Wat zijn de duurste wijnen ter wereld?

Wat is de duurste wijn ter wereld? De duurste fles wijn ooit geveild ging weg voor ruim een half miljoen dollar. Meer dan 70k per glas dus! In 2018 werd deze fles uit 1945 van Domaine Romanée-Conti voor 558.000 dollar geveild door Sotheby's in New York. Maar er zijn nog veel meer zeer dure en exclusieve wijnen! Welke dat zijn? Dat zetten wij voor je op een rij. 

Top Wijnen en Veilingrecords

Domaine de la Romanée-Conti 1945 - $558.000

Het Domaine de la Romanée-Conti is een van de meest prestigieuze wijnhuizen ter wereld en hun Romanée-Conti 1945 is een absoluut hoogtepunt. In 2018 werd een fles van de Romanée-Conti uit 1945 verkocht door veilinghuis Sotheby's voor een recordbedrag van 558.000 dollar. Dit is de duurste wijn die ooit verkocht is. Deze zeldzame en bijzondere wijn uit de Bourgogne streek is zo waardevol vanwege de gelimiteerde productie en de uitzonderlijke kwaliteit van het betreffende wijnjaar. De fles kwam uit een private collectie van Robert Drouhin, een wereld legende als het gaat om Bourgogne wijnen en afkomstig uit een wereldberoemde wijnfamilie. 1945 was een uitzonderlijk jaar omdat de wijnstokken nog afkomstig waren uit de pre-phylloxera tijd (voor de druifluis) en deze stokken werden na 1945 verwijderd omdat ze geënt moesten worden op Amerikaanse onderstokken.

Screaming Eagle Cabernet Sauvignon 1992 - $500.000

De 1992 Screaming Eagle Cabernet Sauvignon is een zes liter fles en werd in 2000 voor maar liefst een half miljoen dollar geveild in Napa Valley voor een goed doel. De wijn was op dat moment nog amper 8 jaar oud. Screaming Eagle maakt zeer exclusieve en complexe wijnen in Napa Valley en wordt beschouwd tot een van de duurste wijnhuizen ter wereld.

Château Cheval Blanc 1947 - $304.375

De Château Cheval Blanc 1947 is een van de duurste wijnen ter wereld. In 2010 werd deze fles van 6 liter op een veiling in Genève verkocht aan een particuliere verzamelaar. Volgens de classificatie van Saint-Emilion-wijn heeft Château Cheval Blanc een klasse A-status. Er zijn er slechts twee wijnhuizen die deze classificatie hebben gekregen. 

Gezonken 1907 Heidsieck Champagne - $275.000

Op de derde plaats komt een fles Champagne van Heidsieck die in 1998 werd geborgen uit een Zweeds vrachtschip voor de kust van Finland. De fles werd op talloze veilingen verkocht en bracht uiteindelijk wel 275.000 dollar op. Gek genoeg werden van deze Champagne ongeveer 2000 flessen teruggevonden. Waarom is deze fles dan zo speciaal zul je je afvragen? Deze specifieke fles was afkomstig van een schil dat bestemd was voor het keizerlijke hof van tsaar Nicolaas II van Rusland. Het schip werd tijdens de Eerste Wereldoorlog door een Duitse onderzeeër getorpedeerd. Dit verhaal voegt natuurlijk waarde toe aan deze fles wijn en geeft het een historisch tintje.

 

Château Lafite-Rothschild 1869 - $230.000

Een van de meest opvallende verkooprecords is die van Château Lafite-Rothschild 1869, een eerste Grand Cru Classé uit Bordeaux. Deze wijn werd in 2010 verkocht op een veiling in Hong Kong, waar drie flessen van Château Lafite-Rothschild 690.000 dollar opleverden, zo'n 230.000 dollar per fles. Dit was een fles van standaard formaat, dus 75CL.

Château Lafite Rothschild

Kenmerken van de Duurste Wijnen

Druivensoorten en Terroir

De duurste wijnen ter wereld worden vaak gemaakt van hoogwaardige druivensoorten zoals Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Chardonnay. Deze druiven worden geteeld in beroemde wijnstreken met unieke terroirs, zoals de Côte de Nuits en de Côte de Beaune in Bourgogne. Een van de meest prestigieuze wijngaarden in deze regio's zijn Vosne-Romanée. De invloed van het terroir op de smaak en kwaliteit van de wijn is essentieel. De bodem, het microklimaat en de ligging van de wijngaarden zijn enkele factoren die bijdragen aan de complexiteit en het karakter van de wijnen.

Zeldzaamheid en Beschikbaarheid

Dure wijnen zijn vaak zeldzaam en beperkt beschikbaar. De productie van deze wijnen wordt strikt gecontroleerd om de hoogste kwaliteit te garanderen; daarom is de productie vaak laag. Deze zeldzaamheid en beperkte beschikbaarheid dragen bij aan de hoge prijzen en het exclusieve karakter van deze wijnen. Sommige wijnen zijn zo zeldzaam dat ze alleen via veilingen of speciale evenementen kunnen worden gekocht.

Invloed van het Wijnjaar

Het wijnjaar heeft een enorme invloed op de kwaliteit en prijs van de duurste wijnen ter wereld. In sommige jaren zijn de weersomstandigheden uitzonderlijk gunstig, wat resulteert in een uitzonderlijke wijnproductie. Wijnen van zulke jaren zijn zeer gewild en kunnen voor aanzienlijke bedragen worden verkocht.

Wijnen van minder succesvolle jaren zijn vaak minder duur, maar nog steeds prestigieus en van hoge kwaliteit. Kwaliteitsproducenten investeren tijd en zorg om ervoor te zorgen dat hun wijnen nog steeds van topniveau zijn, zelfs in moeilijke jaren. Zo wordt het onderscheid tussen de beste wijnen ter wereld en reguliere wijnen gemaakt.

De Belangrijkste Wijnregio's voor Dure Wijnen

Bordeaux

Bordeaux is een van de meest prestigieuze wijnregio's in Frankrijk en staat bekend om zijn duurste wijnen ter wereld. De regio produceert zowel rode als witte wijnen, maar staat vooral bekend om de kwaliteit van zijn rode wijnen, gemaakt van druivenrassen zoals Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Petit Verdot. De duurste en meest zeldzame wijnen hebben over het algemeen een Grand Cru Classé status, waarvan Premier Grand Cru de hoogste classificatie is. Hier vallen maar 5 châteaux onder: 

  • Château Haut-Brion
  • Château Latour
  • Château Lafite-Rotschild
  • Château Mouton-Rothschild
  • Château Margaux

Een uitzondering zijn de wijnen van Petrus, afkomstig uit Pomerol. Deze vallen niet onder een zogenoemde classificatie, maar behoren wel tot de duurste wijnen ter wereld.

Bourgogne

Bourgogne is een andere belangrijke wijnregio in Frankrijk, die bekend staat om het produceren van enkele van de duurste wijnen ter wereld. De regio richt zich voornamelijk op de productie van Chardonnay en Pinot Noir van topkwaliteit. Enkele van de meest prestigieuze wijnen uit Bourgogne zijn de Montrachet Grand Cru en Musigny Grand Cru. Net als in Bordeaux zijn er in Bourgogne verschillende classificaties, waaronder de befaamde Romanée-Conti Grand Cru, waarvan een fles de hoogste prijs ter wereld heeft opgebracht.