Puglia wijn

Puglia is een Italiaanse wijnstreek in het zuidoosten van Italië. Het wordt in het Nederlands ook wel Apulië genoemd. Het vormt de hak van de Italiaanse laars en staat bekend om zijn prachtige landschappen, rijke geschiedenis en cultureel erfgoed. Daarnaast komen er heerlijke wijnen uit Puglia! De regio is de thuisbasis van enkele van de meest populaire en volle rode wijnen van Italië. Denk bijvoorbeeld aan de bekende Primitivo. Je hebt er nog veel traditionele eeuwenoude wijnhuizen die hun oude tradities nog steeds volgen.

In Puglia vind je ook een zeer groot aantal inheemse druivenrassen, waarvan de Negroamaro, Primitivo, Verdeca en Bombino Bianco tot de bekendste behoren. Vooral de Primitivo wordt wereldwijd onwijs veel gedronken. Daarnaast worden er in Puglia ook prachtige witte wijnen gemaakt die weliswaar minder bekend zijn, maar zeker de aandacht verdienen door hun frisse en aromatische smaken. Naast de inheemse druivensoorten zie je ook Italiaanse wijnen zoals Sangiovese, Trebbiano en andere druiven zoals Chardonnay.

Wijnstokken Puglia

De wijngaarden en subregio's in Puglia

Je kunt veel verschillende wijngebieden en terroirs in Puglia vinden met elk eigen kenmerken. Van de Itria vallei tot het schiereiland Salento, elke regio heeft zijn eigen karakteristieken.

De Itria Vallei en Salento schiereiland

De Itria Vallei is bekend om zijn pittoreske witte steden zoals Ostuni, Martina Franca en Locorotondo. Ook komen hier veel frisse en aromatische witte wijnen vandaan. De vallei profiteert van de matigende invloeden van zowel de Adriatische als de Ionische Zee waardoor de wijnen fruitig en fris van smaak blijven. Een bekende witte druivensoort die je veel in de Itria vallei ziet is de Minutolo. Wijnen van de Minutolo zijn vaak vol met tropisch fruit, rozen en hebben wat mineraals. Ze zijn fruitig en fris. Heerlijk op een warme dag.

Het Salento schiereiland, omgeven door zowel de Ionische als de Adriatische Zee, vormt het hart van de Apulische wijnproductie. In dit gebied zie je veel Primitivo en Negroamaro. De stad Lecce is een belangrijke speler binnen deze zone, waar ook het beroemd wijngebied Salice Salentino zich bevindt.

Beroemde wijngebieden: Castel del Monte, Salice Salentino, en Primitivo di Manduria

Castel del Monte, gelegen in de provincie Bari, is een toonaangevende subregio waar onder andere de Castel del Monte Nero di Troia Riserva wordt geproduceerd. Het gebied van Castel del Monte kenmerkt zich door de heuvelachtige natuur rondom Bari en Foggia.

Salice Salentino is een ander bekend wijngebied in het zuiden van Puglia, op het Salento schiereiland. Dit gebied is vernoemd naar het kleine stadje Salice en staat bekend om zijn volle rode wijnen gemaakt van de Negroamaro druif, vaak geblend met Malvasia Nera. Hier wordt ook Primitivo geteeld.

Het gebied van Primitivo di Manduria, nabij Taranto en aan de Ionische Zee, staat bekend om zijn krachtige rode wijnen gemaakt van de Primitivo druif. De wijnen hier zijn rijk aan fruit en structuur, en behoren tot de bekendste van de regio. Primitivo di Manduria behoort tot de beste en meest kwalitatieve Primitivo's uit Puglia. 

Primitivo

Primitivo is de meest belangrijke druif uit Puglia. De Primitivo rijpt vroeg in het seizoen. Deze druif levert volle en soms wat zwoele wijnen op. Primitivo heeft smaken van diep donker fruit en specerijen. Soms vind je vanille en chocolade, afhankelijk van of de wijn houtrijping heeft gehad of niet. Houtrijping zie je vooral vaak bij Primitivo di Manduria en minder bij 'gewone' Primitivo. 

Wist je dat de Primitivo in Californië Zinfandel wordt genoemd? Het is in principe genetisch gezien dezelfde druif, maar toch zijn er ook veel verschillen!

Negroamaro

Negroamaro is een andere bekende rode druivensoort in Puglia. Deze druif levert dieprode wijnen, vaak met een kleine bitterheid. Negroamaro betekent ook 'bitter-zwart' in het Italiaans. Negoramaro is vaak zowel krachtig als elegant van smaak. Vaak wordt deze druif gemengd met andere druivensoorten zoals Primitivo. 

Susumaniello

Susumaniello is een inheems druivenras uit Puglia. Dit druivenras werd vroeger eigenlijk alleen in blends gebruikt. Afgelopen jaren heeft deze druif weer een opmars gemaakt. Je ziet deze druif vooral veel in Salento, rondom Bari en Brindisi. Vaak zijn deze wijnen fruitig en zacht, maar er zitten ook krachtige en robuuste wijnen tussen. Soms houtgerijpt, soms niet. 

Susumaniello is echt een leuk druivenras om eens wijn van te drinken!

Nero di Troia

Deze druif was ooit bijna vergeten, maar maakt tegenwoordig weer deel uit van veelgemaakte wijnen uit Puglia. Nero di Troia wordt ook wel Uva di Troia genoemd. Dit druivenras groeit het liefst op heuvels. Deze druif zie je vooral in Castel del Monte. 

Het is een moeilijke druif, die gevoelig is voor veel ziektes in de wijngaard. Ook rijpt deze druif vrij laat en worden ze meestal pas rondom oktober geplukt. 

Nero di Troia zie je vooral in blends, maar soms ook als monocépage.

Bombino Bianco

De Bombino Bianco is een witte druif die frisse en lichte wijnen oplevert. Deze druivensoort is minder bekend maar vormt de basis voor een aantal lichte en fruitige witte wijnen in Puglia. Fun fact: van deze druif worden ook rozijnen gemaakt!

Trebbiano

Trebbiano is een van de meest aangeplante witte druivensoorten in Italië en komt ook veelvuldig voor in Puglia. Het levert over het algemeen droge witte wijnen die het best jong gedronken kunnen worden. Ze zijn fris en fruitig van smaak, vaak met bloemige aroma's.

Verdeca

Verdeca is een witte druif die je eigenlijk alleen maar in Puglia ziet. Deze druif wordt vooral veel gebruikt voor het maken van Vermouth, maar tegenwoordig zie je ook steeds meer wijnen hiervan op de markt verschijnen. Deze wijn drinkt makkelijk weg, is fris en fruitig met tonenn van citrus, tropisch fruit en kruiden. 

Greco Bianco

Oorspronkelijk komt de Greco Bianco uit Griekenland, zoals de naam al laat blijken. Deze druif wordt nu ook veel geteeld in Puglia. De druif wordt zowel gebruikt voor het maken van dessertwijnen, maar ook voor het maken van stille wijnen. Greco Bianco wijnen zijn fris, strak en hebben aroma's van perzik en gras. Een heerlijke wijn bij bijvoorbeeld een pasta vongole!

Er zijn nog veel meer druivenrassen te vinden in Puglia, dus probeer vooral wat nieuws uit!

Het wijnbouwklimaat en terroir van Puglia

Puglia heeft een warm klimaat en een gevarieerd terroir, ideaal voor de wijnbouw. De combinatie van het mediterrane klimaat en de vruchtbare bodems zorgt voor de productie van kwaliteitswijnen met een sterk karakter.

Het Mediterrane klimaat van Puglia

Puglia geniet van een mediterraan klimaat met milde winters en hete, droge zomers. Dit type klimaat is zeer gunstig voor de groei van druiven omdat het zorgt voor een lang groeiseizoen met veel zonlicht, wat essentieel is voor de rijping van de druiven. De hoge temperaturen en het vele zonlicht zorgen ervoor dat de druiven optimaal kunnen rijpen, wat bijdraagt aan de volle en rijke smaken van de wijnen uit Puglia. Door dit warme weer zijn veel wijnen uit Puglia vol en tropisch van smaak met soms een zwoel karakter, zeker bij de rode wijnen. 

De bodemsamenstelling en wijnbouwpraktijken

De bodem in Puglia is zeer divers en omvat zowel kalksteen, klei als de kenmerkende rode aarde, bekend als 'terra rossa'. Deze vruchtbare bodems zijn zeer geschikt voor de landbouw, inclusief de wijnbouw.

Bodemsamenstelling van de wijnstreek Puglia:

  • Klei: Houdt water goed vast, wat bijdraagt aan de irrigatie van de wijnstokken tijdens drogere periodes.
  • Kalksteen: Bevordert een goede afwatering, wat cruciaal is om de wijnstokken gezond te houden.
  • Rode aarde (terra rossa): Rijk aan ijzeroxiden, waardoor de grond goed draineert en de druiven van mineralen worden voorzien.

Veelgestelde vragen

Welke druivenrassen zijn er in Puglia?

Puglia kent heel veel inheemse druivenrassen. Primitivo, Negroamaro, en Nero di Troia zijn de bekendste druivenrassen voor rode wijnen. Voor witte wijnen zijn Bombino Bianco en Verdeca het bekendst. Ook zie je veel Trebbiano.

Wat voor wijn is Primitivo?

Primitivo wijn heeft een zeer volle smaak met aroma's van donker fruit, zoals bramen en pruimen, vaak gepaard met een hint van kruiden en een licht zwoele en soms zoetige nasmaak.

Hoe verschillen de rode wijnen van Puglia van andere Italiaanse rode wijnen?

De rode wijnen van Puglia onderscheiden zich door hun rijke, robuuste smaken en vaak hogere alcoholpercentages, wat een gevolg is van het warme klimaat en de vruchtbare bodem van de regio.

Hoe smaakt Negroamaro?

Negroamaro wijnen zijn uniek vanwege hun intense, robijnrode kleur en een complex smaakprofiel dat varieert van rijp rood fruit tot specerijen, tabak en aardse tonen. Het zijn vaak zachte, volle wijnen met veel rood fruit. 

Wat is Primitivo di Manduria?

Primitivo di Manduria is volle, rijke rode wijn met zachte tannines. Ze hebben vaak geuren en smaken van diep donker zwart fruit, chocolade, specerijen en vanille. Ze zijn vaak houtgerijpt en daardoor extra complex. Primitivo di Manduria mag alleen in Manduria in Puglia worden gemaakt en moet voldoen aan strengere regels. Primitivo di Manduria heeft ook een eigen DOC.