Hoe lang kun je (een geopende) fles wijn bewaren?

Hoe lang kun je wijn bewaren voordat het zijn smaak en kwaliteit verliest? En hoe lang kun je een geopende fles wijn bewaren? Wij leggen je in dit artikel uit hoe lang je een geopende en ongeopende fles kunt bewaren.

Hoe lang kun je wijn bewaren?

Hoe lang kun je een geopende fles wijn bewaren?

Hoe lang je een geopende fles wijn kunt bewaren is afhankelijk van het type wijn. Over het algemeen geldt, hoe meer zuurstof bij de wijn, hoe minder de kwaliteit. Met andere woorden, hoe leger de fles, hoe eerder de wijn niet meer lekker is. Door het zuurstof nemen de aroma's van de wijn af en de zuren nemen toe. Niet echt lekker dus. 

Een geopende fles met een schroefdop kun je even lang bewaren als een fles met een kurk.

  • Rode wijn: rode wijn kun je het beste binnen twee tot drie dagen opdrinken. Zwaardere rode wijnen zoals Cabernet Sauvignon en Syrah kunnen soms wel tot zeven dagen bewaard blijven​​​​. Over het algemeen geldt dat de kwaliteit van een geopende wijn na 1 dag achteruit gaat en de aroma's langzaam verdwijnen. Hoe meer lucht er bij komt (en dus hoe minder veel wijn in de fles), hoe sneller de wijn oxideert en dus niet meer lekker is.

  • Witte wijn en rosé: Deze wijnen zijn over het algemeen minder lang houdbaar na opening. Witte wijn is maximaal 5 dagen houdbaar in de koelkast, hoewel wijnen met hoge zuren, zoals Sauvignon Blanc of Riesling, twee tot drie dagen goed kunnen blijven. Rosé kan tot maximaal vier dagen houdbaar zijn als het gekoeld bewaard wordt​​​​​​. Bij witte wijn nemen de zuren al snel toe en de aroma's verdwijnen. Hierdoor is de wijn na 1 dag al veel minder lekker.

  • Mousserende wijnen: Deze wijnen zijn moeilijk langer goed te houden vanwege het snel verdwijnen van de koolzuur na opening. Het wordt aangeraden deze wijnen maximaal één dag te bewaren, al kan een speciale Champagne stopper de houdbaarheid met ongeveer een dag verlengen​​​​. Ook hier geldt, hoe meer er nog in de fles zit, hoe beter de wijn behouden blijft. 

  • Zoete witte wijnen: Deze wijnen kunnen beter tegen veroudering en zijn vaak tot vijf dagen houdbaar na opening​​​​.

  • Versterkte wijnen: Wijnen zoals Port, Sherry en Madeira behouden hun smaak en geur vaak wel tot maximaal een maand na opening.

Voor het bewaren van geopende wijn is het minimaliseren van de blootstelling aan zuurstof cruciaal. Dit kan door de fles goed af te sluiten en de wijn koel te bewaren. Voor rode wijn hoeft dit niet in de koelkast maar op een koelere plek in huis waar geen direct zonlicht komt.

Wil je wijn echt lang kunnen bewaren en ben je het zat om geopende wijn steeds weg te moeten doen? Kijk dan eens naar Coravin apparaten. Hiermee kun je wijnen tot wel maanden bewaren en hoef je de kurk van de fles niet te verwijderen.

Wijn bewaren

Wanneer is wijn niet meer goed?

Naast dat een wijn gewoon minder lekker wordt omdat het te lang open heeft gestaan zijn er ook serieuzere signalen die je vertellen of een wijn (al dan niet geopend) niet meer goed is. Om te bepalen of wijn niet meer goed is, kun je letten op verschillende signalen:

  1. Kleurverandering: Wanneer een wijn bedorven is, kan deze veranderen van kleur. Rode wijnen kunnen bruin worden, terwijl witte wijnen een bruinige tint kunnen krijgen. Dit is een teken van oxidatie en kan duiden op bederf​​​​.

  2. Geur: Een bedorven wijn kan een scherpe, indringende geur hebben, bijna zoals azijn. Als je een geur van zwavel, verbrand rubber of rotte eieren waarneemt, kan dit wijzen op een chemische reactie tijdens het productieproces, wat kan leiden tot bederf. Daarnaast kan een geur van nat karton een teken zijn van een wijn die niet meer goed is​​​​.

  3. Smaak: De smaak van een bedorven wijn is vaak zuur en azijnachtig. Als de wijn naar kurk smaakt of een scherpe nasmaak heeft, kan dit duiden op besmetting met schimmels en bacteriën. Ook wijnen die "gladder" zijn geworden of smaken als suikerwater kunnen tekenen zijn van te veel veroudering​​​​.

  4. Algemene regel: Over het algemeen wordt aangenomen dat een fles wijn die meer dan een week open is geweest, niet meer goed is.

Voor een meer gedetailleerde uitleg over fouten in de wijn, lees dan onze blog over wijnfouten.

Hoe lang is een dichte fles witte wijn houdbaar?

Witte wijnen kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën: frisse en fruitige wijnen en houtgerijpte wijnen. Frisse en fruitige witte wijnen moeten over het algemeen binnen 1-2 jaar na aankoop worden geconsumeerd, terwijl sommige kwaliteitswijnen, zoals een Chardonnay, soms nog langer kunnen worden bewaard. Houtgerijpte witte wijnen kunnen tot wel 5 jaar worden bewaard, maar ook dit licht aan de kwaliteit van de wijn. Is het een wijntje van 10-15 euro, drink hem dan maar gewoon op. Zijn het prachtige witte Bourgogne wijnen van 30 euro of meer, dan kun je die zeker wel even laten liggen. Bewaar witte wijn altijd op een koele en donkere plaats om oxidatie te voorkomen.

Hoe lang is dichte fles rode wijn houdbaar?

Rode wijnen kun je vaak langer bewaren dan de gemiddelde witte wijn. Maar dit hangt af van de producent en het wijngebied. Zijn het wijnen die bedoeld zijn om jong gedronken te worden? Denk dan over het algemeen aan een Beaujolais Primeur of Nouveau, een Pinot Noir van 5-20 euro en andere wijnen onder de 15 euro? Drink deze dan binnen 1-3 jaar op. Wijnen met veel tannines zoals een Nebbiolo zoals in de Barolo, deze kun je zelfs beter minimaal 5 jaar laten liggen. Sommige wel 10 jaar, voordat ze echt lekker zijn. Heb jij een mooie wijn uit Bordeaux van een Grand Cru producent of een mooie van een wijnhuis uit Saint-Émilion of Pomerol? Deze kun je ook gerust 5 tot 10 jaar bewaren, sommige top wijnen zelfs nog langer. Mooie wijnen uit Bourgogne kun je ook lang laten liggen. Maar ook hier geldt, is het kwaliteit of niet? Bij goedkopere wijnen kun je er vaak vanuit gaan dat je ze jonger drinkt dan duurdere wijnen.

Wijn bewaren hoe lang

Hoe lang kun je mousserende en zoete wijnen bewaren?

Mousserende en zoete wijnen bewaar je op een koele en donkere plaats. Ongeopende flessen bewaar je niet in de koelkast!

Bewaar geopende flessen mousserende en zoete wijnen niet langer dan 1-2 dagen in de koelkast om de levendigheid en fruitige smaken te behouden. Bij mousserende wijnen verlies je ook snel het koolzuur (de bubbels).

Heb je een mooie vintage (gemaakt van 1 jaartal) Champagne of andere mooie mousserende wijn gemaakt volgens de traditionele methode? Deze kan je gerust bewaren voor enkele jaren. Een 'gewone' Champagne kun je over het algemeen beter binnen 1-2 jaar opdrinken. 

Zoete wijnen zoals Sauternes kun je heel goed jaren lang bewaren. Mooie voorbeelden van deze wijnen zelfs langer dan 10 jaar. Let goed op de producent en op de wijn zelf. Is het bijvoorbeeld een tweede wijn van de producent, dan zijn deze meestal minder goed geschikt voor langdurige bewaring. 

Wijnen zoals Port en Sherry kun je over het algemeen jaren lang dicht bewaren. Dit soort wijnen worden vaak beter met leeftijd. Maar ook hier geldt, heb je een kwaliteits Port of niet?

Hoe kun je een gesloten fles wijn het beste bewaren?

Wijnliefhebbers weten dat het goed bewaren van wijn essentieel is om de kwaliteit en smaak te behouden. Hieronder staan enkele basisbeginselen van wijn bewaring die elke wijnliefhebber zou moeten kennen.

De condities om wijn het beste te bewaren

De bewaarcondities van wijn zijn van groot belang om de smaak en kwaliteit te behouden. Wijn moet worden bewaard op een donkere plek, omdat direct zonlicht de kwaliteit van de wijn kan aantasten. Het is ook belangrijk om de wijn te bewaren op een plaats waar de temperatuur constant is en temperatuurschommelingen worden vermeden. Luchtvochtigheid is ook een belangrijke factor bij het bewaren van wijn, omdat een te hoge luchtvochtigheid kan leiden tot schimmelgroei op de kurk.

De bewaartemperaturen van wijn zijn ook belangrijk om de kwaliteit te behouden. Wijn kan het beste worden bewaard bij een temperatuur tussen de 10 en 18 graden Celsius. Het is belangrijk om de wijn niet bloot te stellen aan extreme temperaturen, omdat dit de kwaliteit van de wijn kan aantasten. Als wijn te koud wordt bewaard, kan de kurk krimpen en lucht in de fles laten, waardoor de wijn kan oxideren. Als wijn te warm wordt bewaard, kan de smaak en kwaliteit van de wijn worden aangetast.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle wijnen dezelfde bewaartijd hebben. De bewaartijd van wijn hangt af van verschillende factoren, zoals de druivensoort, het oogstjaar, de productiemethode en de bewaarcondities. Over het algemeen kunnen rode wijnen langer worden bewaard dan witte wijnen, en zoete wijnen kunnen langer worden bewaard dan droge wijnen.

Om de houdbaarheid van wijn te verlengen, kan een wijnkoelkast worden gebruikt. Een wijnkoelkast biedt een constante temperatuur en luchtvochtigheid, en beschermt de wijn tegen licht en lucht. Een kelder kan ook worden gebruikt om wijn te bewaren, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de kelder de juiste bewaarcondities heeft.

Hoe lang kun je rode wijn bewaren?