Zinfandel wijn: de Californische Primitivo

Zinfandel is een rood druivenras uit Californië. Er worden volle, rijke en 'jammy' rode wijnen van gemaakt, maar ook rosé wijnen. De rosé wordt in Amerika White Zinfandel genoemd. Ooit beschouwd als voornamelijk een zoete rosé, heeft deze variant van Zinfandel een groot publiek bereikt en daarmee bijgedragen aan de populariteit van de druif.

De oorsprong van Zinfandel was lange tijd een complex mysterie, maar DNA-testen hebben aangetoond dat het genetisch gelijk is aan de Kroatische druivensoort Crljenak Kaštelanski, ook bekend als Tribidrag en aan de Italiaanse Primitivo.

Terwijl de druif vooral populair is in de Verenigde Staten, wordt Zinfandel ook verbouwd in andere regio's zoals Australië en Zuid-Afrika, zij het op veel kleinere schaal. 

Zinfandel wijn

 

De Oorsprong van de Zinfandel druif

De geschiedenis van de Zinfandel druif is een fascinerend verhaal dat door de landen van Kroatië en Italië loopt en zijn weg baant naar de Verenigde Staten, waar het een iconische status heeft bereikt.

Zinfandel's Kroatische Roots

De druif die bekend staat als Zinfandel komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit Kroatië. Studies hebben aangetoond dat de druif genetisch identiek is aan een Kroatische inheemse variëteit genaamd Crljenak Kaštelanski, ook bekend als Tribidrag. Deze druif heeft een lange geschiedenis in de regio.

De Italiaanse Connectie met Zinfandel: Primitivo

Verder onderzoek wijst uit dat Zinfandel en de Italiaanse Primitivo-druif ook genetisch gelijk zijn. In de regio Puglia in Italië, bekend om zijn rijke wijnbouwtradities, speelt Primitivo een prominente rol. De erkenning van deze genetische overeenkomst heeft nieuwe perspectieven geopend op de migratie en geschiedenis van de druif. Primitivo is dan ook weer afkomstig van de Kroatische Tribidrag.

Zinfandel druiven

Zinfandel in de Verenigde Staten

In de Verenigde Staten heeft Zinfandel een speciale plaats ingenomen, vooral in de staat Californië, met Napa, Sonoma, Lodi en het Central Valley-gebied als belangrijke subregio's. Tijdens Prohibition (het alcoholverbod) kon de druif overleven door zijn populair gebruik voor huiswijnproductie. Wijngaarden zoals Sutter Home hebben bijgedragen aan de populariteit van Zinfandel door de creatie van de zogenaamde 'White Zinfandel', een zoetere roséwijn. Tegenwoordig zijn er ook heel veel oude wijnstokken met Zinfandel, bekend als Old Vines. Wanneer je dit op het wijnetiket ziet staan, weet je dat het om oudere wijnstokken gaat, ookal is "Old Vine" geen beschermde term. Oude wijnstokken geven minder druiven, maar wel druiven die voller, rijker en complexer van smaak zijn. In Californië is Zinfandel zelfs de meest aangeplante druif.

Zinfandel is vaak voller en rijker van smaak dan de Italiaanse Primitivo. Zinfandel wordt bijna altijd op hout gerijpt, waardoor de wijnen ook veel vanille aroma's krijgen. Primitivo wordt ook op houtgerijpt, maar minder vaak. Mocht dit wel het geval zijn, dan heb je vaak al een Primitivo di Manduria in handen.

Zinfandel wijn

Wijngaarden en regio's voor Zinfandel

Californische Zinfandel

Californië staat bekend als het hart van de Zinfandel-wijnproductie, met diverse subregio's die ieder hun unieke kenmerken aan de wijn geven. Sonoma County, en met name de Dry Creek-vallei, staat bekend om zijn robuuste Zinfandels met kenmerkende kruidige en fruitige tonen. De Zinfandel wijnen uit Sonoma zijn vaak iets frisser en eleganter doordat de wijngaarden dichter bij de kust liggen en daardoor is het gebied vaak iets koeler. Napa Valley heeft eveneens krachtige en complexe Zinfandels. In warmere gebieden zoals Lodi, de Central Valley en de Sierra Foothills wordt ook veel Zinfandel geteeld. Door het warme klimaat zijn de Zinfandel wijnen hier vaan voller en krachtiger met vaak een hoger alcoholpercentage. Paso Robles en de Russian River Valley zijn ook belangrijke gebieden die Zinfandel-druiven.

  • Sonoma County: Kruidige en fruitige smaken met elegantie
  • Napa Valley: Rijke, volle en complexe Zinfandels
  • Lodi & Central Valley: Warme regio's produceren rijpe en krachtige wijnen
  • Sierra Foothills: Intense Zinfandels met een diepe kleur
  • Paso Robles & Russian River Valley: Uniek karakter en stijl van Zinfandel, vaak wat frisser van smaak

Zinfandel buiten Californië

Hoewel Californië de bakermat is van de Zinfandel-wijn zoals wij die kennen, worden er ook opmerkelijke Zinfandels geproduceerd in andere delen van de wereld. In bijvoorbeeld Australië en Chili wordt ook Zinfandel wijn gemaakt. Deze zie je echter vrijwel niet in Nederland. In Australië zijn ze vaak kruidig en rijp van smaak door de warme klimaten. In Barossa Valley zie je bijvoorbeeld wel wat aanplant van Zinfandel.

Terroir speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van Zinfandel-druiven. In gebieden zoals Californië profiteert Zinfandel van warme dagen en koele nachten, wat zorgt voor een optimale rijping van de druiven. Bodems variëren van zandig tot klei- en leemachtige bodems en bepalen samen met de klimatologische omstandigheden de uiteindelijke smaakprofielen van de Zinfandel, zoals aroma's van bosvruchten en specerijen.

Hoe smaakt Zinfandel wijn?

De Zinfandel heeft smaken en aroma's van zwart fruit zoals zwarte bessen en kersen, gecombineerd met een peperige kruidigheid en vaak veel vanille. Bij 'White' Zinfandel (rosé) komen daarentegen zoetere en fruitigere noten naar voren zoals aardbei, framboos en citrusvruchten.

Rode Zinfandel wijnen kunnen omschreven worden als ‘jammy’. Het heeft vaak een ietwat zwoel karakter en een volle body. De White Zinfandel daarentegen is vaak lichter en kenmerkt zich door een aangename balans tussen zoetheid en zuurgraad.

Naast fruitigheid, hebben Zinfandel wijnen vaak iets kruidigs en rokerigs met aroma's van specerijen zoals kaneel, cacao, kruidnagel, zoethout, anijs en vanille. 

Oude Wijnstokken - Old Vine Zinfandel

Zinfandel in Californië komt vaak van oude stokken, aangeduid als Old Vine Zinfandel. Deze wijnstokken zijn weerbaar en hebben met hun leeftijd — soms meer dan 100 jaar — een diep wortelstelsel ontwikkeld, waardoor zij complexer en geconcentreerdere druiven voortbrengen. Hierdoor zijn Zinfandel wijnen van oude wijnstokken vaak intenser en complexer van smaak. De combinatie van het rijke fruit, zoals jamachtig rood en zwart fruit, en secundaire kenmerken zoals rokerige kruidentonen, worden in deze wijnen extra benadrukt. Ze zijn vaak ook iets duurder, omdat oude wijnstokken minder druiven produceren.

Zinfandel wijngaard Napa Valley

Wat eet je bij een Zinfandel wijn?

Zinfandel komt vaak het beste tot zijn recht bij stevige gerechten, met bijvoorbeeld rood vlees en pasta's. Daarnaast past de wijn ook goed bij stoofschotels of gekruide gerechten. Bij kaasplankjes met harde kazen zoals Comté doet de wijn het ook erg goed.

Veelgestelde Vragen

Wat zijn de kenmerken van Zinfandel wijn?

Zinfandel wijnen staan bekend om hun robuuste smaak met jamachtig fruit en rokerige kruidentonen. Ze hebben vaak een zwoel karakter en zijn vol van smaak.

Waar komt Zinfandel vandaan?

Zinfandel komt oorspronkelijk uit Kroatië, waar de druif bekend staat als de Tribidrag. Zinfandel is ook in Italië te vinden onder de naam Primitivo. Deze druiven zijn genetisch identiek. Maar de Zinfandel zie je vooral in Californië. De wijnen lijken op elkaar, maar hebben ook veel verschillen.

Hoe verschilt Zinfandel van Primitivo?

Hoewel de druivenrassen Zinfandel en Primitivo genetisch identiek zijn, is de Primitivo afkomstig uit Italië en heeft het vaak een iets kruidiger en zachter smaakprofiel. Zinfandel daarentegen is vaak krachtiger, voller en steviger van smaak. Vaak is Zinfandel houtgerijpt, terwijl dat bij Primitivo niet altijd het geval is. Primitivo's worden vaak niet houtgerijpt, tenzij het om een Primitivo di Manduria gaat. Deze laatste wijn heeft vaak wel houtrijping gehad, maar zeker ook niet altijd.

Welke gerechten combineren goed met Zinfandel wijn?

Zinfandel is heerlijk bij rood vlees, stoofpotjes, stevige pasta's en harde kazen.

Wat is White Zinfandel?

White Zinfandel is een rosé wijn gemaakt van Zinfandel. Ze zijn droog tot zoet en hebben vaak frisse en fruitige smaken met aroma's van aardbei, bessen en een vleugje kruidigheid.

Is Zinfandel een droge wijn?

Zinfandel wijnen zijn vaak droog, afhankelijk van de stijl. Een gemiddelde Zinfandel is droog, maar heeft door het warme klimaat en de houtrijping vaak een zwoel en jammy karakter. Er worden ook dessertwijnen gemaakt van deze druif, die zijn wel zoet.