Welke wijn bij boeuf bourguignon? Pinot Noir of iets anders?

Boeuf bourguignon is een klassiek Frans gerecht dat bekend staat om zijn rijke smaak en complexe aroma's. Het stoofpotje wordt bereid met rundvlees, spek, groenten, zilveruitjes, champignons, runderbouillon en rode wijn uit de Bourgogne-regio. Er wordt ook vaak aardappelpuree bij geserveerd. De wijn is een belangrijk ingrediënt in het recept en geeft het gerecht zijn kenmerkende smaak.

Welke wijn bij boeuf bourguignon?

De wijn is dus super belangrijk voor dit gerecht. Welke wijn kies je dan? Het gerecht komt oorspronkelijk uit de Bourgogne. Daarom ligt het ook voor de hand om een rode wijn uit dit gebied te kiezen, zoals Pinot Noir en Gamay. Deze wijnen hebben een fruitige en aardse smaak die perfect past bij het rijke en hartige stoofpotje. Het is echter belangrijk om op te merken dat de wijnen uit deze regio vaak prijzig zijn, waardoor het gebruik ervan in het gerecht duur kan zijn.

Er zijn echter ook andere wijnen die goed passen bij boeuf bourguignon, zoals een wijn uit het Rhônegebied, een Syrah of een Merlot (o.a uit Bordeaux). Het belangrijkste is dat de wijn die wordt gebruikt in het gerecht een volle en fruitige smaak heeft die goed past bij het vlees en de groenten. Het is aan te raden om een wijn te kiezen die je zelf lekker vindt en die past bij je persoonlijke smaak.

Welke wijn bij Boeuf Bourguignon?

Rode Bourgogne

Een van de meest voor de hand liggende keuzes is een rode Bourgogne. Dit komt omdat het gerecht oorspronkelijk afkomstig is uit de Bourgogne-regio van Frankrijk. Een goede Bourgogne is rijk en vol van smaak, met tonen van rood fruit en aardse aroma's. Het past perfect bij de rijke smaak van het gestoofde rundvlees en de groenten in Boeuf Bourguignon. Een Côtes de Nuits is een goede keuze om te stoven en een heerlijke rode wijn uit de Côtes de Nuits past goed bij het eten. Je kan ook voor een duurdere optie gaan en een rode Bourgogne kiezen uit een exclusief dorp, zoals een Premier Cru uit Volnay of een Mercurey. Allemaal lekker, maar tussen Bourgogne wijnen zitten grote prijsverschillen. Kies daarom een die je zelf lekker vindt en ook binnen budget past! Probeer bijvoorbeeld eens deze rode Bourgogne van Domaine Montmain uit Hautes Côtes de Nuits.

Pinot Noir uit andere gebieden

Geen zin in een Pinot Noir uit de Bourgogne of liever iets dat minder duur is? Kies dan voor een Pinot Noir uit andere wijnregio's, zoals deze mooie Pinot Nero van La Calla uit het noorden van Italië voor nog geen 10 euro. 

Beaujolais

Een rode wijn uit de Beaujolais past ook mooi bij boeuf bourguignon. Ze zijn vaak nog fruitiger en lichter van smaak dan een Pinot Noir. Rode Beaujolais wijnen worden gemaakt van de Gamay-druif. Het heeft veel gelijkenissen met Pinot Noir, maar over het algemeen zijn deze wijnen nog fruitiger van smaak. Kijk eens naar deze mooie Beaujolais uit Fleurie bijvoorbeeld.

Bordeaux-wijnen

Een middelzware rode Bordeaux wijnkan heerlijk zijn bij dit gerecht. Kies dan het liefst voor een Bordeaux wijn die het grootste aandeel Merlot heeft, zoals een Saint-Émilion of een wijn uit Pomerol. Deze zijn over het algemeen wat zachter van smaak dan de wijnen van de linkeroever, uit gebieden zoals Médoc en Pauillac. Proef bijvoorbeeld deze mooie rode wijn uit Saint-Émilion van Betrand Ravache.

Côtes du Rhône

Andere mooie opties bij boeuf bourguignon is bijvoorbeeld een rode wijn uit Côtes du Rhône. Dit kan of een goedkopere variant zijn onder de naam Côtes du Rhône, of je kunt kiezen voor een luxere Côte-Rôtie, Châteauneuf-du-Pape of zelfs Hermitage. De meeste rode wijnen uit het Rhônegebied zijn gemaakt van Grenache, Syrah en Mourvèdre. Wijnen uit Côte-Rôtie of Hermitage zijn echter vooral gemaakt van Syrah. Eigenlijk kunnen al deze voorbeelden heerlijk zijn bij een mooie boeuf bourguignon. 

Boeuf Bourguignon Recept 

Boeuf Bourguignon is een klassiek Frans stoofgerecht dat op smaak wordt gebracht met rode wijn, kruiden en specerijen. Het is een heerlijk gerecht dat perfect is voor een gezellige avond thuis met vrienden of familie.

Vlees boeuf bourguignon

Ingrediënten

Dit zijn de basisingrediënten, de exacte hoeveelheden verschillen per aantal personen. Hieronder zie je hoeveelheden die gebaseerd zijn op 4 personen.

  • 700-800 gram rundvlees: Kies voor een stoofvlees zoals riblappen of sukadelappen, in blokjes gesneden.
  • 200 gram spekblokjes: Gerookt spek, in kleine stukjes gesneden.
  • 6 sjalotten of 3 grote uien: Kleine, hele uitjes of een grote ui, fijngesnipperd.
  • 1 winterpeen: Geschild en in plakjes of blokjes gesneden.
  • 400 gram champignons: In plakjes gesneden.
  • 3 stengels bleekselderij: In boogjes gesneden of in kleine blokjes.
  • 3 teentjes knoflook: Fijngehakt.
  • 3 laurierblaadjes: De laurier mag heel blijven
  • Bosje tijm: De takjes tijm mogen gebonden in een bosje of de blaadjes geritst en fijngehakt.
  • 2 eetlepels bloem: Om het vlees licht mee te bestuiven.
  • 200 ml rode wijn: Bij voorkeur een Bourgogne of een andere rode wijn, zoals hierboven genoemd. Belangrijk is dat het dezelfde wijn is als die je gaat drinken.
  • 500 ml runderbouillon: Of eventueel fond.
  • 1 eetlepel (of blikje) tomatenpuree.
  • 30 gram boter en/of 3-4 eetlepels olijfolie: Voor het bakken.
  • Peper en zout: Naar smaak.

De voorbereiding

Om een heerlijke boeuf bourguignon te maken, moet je beginnen met het voorbereiden van het vlees. Het is belangrijk om rundvlees van goede kwaliteit te gebruiken, zoals runderlappen, sukadelappen, of een ander stuk rundvlees dat je voor stoven kan gebruiken. Snijd het vlees in grove stukken en breng het op smaak met peper en zout. Rol de stukken vlees door de bloem zodat ze goed bedekt zijn. Schrap daarna de winterpeen en snijd in schijfjes of fijne blokjes. Snipper de sjalotten of uien en hak de knoflook fijn. Snijd de champignons in plakjes en de bleekselderij in boogjes. Hak ook de peterselie en rits de tijm. 

Bereiding

Begin met het bakken van spekjes in een grote pan of Dutch oven. Verhit een grote pan op medium hitte/vuur en voeg de spekjes toe zodat deze langzaam kunnen bakken en het vet kan smelten. Voeg vervolgens de ui, wortel en knoflook toe tot het zacht is geworden. Doe dan de champignons erbij en wacht totdat ze goudbruin zijn. 

Haal de groenten uit de pan en bak het vlees in dezelfde pan tot het goudbruin is aan alle kanten. Voeg de groenten weer toe aan de pan en voeg een blikje tomatenpuree toe. Roer goed door en doe dan de rode wijn erbij. Laat dit een beetje pruttelen zodat de alcohol verdampt. Roer opnieuw goed door en voeg dan de tijm en laurier toe. Voeg daarna de fond of runderbouillon toe. Al het vlees moet bedenkt zijn met de bouillon. Is dit niet het geval voeg dan eventueel wat extra bouillon of water toe.

Doe de deksel op de pan en laat deze voor 3 uur zachtjes stoven tot het vlees zacht is geworden. Je kan de pan ook 3 uur in de oven doen of het recept maken in een slowcooker. Kijk na 3 uur of het vlees mooi zacht is geworden en proef of alles op smaak is. Laat het vlees anders nog even stoven of voeg nog wat zout en peper toe. Zodra het klaar is kan je de peterselie eroverheen doen en het malse vlees serveren. Serveer de boeuf bourguignon met bijvoorbeeld aardappelpuree, gekookte aardappels, groente en salade. Je kan dit recept ook een dag van te voren maken dan hoef je het alleen weer op te warmen.