Welke wijn bij kaasfondue? Ontdek de perfecte wijnen!
Welke wijn bij kaasfondue? Dit is een veelgestelde vraag die elke winter weer terug komt. Wij gaan je een stukje op weg helpen!
Kaasfondue is een populair gerecht dat vooral in de wintermaanden veel gegeten wordt. Het is een heerlijke combinatie van gesmolten kaas en wijn die bij elkaar komen in een fonduepan. Het gerecht is afkomstig uit Zwitserland en wordt daar al eeuwenlang gegeten.
Bij het kiezen van de juiste wijn voor de kaasfondue zijn er een paar belangrijke factoren om rekening mee te houden. Het is belangrijk om een wijn te kiezen die goed past bij de kaas die je gebruikt. Over het algemeen worden frisse, witte wijnen aanbevolen, zoals een Riesling, Grüner Veltliner of Sauvignon Blanc. Zelfs een mousserende witte wijn kan heerlijk zijn. Deze wijnen hebben voldoende zuren die goed passen bij de vette kaas in de fondue. Een klassieke combinatie bij bijvoorbeeld geitenkaas is de Sauvignon Blanc. Een Riesling doet het weer heel goed bij pittige kaasfondues. Kies in ieder geval geen zware rode wijnen met een hoog tanninegehalte, zoals een Cabernet Sauvignon. Dit zal namelijk de smaak van de kaasfondue te veel gaan overheersen.
Een andere belangrijke factor bij het kiezen van de juiste wijn is het land van herkomst. Als je bijvoorbeeld een Zwitserse kaasfondue maakt, is het leuk om voor een wijn uit Zwitserland, Oostenrijk of Duitsland. Deze wijnen passen goed bij de lokale kaas en zorgen voor een perfecte smaakcombinatie. Door de juiste wijn te kiezen, wordt de smaak van de kaasfondue versterkt en wordt het gerecht nog lekkerder.
Witte wijn bij kaasfondue
Wijn is een belangrijk ingrediënt in kaasfondue en daarnaast heerlijk om erbij te drinken. Het geeft het gerecht niet alleen smaak, maar zorgt er ook voor dat de kaas beter smelt. Voor kaasfondue wordt meestal droge witte wijn gebruikt, zoals Riesling, Grüner Veltliner, Sauvignon Blanc of Pinot Blanc. Daarnaast kun je ook kiezen voor een minder bekende wijn: de Zwitserse Fendant. Dit is een heerlijke frisse wijn die goed past bij Zwitserse kaasfondue. Een frisse stijl Chardonnay zoals Chablis kan ook heerlijk zijn. Het is belangrijk om te kiezen voor een wijn die niet te sterk van smaak is en goed past bij de kaas. Houtgerijpte wijnen kun je beter voor andere momenten bewaren, deze zullen vaak te sterk van smaak zijn bij een kaasfondue die zelf ook al vol en vet van smaak is. Pro tip: drink altijd dezelfde wijn die je in de kaasfondue mengt bij de kaasfondue zelf!
De Oostenrijkse Grüner Veltliner
De Oostenrijkse Grüner Veltliner is een heerlijke wijn die goed past bij kaasfondue. Grüner Veltliner-wijnen staan bekend om hun frisse, levendige smaken en zijn vaak licht tot medium van body. Een van de belangrijkste kenmerken van deze wijn is de levendige zuurgraad, die prachtig in balans is met smaken die variëren van groene appel, limoen en grapefruit tot meer kruidige tonen zoals witte peper, en soms zelfs een subtiele hint van rokerigheid of mineraliteit. Deze smaken worden vaak gecomplementeerd door een aangename frisheid en een kenmerkende kruidigheid die Grüner Veltliner zijn unieke profiel geeft. Veel mensen zeggen dan ook dat ze een Grüner Veltliner herkennen aan het 'pepertje op de tong'.
Deze druivensoort gedijt bijzonder goed in de terroirs van Oostenrijk, met name in Wachau, Kamptal en Kremstal, waar de combinatie van klimaat, bodem en zonlicht helpt om wijnen van hoge kwaliteit te produceren. In deze gebieden vind je wijnen die variëren van licht en makkelijk drinkbaar tot complex en geschikt voor bewaring.
Deze wijn past heel goed bij kaasfondue. De mooie zuren passen goed bij de rijkdom en vettigheid van de kaas. Dit geeft een heerlijke smaakbalans. De frisse smaken en subtiele tonen van de kruidige Grüner Veltliner is ook een fijn contrast met de diepte en soms nootachtige smaken van de kaasfondue.
De Zwitserse Fendant
Fendant is een frisse en droge witte wijn die wordt gemaakt in de regio Wallis (Valais) in Zwitserland. De wijn wordt gemaakt van de Chasselas-druif, die bekend staat om zijn frisse en lichte profiel. Deze wijn onderscheidt zich door zijn subtiele aroma's van groene appel, citrus en een vleugje bloemen, gecombineerd met een lichte body en verfrissende zuurgraad.
De unieke eigenschappen van de Chasselas-druif, gekoesterd in het klimaat en de kalkrijke bodems van Wallis, dragen bij aan de minerale nuances van Fendant. Deze wijn wordt traditioneel jong gedronken om de frisheid en levendigheid te behouden.
Fendant past heel goed bij kaasfondue. Het frisse het droge karakter geeft een mooie balans bij het eten van een stevige en romige kaasfondue.
De Riesling
Riesling is een van de meest veelzijdige en bekende witte druivensoorten. Je vindt ze vooral in Duitsland, maar ook worden er prachtige Rieslings gemaakt in regio's als de Elzas in Frankrijk en verschillende delen van de Nieuwe Wereld. Riesling staat bekend om zijn uitzonderlijke balans tussen zuurgraad en zoetheid, vaak met levendige aroma's van groene appel, citrus, perzik en subtiele bloemige noten. Een frisse en droge Riesling is heerlijk bij een kaasfondue. Zelfs een Riesling met een licht zoetje zou nog lekker kunnen zijn. Bovendien kunnen de fruitige en bloemige tonen van Riesling een heerlijke aanvulling zijn op de diepte en vettigheid van de kaasfondue en balanceert het mooi met de nootachtige smaken.
De Franse Gamay en Pinot Noir
Drink je liever rode wijn? Kies dan voor een mooie rode wijn die niet overheerst bij de kaasfondue. Dit betekent: kies niet voor een wijn met te veel tannines, maar juist voor een rode wijn met een lichte tot medium body en soepele tannines. Denk dan bijvoorbeeld aan een Pinot Noir of een Gamay (uit bijvoorbeeld Beaujolais). Maar ook een Cabernet Franc uit de Loire kan er lekker bij zijn.
Kaasfondue recept
Kaasfondue is een heerlijk gerecht dat vooral in de wintermaanden populair is. Voor kaasfondue zijn er verschillende kaassoorten die geschikt zijn. De meest gebruikte kaassoorten zijn Gruyère en Emmentaler. Deze kazen hebben een zachte smaak en smelten goed. Je ziet ook vaak dat er een deel Appenzeller wordt gebruikt, maar dit hoeft zeker niet. Andere kaassoorten die kunnen worden gebruikt zijn Geitenkaas, Camembert, Gorgonzola en jong belegen kaas. Een andere lekkere kaas die je in een mum van tijd op tafel zet is Vacherin Mont D'Or. Dit is een kaasje die je op zichzelf in de oven zet met een vleugje wijn erin en een knoflookteentje. Dit is echter wel een echte seizoenskaas en zie je vooral tussen eind augustus en maart.
Voor de bereiding van een traditionele kaasfondue is het belangrijk om de kaas te raspen en op kamertemperatuur te laten komen. De kaas kan dan beter smelten. Het is lekker om de pan van te voren in te smeren met een opengesneden knoflookteentje. Daarna kan je een roux maken met bloem en boter, voordat je de wijn en kaas erbij doet. Dit doe je om het mengsel van kaas en wijn goed te kunnen binden. Andere mensen kiezen er voor om later maïzena te gebruiken, of een eetlepel bloem van te voren met de kaas mengen zodat het mengsel later dikker wordt. Kies je er niet voor om een roux te maken, warm dan de wijn langzaam op in de pan en voeg daarna de kaas toe. Zorg dat dit goed smelt en roer het goed door. Zorg dat het mengsel niet aanbrandt! Voeg daarna voor extra smaak en diepgang een vleugje peper, zout en nootmuskaat toe naar smaak. Mocht je kiezen om het mengsel te binden met maïzena, doe dit dan als de kaas gesmolten is en gemengd is met de wijn.
Kaasfondue kan worden geserveerd met verschillende soorten brood, zoals stokbrood of notenbrood. Ook groenten, zoals kerstomaatjes, radijsjes, krieltjes, broccoli, champignons, witlof en selderij, zijn er lekker bij. Ook is het heel klassiek om charcuterie er bij te serveren.
Veelgestelde vragen
Welk type wijn kan je het beste gebruiken voor kaasfondue?
Een droge witte wijn past het beste bij kaasfondue. Denk aan wijnen zoals Grüner Veltliner, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc of een Riesling. Het is belangrijk om te kiezen voor een wijn die niet te sterk van smaak is, omdat dit de smaak van de kaas kan overheersen en het geheel stevig wordt en uit balans raakt. Het is ook aan te raden om te kiezen voor een wijn uit de regio waar de kaas vandaan komt, omdat deze vaak goed past bij de smaak van de kaas.
Kan je kaasfondue maken met bier in plaats van wijn?
Ja, het is mogelijk om kaasfondue te maken met bier in plaats van wijn. Het is echter belangrijk om te kiezen voor een bier dat niet te bitter is, omdat dit de smaak van de kaas kan overweldigen. Een licht en fruitig bier past het beste bij kaasfondue.
Hoe maak je een alcoholvrije kaasfondue?
Een alcoholvrije kaasfondue kan worden bereid door de wijn te vervangen door een bouillon of melk of een alcoholvrije wijn. Het is belangrijk om te kiezen voor een bouillon of melk die niet te sterk van smaak is, omdat dit de smaak van de kaas kan overheersen.
Wat zijn de beste alcoholische alternatieven voor wijn in kaasfondue?
Er zijn verschillende alcoholische alternatieven voor wijn die goed passen bij kaasfondue. Een licht en fruitig bier past bijvoorbeeld goed bij kaasfondue. Ook cider en witte vermouth zijn goede alternatieven voor wijn in kaasfondue.
Welke wijn past goed bij een vleesfondue?
Bij een vleesfondue past een stevige rode wijn het beste. Het is belangrijk om te kiezen voor een wijn die goed past bij het type vlees dat wordt gebruikt. Bij rundvlees past bijvoorbeeld een stevige Bordeaux of Cabernet Sauvignon goed, terwijl bij kip of kalkoen een lichtere wijn zoals Pinot Noir goed past.
Welke wijn drink je niet bij een kaasfondue?
Bij het nuttigen van kaasfondue is het belangrijk om dranken te vermijden die de smaak van de kaas overheersen. Sterke dranken zoals whisky en cognac passen bijvoorbeeld niet goed bij kaasfondue. Ook frisdranken en zoete dranken passen niet goed bij kaasfondue. Kies daarnaast liever niet voor een houtgerijpte witte wijn of een rode wijn met veel tannines. Hierdoor raakt het gerecht vaak uit balans. Maar over het algemeen geldt: kies een wijn die je zelf lekker vindt, dat werkt uiteindelijk het beste!