Welke wijn bij oesters? Wij geven tips!

Welke wijn drink je bij oesters? Het is een vraag die wij regelmatig krijgen. Oesters hebben een subtiele ziltige en delicate smaak en sommige wijnen kunnen deze smaak snel overheersen. 

De lekkerste wijn bij oesters is vaak een droge, frisse en mineralige wijn. De meest klassieke combinatie met oesters is de Chablis uit Bourgogne. Deze wijnen staan bekend om hun minerale tonen en frisheid. Voor oesters met een Aziatisch tintje of met uitgesproken smaken zoals koriander en rode peper, wordt vaak een fruitigere wijn geadviseerd, zoals een Verdelho, een kwalitatief hoogstaande Verdejo, of een droge Riesling.

Welke wijn bij oesters

Verschillende soorten oesters

Er zijn verschillende soorten oesters die ook net anders smaken en een ander prijskaartje hebben. Wij zetten het nog even op een rijtje.

Soorten Oesters

Oesters variëren in smaak en structuur, wat de keuze van wijn beïnvloedt.

 • Platte oesters: Deze soort staat bekend om hun verfijnde en subtiel zilte smaak. De grootte van platte oesters worden aangeduid met nullen. 6 nullen is de grootste oester.
  • Voorbeelden van platte oesters:
   • Zeeuwse platte oester
   • Le platte
   • Belon
   • Gillardeau
 • Creuses (holle oesters): Ze hebben vaak een uitgesproken ziltige smaak en zijn over het algemeen robuuster dan platte oesters. Deze zijn te herkennen aan de holle, bolle en grillige schelp van de oester. De grootte van creuses lopen van I tot IV. Nummer I is de grootste maat. De kleinste maten (III en IV) worden vaak gewoon zo gegeten en de grootste worden voor andere gerechten gebruikt.
  • Voorbeelden van holle oesters zijn:
   • Fine de Claire
   • Pousse
   • Tsarskaya
   • Zomeroesters

Kenmerken van Wijnen

Bij het koppelen van wijnen aan oesters is het cruciaal om te kijken naar wijnen met complementaire kenmerken. De volgende wijnen zijn over het algemeen altijd goed bij oesters.

 • Droge witte wijnen: Denk aan wijnen die bekend staan om hun droge, frisse karakter, zoals een Chablis, Albarino, Sancerre, of een droge Riesling.
 • Mousserende wijnen: Mousserende wijnen zoals Champagne of Franciacorta past heel goed bij oesters.

Welke wijn bij oesters?

Mousserende wijnen bij oesters

Veel mousserende wijnen zijn heerlijk bij oesters. Een klassieke keuze is Champagne, vooral de Extra Brut variant, die minder suiker bevat en een droge, verfijnde smaak biedt die goed samengaat met het minerale van oesters. Cava is een goedkoper alternatief die ook heerlijk is bij oesters. Ben je op zoek naar iets minder bekends? Probeer dan eens Franciacorta uit Italië. Dit is een van de meest verfijnde mousserende wijnen uit Italië die zich meet met de kwaliteit van Champagne. Deze wijnen worden op de tranditionele methode gemaakt (net als Champagne) en zijn heerlijk fris. 

Witte wijnen bij oesters

Wanneer je zoekt naar een heerlijke wijn bij oesters kun je het beste kijken naar een droge witte wijn. De meest klassieke keus is de Chablis, een Chardonnay uit Bourgogne. Chablis staat bekend om zijn heldere en mineralige kenmerken, wat perfect past bij de de oester. Muscadet en Picpoul de Pinet zijn ook heerlijke opties door hun minerale profielen en vermogen om de smaak van oesters te versterken zonder te overheersen. 

Andere heerlijke wijnen bij oesters zijn bijvoorbeeld Sauvignon Blanc uit de Loire, zoals een Sancerre of Pouilly-Fumé, of een Albarino uit Spanje. Een Godello uit Spanje is ook een heerlijke wijn bij oesters.

chablis bij oesters

 

Alternatieven

Zoek je toch een andere wijn bij oesters dan kan je bijvoorbeeld kijken naar een rode wijn. Kies dan een jonge Pinot Noir of Gamay (Beaujolais). Rode wijn bij oesters kan eigenlijk heel lekker zijn! Het liefst serveer je de wijn licht gekoeld. Een frisse Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland of Italië is een heerlijke combi. Of heb je liever een witte wijn met houtrijping? Kijk dan bijvoorbeeld naar een Chardonnay uit de Bourgogne, zoals een Saint Véran, Pouilly-Fuissé of bijvoorbeeld eentje uit Côte de Beaune.  

Veelgestelde vragen

Welke Champagne past het best bij het serveren van oesters?

Een Champagne met een hoog aandeel Chardonnay, bekend als Blanc de Blancs, is bijzonder geschikt. Deze Champagnes staan bekend om hun frisse, strakke en minerale karakter, wat uitstekend past bij de ziltige smaak van oesters.

Wat is een geschikte Cava om te combineren met oesters?

Een brut Cava met fijne bubbels en een gebalanceerde zuurgraad biedt een verfrissende tegenhanger van de rijke smaak van oesters. Kies voor een Cava met tonen van citrus en groene appel voor een levendige combinatie.

Is een Chablis lekker bij oesters?

Chablis is een uitstekende keuze bij oesters. De heldere zuurgraad en de karakteristieke mineraliteit van een Chablis sluiten naadloos aan bij de delicate ziltigheid van oesters.

Is Sancerre lekker bij oesters?

Sancerre, met zijn kritisch geprezen zuiverheid en mineraliteit, begeleidt oesters prachtig. De vaak aanwezige citrusnoten versterken de smaakervaring.

Is Chardonnay een goede keuze bij oesters?

Een ongehoute Chardonnay met frisse, minerale kenmerken kan zeer goed samengaan met oesters. Zwaarder geoakte Chardonnay wijnen gaan mogelijk de subtiele oestersmaak overheersen.

Welke eigenschappen maken een wijn 'mineraal' en waarom past dit bij oesters?

Mineraliteit in wijn verwijst naar de sensatie van het proeven van steen- of rotsachtige elementen, vaak gepaard met een frisse zuurgraad. Deze eigenschappen complementeren de natuurlijke ziltigheid van oesters en versterken de graag gewilde briny frisheid.

Welke niet-alcoholische dranken zijn aan te bevelen bij oesters?

Voor een niet-alcoholische pairing zijn drankjes met een duidelijk zuurgehalte of subtiele ziltige tonen een aanrader. Denk bijvoorbeeld aan gekruide tomatensap of citroenwater met een snufje zeezout.