Waarom is wijn uit Bourgogne zo duur?

Bourgogne wijn is een van de meest exclusieve en prijzige wijnen ter wereld. Waarom is de prijs van een Bourgogne wijn zo hoog?

Het gaat eigenlijk om een combinatie van factoren. De belangrijkste zijn de relatieve kleine hoeveelheid aan wijnbouwgrond en de schaarste van de wijn op de markt (weinig opbrengst). Wijnen uit de Bourgogne hebben een enorme wereldwijde reputatie verworven, waardoor er gewoon niet voldoende wijnen zijn voor iedereen. De wijnen zijn schaars en de vraag is hoog: dure wijnen dus! 

Romanée-Conti

 

Geschiedenis van wijnen uit Bourgogne

Bourgogne wijn is een van de meest prestigieuze wijnen ter wereld, maar waarom is Bourgogne wijn zo duur? Om deze vraag te beantwoorden, is het belangrijk om te kijken naar de geschiedenis van Bourgogne wijn.

De geschiedenis van Bourgogne wijn gaat terug tot de Romeinse tijd, toen de Romeinen de regio Bourgondië bezetten en de eerste wijnstokken plantten. Tijdens de Middeleeuwen werd de wijnbouw in Bourgondië voornamelijk beoefend door monniken, die de kunst van het wijnmaken perfectioneerden en de reputatie van Bourgogne wijn vestigden als een van de beste wijnen ter wereld.

De monniken van Bourgondië speelden een belangrijke rol in de ontwikkeling van de wijnbouw in de regio. Ze ontwikkelden nieuwe technieken voor het kweken van druiven en het maken van wijn, en stichtten kloosters en wijngaarden die tot op de dag van vandaag een belangrijke rol spelen in de productie van Bourgogne wijn.

Gregorius van Tours, een historicus uit de 6e eeuw, beschreef de wijnen van Bourgondië als "nobele wijnen", die tot op de dag van vandaag worden geproduceerd en gewaardeerd over de hele wereld. De reputatie van Bourgogne wijn als een van de beste wijnen ter wereld is gebaseerd op eeuwen van kennis, ervaring en toewijding aan het maken van de beste wijnen.

Terroir en Geografie van Bourgogne

Bourgogne-wijnen staan bekend om hun hoge prijs, maar wat maakt ze zo uniek en waarom zijn ze zo duur? Eén van de belangrijkste factoren is het terroir en de geografische indeling van Bourgogne. De Côte d'Or is de thuisbasis van de meest prestigieuze wijnen van de Bourgogne en is verder onderverdeeld in twee grote subregio's: de Côte de Nuits in het noorden en de Côte de Beaune in het zuiden. Er zijn ook andere subregio's in de Bourgogne, zoals Chablis, de Maconnais, Côte Chalonnaise en de Beaujolais (ook al wordt Beaujolais soms niet onder Bourgogne geschaard vanwege de wijnstijlen en omdat het een stuk verder weg ligt). In Bourgogne zie je vooral de druiven Chardonnay en Pinot Noir (en soms Aligoté). In Beaujolais wordt Gamay veel gebruikt (en een beetje Chardonnay).

Côte d'Or en de subregio's 

Het terroir van Bourgogne kan worden onderverdeeld in verschillende subregio's, waarvan de Côte d'Or de belangrijkste is. De Côte d'Or is verdeeld in twee delen: de Côte de Beaune in het zuiden en de Côte de Nuits in het noorden. In de Côte de Beaune worden voornamelijk witte wijnen geproduceerd, terwijl in de Côte de Nuits voornamelijk rode wijnen worden geproduceerd. Toch zie je zowel wit en rood in beide gebieden. 

Bekende appellaties voor witte Bourgogne wijnen zijn:

  • Meursault
  • Chassagne-Montrachet
  • Corton-Charlemagne
  • Montrachet

Bekende appellaties voor rode Bourgogne wijnen zijn:

  • Volnay
  • Pommard
  • Corton
  • Clos de Vougeot
  • Richebourg
  • Musigny

Versnippering van wijngaarden in de Bourgogne

Een andere belangrijke factor die bijdraagt aan de hoge prijs van Bourgogne-wijnen is de versnippering van de wijngaarden. In tegenstelling tot andere wijnregio's, waar de wijngaarden vaak groot en aaneengesloten zijn, zijn de wijngaarden in Bourgogne vaak klein en versnipperd. Dit maakt het moeilijker om de wijnen op grote schaal te produceren en drijft de prijs op.

Door de eeuwen heen zijn de Bourgondische wijngaarden onderverdeeld door een lappendeken van hekken, muren en eigendomsgrenzen. Dit komt door de subtiele veranderingen in het terroir van perceel tot perceel die van invloed zijn op de wijnstokken. Eerdere generaties wijnbouwers merkten op dat bijvoorbeeld een perceel Pinot Noir op subtiele wijze kon verschillen van een aangrenzend perceel. Verbazingwekkend genoeg zijn er meer dan 400 gedocumenteerde bodemtypen en 100 AOC's (Appellation d'Origine Contrôlée). In feite heeft Bourgondië een groter aantal AOC's dan enig ander Frans wijnbouwgebied.

Historisch gezien heeft Bourgogne ook een interessante geschiedenis als het gaat om de verdeling en versnippering van wijngaarden. In 1804 kwamen er strenge Napoleontische erfwetten, wat leidde tot een steeds meer gefragmenteerd eigendom van percelen. Een enkele wijngaard kon worden verdeeld over tientallen eigenaren, elk met een claim van misschien wel een aantal of rijen wijnstokken. Daarom is het mogelijk om meerdere wijnhuizen te vinden die bijvoorbeeld een Clos de Vougeot aanbieden. 

In Bourgogne zie je dus veel "clos". Een clos is een stuk grond waarop een wijngaard is aangeplant, maar dan omheind met een muur, hek of bijvoorbeeld een haag. Je kunt dit een beetje vergelijken met het concept van een Château in Bordeaux. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Bordeaux, kunnen er meerdere wijnmakers zijn die wijnstokken hebben binnen dezelfde clos. Een clos is vaak niet heel groot en wijnmakers hebben dan vaak ook maar een aantal wijnstokken binnen zo'n clos. Hierdoor zijn de opbrengsten zeer laag en worden de wijnen dus duur!

Invloed van klimaat en terroir op Bourgogne wijnen

Het klimaat speelt ook een belangrijke rol in de prijs van Bourgogne wijnen. Het gebied heeft een continentaal klimaat met warme zomers en koude winters. Dit zorgt voor een lang groeiseizoen, waardoor de druiven langzaam rijpen en meer smaak ontwikkelen. De bodem van Bourgogne is ook rijk aan kalksteen, wat bijdraagt aan de unieke smaak van de wijnen.

Kortom, het terroir van Bourgogne is een belangrijke factor die bijdraagt aan de hoge prijs van de wijnen. De versnippering van de wijngaarden, de invloed van het klimaat en de rijke bodem dragen allemaal bij aan de unieke smaak van de wijnen en maken ze zo gewild en duur.

Kwaliteit, crus en classificaties in Bourgogne

Grand Cru in Bourgogne

Een belangrijke factor die bijdraagt aan de hoge prijs is het appellation systeem dat in Bourgogne wordt gebruikt. Het appellation systeem is een classificatiesysteem dat de wijnen indeelt in verschillende kwaliteitsniveaus.

Het hoogste niveau van het appellation systeem is de Grand Cru. Dit zijn wijnen die afkomstig zijn van de beste wijngaarden/percelen in Bourgogne en die worden geproduceerd volgens zeer strikte regels. Slechts 2% van de Bourgogne wijnen krijgen de Grand Cru classificatie. Er zijn in totaal 33 Grand Cru's. Deze wijnen hebben een uniek karakter en staan bekend om hun complexiteit, mineraliteit en lange levensduur. Deze zijn dan ook vaakst het hoogst in prijs. Niettemin om de kwaliteit, maar ook om de extreme schaarste en lage opbrengsten uit Grand Cru percelen/wijngaarden.

Premier Cru en Village wijnen in Bourgogne

Na de Grand Cru komen de Premier Cru wijnen. Dit zijn wijnen van hoge kwaliteit die afkomstig zijn van specifieke wijngaarden of percelen die geclassificeerd zijn als Premier Cru. Dit niveau ligt net onder die van de Grand Cru's. Deze wijnen hebben ook een uniek karakter en worden geproduceerd volgens strikte regels. Ongeveer 12% van de Bourgogne wijnen krijgen de Premier Cru classificatie. Deze wijnen zijn dan ook meestal erg duur. Sinds vintage 2020 heeft ook Pouilly-Fuissé 22 climats die zich officieel Premier Cru mogen noemen. Pouilly-Fuissé is de eerste appellation in de Mâconnais die deze status krijgt. Dit is exceptioneel, want het is de eerste keer sinds 1943 dat een Premier Cru-status wordt verleend in de Bourgogne. 

De Village wijnen vormen de derde categorie van het appellation systeem. Deze wijnen zijn afkomstig van wijngaarden in specifieke dorpen in Bourgogne. Deze wijnen zijn van hoge kwaliteit en hebben een uniek karakter dat wordt bepaald door de specifieke terroir van de wijngaard. Ze zijn echter vaak een stuk minder duur, omdat er druiven mogen gebruikt van meerdere wijngaarden en/of percelen in dat dorp.

Als laatste heb je nog algemene Bourgogne wijnen. Deze druiven hoeven alleen uit de Bourgogne te komen en mogen dus uit allerlei gebieden en wijngaarden uit de gehele Bourgogne komen. Deze wijnen zijn over het algemeen het goedkoopst en het minst zeldzaam. Maar niet getreurd: ook deze kunnen fantastisch lekker zijn!

Bekende wijnhuizen uit Bourgogne

Bourgogne heeft een lange geschiedenis van familiebedrijven die wijn produceren, sommige al eeuwenlang. Er zijn meerdere wijnhuizen uit de Bourgogne die wereldberoemd zijn, waaronder het welbekende Domaine de la Romanée-Conti. Wijnen van dit Domaine behoren tot de meest gewilde en duurste wijnen ter wereld.

Bekende huizen zijn onder andere:

  • Domaine Leflaive
  • Domaine de la Romanée-Conti
  • Domaine Dugat-Py
  • Domaine Leroy
  • Domaine Armand Rousseau
  • Domaine Ponsot
  • Domaine Comte Georges de Vogue
  • Domaine Faiveley
  • Laurent Ponsot
  • en meer...

Domaine de la Romanée Conti: de duurste wijn ter wereld

Domaine de la Romanée-Conti behoort tot de absolute wereldtop. Wijnen van Romanée-Conti worden wereldwijd geveild en verkocht voor tienduizenden euro's. Sterker nog, van dit wijnhuis is de duurste wijn ooit verkocht. Een Romanée-Conti uit 1945 is namelijk voor 558.000 dollar verkocht.

Romanée-Conti heeft circa 25 hectare aan wijngaarden in onder andere Échezeaux, Richebourg, Vosne-Romanée en meer. Ze produceren 7 rode wijnen en 1 witte wijn. Ze maken alleen maar Grand Cru wijnen. 

Het wijnhuis is eigendom van de familie Villaine en Leroy/Roch.

Domaine Leflaive: dé witte wijnproducent van Bourgogne

Domaine Leflaive is een van de meest befaamde producenten van witte Bourgogne wijnen. Het wijnhuis is een familiebedrijf opgericht door Joseph Leflaive. Ze hebben circa 22 hectare aan wijngaarden, waarvan 5 Grand Cru wijngaarden in Chevalier Montrachet, Bâtard Montrachet, Bienvenues Bâtard Montrachet en Le Montrachet. Daarnaast hebben ze nog 10 hectare aan Premier Cru wijngaarden. 

Prijzen van hun wijnen zijn hoog: een flesje van hun Grand Cru wijnen kan zo een paar honderd euro kosten.

Veelgestelde Vragen

Wat zijn de redenen achter de hoge prijs van wijnen uit Bourgondië?

De kosten van Bourgondische wijnen worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals de beperkte productie door de kleinschaligheid van wijngaarden, de strenge selectie van druiven, en de historische reputatie van de regio die een voortdurende hoge vraag in de markt stimuleert.

Welke elementen maken Meursault-wijnen duur?

  • Beperkte productiegebieden en lage opbrengsten per hectare.
  • Lange rijpingstijd in eiken vaten.
  • Wereldwijde erkenning en vraag naar de karakteristieke, intense Chardonnay met complexe aroma's.

Hoe komt het dat Bourgondische wijnen als kostbaar worden gezien?

De reputatie van Bourgondische wijnen wordt versterkt door hun langdurige geschiedenis van kwaliteit en exclusiviteit. Dit bij elkaar opgeteld bij de schaarse beschikbaarheid maakt deze wijnen zeer gewild en daarom zijn ze zeer prijzig.

In welke verhouding staat de prijs van Bourgondische wijnen tot die uit andere Franse regio's?

Prijzen van Bourgondische wijnen liggen over het algemeen hoger dan die van andere Franse wijnregio's vanwege de volgende kenmerken:

  • Aanzienlijk kleinere productieoppervlakte en lage opbrengsten.
  • Bourgogne heeft de reputatie de beste Chardonnay en Pinot Noir wijnen ter wereld te maken.
  • De Bourgondische appellaties hebben een prestigieuze reputatie, vooral als het om de Premier Cru en Grand Cru wijngaarden gaat. Dit zijn hele kleine wijngaarden met weinig druiven. Per clos (ommuurde wijngaard) kan de smaak ook enorm verschillen. In Bourgogne kun je hele specifieke smaken per wijngaard ervaren.
  • De vraag naar Bourgogne wijnen is enorm hoog.

Wat zijn de factoren die bepaalde oogstjaren van Bourgogne-wijnen waardevoller maken?

  • Klimaatomstandigheden die de kwaliteit van de druiven beïnvloeden.
  • Het succes van de wijn tijdens internationale wijnbeoordelingen en proeverijen.
  • Beperkte beschikbaarheid van uitstekende oogstjaren die meer vraag creëert.
  • Zelfs in slechte oogstjaren kan de prijs enorm oplopen, omdat er minder opbrengst was waardoor de wijnen duurder worden.

Welke eigenschappen van Bourgondische wijnen rechtvaardigen de hoge prijs?

  • Unieke en complexe smaakprofielen door het lokale terroir.
  • Strikte kwaliteitscontrole en traditionele vinificatiemethoden.
  • Wereldwijde reputatie van uitstekende wijnen en schaarste van de wijnen.