Wat is de populairste witte druif? Een overzicht van de bekendste witte druivenrassen

Er zijn veel verschillende soorten witte druiven, maar wat zijn de bekendste witte druivensoorten?

Als je het over de meest aangeplante witte druif hebt, dan is de Spaanse druif Airèn de meest populaire witte druif. Deze druif wordt echter vooral geteeld voor het maken van brandy en minder voor wijn. Na Airèn zijn het de druiven Chardonnay en Sauvignon Blanc die het meest populair zijn om wijn van te maken.

Een van de meest bekende witte druivenrassen is Chardonnay. Deze druif wordt wereldwijd veel geteeld en gebruikt voor het maken van witte wijn. Chardonnay heeft een medium body tot volle body en zachte en ronde smaak met aroma's van perzik, appel, peer, citrus, boter, vanille en kruiden, afhankelijk van de wijnstijl.

Een andere zeer populaire witte druif is Sauvignon Blanc. Deze druif wordt vooral geteeld in de Loire-vallei in Frankrijk en Nieuw-Zeeland, maar groeit in veel gebieden ter wereld. Sauvignon Blanc heeft een strakke, frisse, fruitige smaak met aroma's van groene appel, kruisbes, grapefruit, limoen en gras. In de afdronk heeft deze wijn veel zuren. Het is een populaire keuze voor lichte, verfrissende witte wijnen met complexiteit en elegantie.

Wat zijn de populairste witte druivenrassen?

Chardonnay

Chardonnay is een van de meest populaire witte druivenrassen ter wereld. Het is een veelzijdige druif die zich goed aanpast aan verschillende klimaten en bodemsoorten. Chardonnay wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van droge witte wijnen, maar kan ook worden gebruikt voor mousserende wijnen en dessertwijnen.

De wijn gemaakt van Chardonnay-druiven heeft een volle smaak en kan variëren van een frisse, fruitige smaak tot een rijkere, boterachtige smaak. Het alcoholgehalte van Chardonnay-wijnen kan variëren afhankelijk van de productie en het klimaat waarin de druiven groeien.

Chardonnay heeft zijn oorsprong in de Bourgogne in Frankrijk, maar is nu wereldwijd aangeplant. Australië en de Verenigde Staten zijn twee van de grootste producenten van Chardonnay-wijnen buiten Frankrijk. De klimatologische omstandigheden en de bodemsamenstelling van deze landen zorgen voor de perfecte omstandigheden voor de teelt van Chardonnay-druiven.

In de Bourgogne is Chardonnay de belangrijkste druif voor de productie van witte wijn. De wijnen uit deze regio staan bekend om hun complexiteit en elegantie. Chardonnay-druiven worden ook gebruikt in de productie van Champagne en andere mousserende wijnen.

Kortom, Chardonnay is een veelzijdige witte druif die wereldwijd wordt geteeld en gebruikt voor de productie van droge witte wijnen, mousserende wijnen en dessertwijnen. De smaak van Chardonnay-wijnen kan variëren van fris en fruitig tot rijk en boterachtig, afhankelijk van de productie en het klimaat waarin de druiven groeien.

Chardonnay druiven

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc is een van de meest populaire witte druivenrassen ter wereld. Het is een droge witte wijn die bekend staat om zijn kruidige en fruitige smaak. Sauvignon Blanc heeft een hoog zuurgehalte en is daardoor een verfrissende wijn die goed past bij lichte gerechten.

De druif komt oorspronkelijk uit de Bordeaux-regio in Frankrijk, maar wordt tegenwoordig overal ter wereld verbouwd. Sauvignon Blanc uit Marlborough, Nieuw-Zeeland is bijvoorbeeld erg populair vanwege zijn intense fruitige smaak en aroma's van citrus, tropisch fruit de de kenmerkende geur van tomatensteel.

Sauvignon Blanc is een veelzijdige druif die goed past bij verschillende gerechten. Het is een goede keuze bij visgerechten, salades en lichte pasta's. Bij kaas past deze wijn goed bij geitenkaas en feta.

Sauvignon Blanc druiven

Riesling en Viognier

Riesling

Riesling is een van de meest populaire witte druivenrassen ter wereld. Het is een druif die veel wordt verbouwd in Duitsland en de Franse Elzas. Riesling is een veelzijdig druivenras dat kan worden gebruikt om zowel droge als zoete wijnen te maken. De droge wijnen hebben vaak een hoge zuurgraad en zijn fruitig met minerale tonen. De zoetere wijnen hebben een hoger suikergehalte en hebben smaken van perzik, bloemen en honing.

In Duitsland wordt Riesling verbouwd op steile hellingen langs de rivier de Rijn. De bodem is hier rijk aan mineralen en dit geeft de wijnen hun karakteristieke minerale tonen. In de Franse Elzas wordt Riesling verbouwd op granieten en kalksteenbodems. Hierdoor hebben de wijnen een vollere smaak en zijn ze vaak kruidiger.

Viognier

Viognier is een wit druivenras dat veel wordt verbouwd in het Rhônedal in Frankrijk. Het is een druif die bekend staat om zijn volle smaak en aroma's van perzik, abrikoos en bloemen. Viognier wordt vaak gebruikt om zwaardere, lang houdbare witte wijnen te maken met een relatief hoog alcoholgehalte.

In de Rhône worden prachtige wijnen gemaakt van Viognier in Condrieu. Hier worden zwaardere, lang houdbare witte wijnen gemaakt met een relatief hoog alcoholgehalte. In de Côte Rôtie mag een rode wijn zelfs tot 20 procent aangevuld worden met Viognier.

Viognier is een gevoelige druif die veel zon nodig heeft om goed te kunnen rijpen. Het is daarom belangrijk om deze druif op de juiste locatie te verbouwen. In het Rhônedal is de bodem rijk aan kalksteen en dit geeft de wijnen hun karakteristieke smaak en aroma's.

Overige Populaire Witte Druivenrassen

Naast de top 5 meest bekende witte druivenrassen zijn er nog een aantal andere witte druivenrassen die veelvuldig worden gebruikt voor het maken van wijn. Hieronder worden een aantal van deze druivensoorten kort toegelicht.

Witte druivensoorten

Verdejo

De Verdejo-druif is een witte druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de Rueda-regio van Spanje. Deze druif staat bekend om zijn vermogen om frisse, aromatische wijnen te produceren met een goede zuurgraad en kenmerkende smaken van groene appels, peer, citrus en kruiden, vaak met een hint van amandel. Verdejo-wijnen zijn meestal droog en kunnen zowel jong gedronken worden, waarbij hun frisheid en levendigheid het best tot hun recht komen, als na enige rijping, waarbij ze complexere smaken en een rijker boeket ontwikkelen. De populariteit van Verdejo is in de loop der jaren gestegen, mede dankzij de moderne wijnmaaktechnieken die de unieke kenmerken van de druif benadrukken, waardoor het een favoriet is geworden onder liefhebbers van verfrissende witte wijnen.

Pinot Blanc

De Pinot Blanc is een Franse witte druivensoort, maar wordt tegenwoordig in vele wijnproducerende landen over de hele wereld verbouwd, met name in de Elzas, Duitsland, Italië en delen van Noord-Amerika. Deze druif, een mutatie van de Pinot-familie, staat bekend om het produceren van zachte, verfijnde wijnen met een medium body en een frisse zuurgraad. De smaakprofielen variëren van subtiele fruitige noten zoals appel, peer en citrus, tot bloemige en soms minerale accenten, afhankelijk van het terroir en de wijnmaaktechnieken. Pinot Blanc-wijnen zijn veelzijdig en kunnen variëren van eenvoudige, verfrissende wijnen tot complexere versies die baat hebben bij houtrijping. Ze worden vaak jong gedronken, maar sommige met een hogere kwaliteit kunnen goed ouderen. Deze druif wordt ook gebruikt in blends en voor de productie van mousserende wijnen, waarbij zijn subtiele aroma's en balans tussen zuurgraad en fruitigheid bijdragen aan de elegantie en finesse van de wijn.

Chenin Blanc

Chenin Blanc is een Franse witte druif, maar zie je ook heel veel in Zuid-Afrika onder de naam 'Steen'. Deze druif wordt vaak gebruikt voor het maken van zowel zoete als droge wijnen. De zoete wijn heeft vaak een fruitige smaak, terwijl de droge wijn eerder een frisse smaak heeft. 

Pinot Grigio/Gris

Pinot Grigio/Gris is een witte druif die zijn oorsprong vindt in Italië. Deze druif heeft een lichte kleur en wordt vaak gebruikt voor het maken van droge witte wijn met een frisse smaak. Pinot Grigio/Gris is een veelzijdige druif die goed past bij verschillende gerechten.

Grüner Veltliner

Grüner Veltliner is een witte druif die voornamelijk wordt verbouwd in Oostenrijk. Deze druif staat bekend om zijn hoge zuurgraad en peperachtige smaak. Grüner Veltliner wordt vaak gebruikt voor het maken van droge witte wijnen.

Gewürztraminer

Gewürztraminer is een witte druif die voornamelijk wordt verbouwd in de Elzas. Deze druif heeft een kruidige en fruitige smaak en wordt vaak gebruikt voor het maken van zowel zoete als droge witte wijnen. Gewürztraminer is een veelzijdige druif die goed past bij verschillende gerechten.

Sémillon

Sémillon is een witte druif die voornamelijk wordt verbouwd in Bordeaux. Deze druif heeft een volle smaak en een waxachtige textuur. De druif is het meest bekend van Sauternes, waar de druif wordt gemengd met Sauvignon Blanc. De druif wordt ook gebruikt voor droge witte wijnen, ook vaak in blends met Sauvignon Blanc.

Wijn en spijs bij witte wijnen

Witte wijnen zijn populair bij veel gerechten maar welke wijn past bij welk gerecht? 

Chardonnay

Chardonnay is een van de meest populaire witte wijnen ter wereld. Het heeft een droge smaak met tonen van fruit en kruiden. De Chardonnay past goed bij romige visgerechten en pasta's, salades en zachte kazen.

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc heeft een fruitige en frisse smaak met tonen van groene appel, limoen, kruisbes en gras. Deze wijn past goed bij lichte visgerechten, geitenkaas, lichte salades etc.

Pinot Grigio

Pinot Grigio heeft een lichte en fruitige smaak met tonen tropisch fruit. De wijn heeft levendige zuren en past goed bij lichte pasta's, salades, zachte kazen (geitenkaas en feta).

Riesling

Riesling heeft vaak een frisse smaak (kan ook zoeter zijn) met smaken van tropisch fruit en steenfruit. De Riesling past goed bij pittige gerechten en Aziatische gerechten.