouwd in koelere klimaten. De druif heeft een dunne schil en produceert wijnen met een hoge zuurgraad en aroma's van groene appel, citrus en gras. Pinot Grigio, aan de andere kant, is een roze tot grijs-bruine druif die wordt verbouwd in koelere maar ook warmere klimaten. De druif heeft een dikkere schil en produceert wijnen met een lagere zuurgraad en aroma's van peer, meloen en citrus. Ookal is het een witte druif, van Pinot Grigio kunnen ook rosé wijnen worden gemaakt vanwege de kleur van de schillen. Deze worden vaak blush rosés genoemd.

Invloed van het terroir

Terroir verwijst naar de omgeving waarin de druiven groeien, inclusief het klimaat, de bodem en de ligging. Dit heeft invloed op de smaak en het karakter van de wijn. Sauvignon Blanc gedijt goed in koelere klimaten zoals de Loire-vallei en Marlborough in Nieuw-Zeeland. De druif heeft een hekel aan te veel hitte en kan snel overrijp worden, wat leidt tot verlies van zuurgraad en smaak. Pinot Grigio daarentegen groeit goed in warmere klimaten zoals Sicilië, Californië en de rest van Italië.

Wijnmaakproces

Het wijnmaakproces van Sauvignon Blanc en Pinot Grigio is vergelijkbaar. Beide wijnen worden meestal gefermenteerd in roestvrijstalen tanks om de fruitige aroma's en de zuurgraad te behouden. Sauvignon Blanc wordt heel soms ook gerijpt in eikenhouten vaten om extra complexiteit en textuur toe te voegen. Pinot Grigio wordt meestal niet gerijpt in eikenhouten vaten om de frisse en fruitige smaak te behouden.

Sauvignon Blanc heeft een hogere zuurgraad en aroma's van groene appel en citrus, terwijl Pinot Grigio een lagere zuurgraad heeft en aroma's van peer en meloen. Sauvignon Blanc gedijt goed in koelere klimaten, terwijl Pinot Grigio groeit in warmere klimaten. Sauvignon Blanc is eigenlijk altijd te herkennen aan het zeer strakke mondgevoel, kruisbes en het typerende gras, buxus of tomatensteel aroma.

Pinot Grigio

Hoe smaken Sauvignon Blanc en Pinot Grigio / Pinot Gris: beide witte wijnsoorten

Smaak van Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc is een droge witte wijn met een hoog zuurgehalte en een lichte body. Het heeft een karakteristieke geur van gras en kruiden, met soms wat tonen van tropisch fruit en citrus, afhankelijk van het gebied waar de druiven groeien. In de mond is de wijn zeer strak. Het heeft vaak ook een kruidige smaak met tonen van groene paprika en kruisbes. Dit laatste is zéér kenmerkend voor de Sauvignon Blanc en hier kun je hem eigenlijk al gelijk aan herkennen als je in je glas ruikt.

Smaak van Pinot Grigio

Pinot Grigio is een droge witte wijn met een lichte body en een laag zuurgehalte. Het heeft een fruitige geur met tonen van peer, perzik en appel, en soms wat florale tonen. In de mond heeft het een zachte, ronde smaak met medium tot hoge zuurgraad, maar zeker minder hoog dan Sauvignon Blanc. De smaak van Pinot Grigio kan variëren van citrus en appel tot peer en perzik. Het heeft vaak ook een minerale smaak met tonen van amandel en honing.

Over het algemeen heeft Sauvignon Blanc een hoger zuurgehalte en een meer uitgesproken smaakprofiel dan Pinot Grigio. Sauvignon Blanc heeft een grasachtige geur en een kruidige smaak, terwijl Pinot Grigio een fruitige geur heeft en een zachtere, rondere smaak. Beide wijnen zijn echter populair vanwege hun frisse, droge smaak en passen goed bij verschillende gerechten.

Wijn-spijs bij Sauvignon Blanc en Pinot Grigio

Wijn-spijs combinaties met Sauvignon Blanc en Pinot Grigio

Sauvignon Blanc past goed bij lichte gerechten met een frisse smaak, zoals salades, vis en zeevruchten. Het is ook een goede keuze bij gerechten met geitenkaas, omdat de frisse smaak van de wijn goed past bij de zachte smaak van de kaas.

Hieronder staan enkele gerechten die goed passen bij Sauvignon Blanc:

  • Salades met citrusdressing
  • Gegrilde kip met kruiden
  • Lichte gegrilde of gebakken vis met citroen en kruiden
  • Pasta met tomatensaus en basilicum
  • Gerechten met geitenkaas

Andere droge witte wijn stijlen die vergelijkbaar zijn

Als je op zoek bent naar andere droge witte wijnen die vergelijkbaar zijn met Sauvignon Blanc en Pinot Grigio, zijn er een aantal leuke wijnen die je ook eens kan proberen. Beide wijnen staan bekend om hun frisse, fruitige smaken en relatief hoge zuurgraad. Onderstaand zijn enkele opties die je kunt proberen als je eens wat anders zoekt:

1. Verdejo: Deze Spaanse witte wijn komt uit de Rueda in Spanje en heeft ergens wel wat weg van Pinot Grigio en Sauvignon Blanc. Verdejo heeft vaak levendige aroma's van groene appel, peer, en soms een vleugje kruiden. Het heeft een hoge zuurgraad en is meestal heel fris en levendig.

2. Albariño: Deze wijn, voornamelijk geproduceerd in Galicië, Spanje, en in Portugal (waar het Alvarinho heet), is bekend om zijn hoge zuurgraad en intense aroma's van citrus, perzik en abrikoos. Het is een uitstekende keuze als je van de frisheid van Sauvignon Blanc houdt. Deze wijn past uitstekend bij visgerechten en schaal- en schelpdieren.

3. Grüner Veltliner: Deze Oostenrijkse witte wijn biedt een mix van groene appel, limoen en vaak een unieke peperige noot. Het heeft een vergelijkbare frisheid en zuurgraad als Sauvignon Blanc en Pinot Grigio, maar met een iets ander smaakprofiel.

4. Chenin Blanc: Vooral bekend uit de Loire-vallei in Frankrijk en Zuid-Afrika, heeft deze wijn vaak smaken van groene appel, peer en soms honing. De stijl kan variëren van droog tot zoet, maar de droge versies hebben iets weg van de body van Chardonnay maar zijn vaak een stuk frisser van smaak met een hogere zuurgraad. Ze worden soms ook houtgerijpt.

5. Torrontés: Deze Argentijnse witte wijn is aromatisch, met uitgesproken bloemige tonen en smaken van citrus en perzik. Het heeft een frisheid die kan lijken op die van Sauvignon Blanc, hoewel het meestal een iets vollere body heeft en veel meer uitgesproken aroma's. Deze wijn stuift vaak enorm uit het glas. De wijn past heel goed bij gekruid en pittig eten en sushi.

6. Trebbiano/Ugni Blanc: Deze druif, bekend onder verschillende namen in Italië en Frankrijk, produceert lichte, frisse wijnen met subtiele fruitige aroma's, vergelijkbaar met Pinot Grigio.

7. Droge Riesling: Deze wijn is vooral bekend uit Duitsland, maar wordt ook geproduceerd in Frankrijk (Elzas), Oostenrijk, Australië, en de Verenigde Staten. Droge Riesling kenmerkt zich door zijn hoge zuurgraad en vaak complexe aroma's van groene appel, citrusvruchten, perzik, en soms een kenmerkende minerale toon (petrol). In vergelijking met Sauvignon Blanc kan Riesling meer bloemige en fruitige tonen hebben, terwijl het in vergelijking met Pinot Grigio een grotere diepte en complexiteit kan bieden. Het zijn natuurlijk compleet andere druiven, maar wel de moeite waard om eens te proberen.

Vaak wordt er ook met Chardonnay vergeleken, maar deze wijn heeft vaak een compleet andere body en smaak. Ze zijn voller, zachter en ronder van smaak met minder uitgesproken aroma's. 

Elk van deze wijnen biedt unieke smaakprofielen, maar deelt een algemene frisheid en levendigheid die je als liefhebber van Sauvignon Blanc en Pinot Grigio vaak waarderen.