Wijnsoorten: populairste druivenrassen en soorten wijnen

Welke wijnsoorten en druivenrassen zijn er? Er zijn honderden soorten druiven en wijnsoorten met allemaal hun eigen smaakprofiel. Maar hoe herken je deze druiven en wijnen dan precies? Wij helpen je een handje door een mooi overzicht van druivenrassen en wijnsoorten te geven.

Welke wijnsoorten zijn er?

Welke soorten wijn zijn er en wat zijn de bekendste wijnsoorten en druivenrassen? Er zijn verschillende soorten wijnen, waaronder witte, rode, mousserende en rosé wijnen. Qua druivenrassen zijn er enkel witte en rode soorten. Hieronder worden de kenmerken van deze wijnsoorten besproken.

Wijnsoorten: populairste druivenrassen en soorten wijnen

 

De bekendste witte wijnsoorten: witte wijnen en witte druiven

Witte wijnen worden gemaakt van witte druiven, maar ook van blauwe druiven waarbij de schil niet wordt gebruikt. De meest populaire druivenrassen voor witte wijn zijn Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier, Pinot Gris, Grüner Veltliner en Riesling. Witte wijnen hebben over het algemeen een lichte en fruitige smaak, hoewel sommige wijnen ook krachtig of kruidig kunnen zijn. De bekendste druivenrassen voor rode wijn zijn de Merlot, Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Malbec, Primitivo, Pinot Noir en Syrah.

Chardonnay

Chardonnay is een van de meest populaire druivenrassen. Oorspronkelijk komt de druif uit Bourgondië, Frankrijk. Nu wordt Chardonnay wereldwijd verbouwd. In Bourgondië variëren de smaken van minerale, niet-houtgerijpte Chablis tot rijkere en volle wijnen uit o.a. de Côte de Beaune. In de Nieuwe Wereld, met name in Californië en Australië, levert de druif exotisch smakende wijnen op variërend van smaken van meloen en appel tot tropisch fruit zoals perzik, mango en ananas​​​​.

De vinificatieprocessen van Chardonnay dragen aanzienlijk bij aan de diversiteit van deze druif en de wijnen die het oplevert. Technieken zoals malolactische fermentatie, waarbij het appelzuur wordt omgezet in melkzuur, geven de wijn boterachtige en romige smaken. Rijping op eikenhout is een andere veelgebruikte methode, die complexe aroma's zoals noten, specerijen en vanille aan de wijn toevoegt. Het is dus een super veelzijdige druif!

Het aanpassingsvermogen van Chardonnay aan verschillende klimaten en de veelzijdigheid van wijnmaak technieken zorgt ervoor dat het een van de meest geliefde en veelzijdige wijnen ter wereld is. Van eenvoudige, fruitige wijnen tot complexe, rijke creaties, Chardonnay blijft een favoriet onder wijnliefhebbers en kenners. De Chardonnay past vaak het beste bij romige gerechten met subtiel gebruik van kruiden. Probeer het eens bij een gerecht met kreeft!

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc is een frisse en aromatische witte druivensoort die oorspronkelijk uit de Bordeaux-regio in Frankrijk komt. Deze druif staat bekend om zijn kruidige en frisse smaken. Deze druif wordt vaak herkend aan de karakteristieke aroma's van vers gemaaid gras, tomatensteel, paprika of buxus.

In de Loire-vallei in Frankrijk zijn Sauvignon Blanc-wijnen bekend om hun minerale karakter met smaken zoals limoen, kruisbes, grapefruit, vuursteen en rook. De bodems in deze regio dragen bij aan het unieke smaakprofiel van de wijnen.  De belangrijkste appellaties in de Loire voor Sauvignon Blanc zijn Sancerre en Pouilly-Fumé. 

In Bordeaux, Frankrijk, wordt Sauvignon Blanc vaak gemengd met Sémillon en soms Muscadelle om rijkere droge (én zoete) witte wijnen te produceren. Deze wijnen hebben typisch hints van kamperfoelie, witte perzik, bijenwas, citroengras en mineralen. In regio's zoals Pessac-Léognan en Graves produceren sommige wijnhuizen uitzonderlijke droge Sauvignon Blanc-wijnen met deze kenmerken. Een ander bekend voorbeeld is de wereldberoemde dessertwijn Sauternes. Dit is een zoete wijn gemaakt van Sauvignon Blanc en Sémillon en soms een vleugje Muscadelle. De druiven worden aangetast door 'edele rotting' (botrytis cinerea) en krijgen daardoor de zoete en uitgesproken smaak.

Ook Nieuw-Zeeland, met name de regio Marlborough, heeft faam verworven voor zijn Sauvignon Blanc. De Sauvignon Blanc uit Marlborough staat bekend om smaken van groen gras/tomatensteel, jasmijn en meer tropische noten zoals grapefruit, kiwi, passievrucht en mango. Het zijn heerlijke strakke en droge wijnen die wereldberoemd zijn geworden.

Sauvignon Blanc gedijt ook goed in andere delen van de wereld, waaronder Chili, Zuid-Afrika, Moldavië, de Verenigde Staten en Australië. Elk van deze regio's brengt zijn unieke kenmerken in de wijn, beïnvloed door lokale klimaten en terroir. Zo heeft Chileense Sauvignon Blanc bijvoorbeeld vaak een wat hogere zuurgraad en meer Franse stijlkenmerken, terwijl in Californië en Australië regio's zoals Sonoma, Adelaide Hills en Margaret River Sauvignon Blanc produceren met rijpere smaken en iets lagere zuurgraad. Soms zie je zelfs Sauvignon Blanc wijnen die op hout gerijpt hebben.

De veelzijdigheid van Sauvignon Blanc komt tot uiting in zijn uiteenlopende stijlen en smaken, waardoor het een favoriet is onder liefhebbers van witte wijn. Een Sauvignon Blanc is heerlijk bij gerechten met kruidige sauzen, geitenkaas, lichte vleessoorten (zoals kip) en Aziatische gerechten.

Sauvignon Blanc vs Chardonnay

Pinot Gris / Pinot Grigio

Pinot Gris en Pinot Grigio zijn twee namen voor dezelfde druivensoort, maar ze duiden op verschillende wijnstijlen afhankelijk van waar ze worden verbouwd en hoe de wijn wordt gemaakt. Deze druif, met wortels in de Bourgondische Pinot-familie, vindt zijn oorsprong in Frankrijk, waar het bekend staat als Pinot Gris, vooral geteeld in de Elzas (Alsace). In Italië wordt dezelfde druif echter Pinot Grigio genoemd.

De stijl van de wijn varieert aanzienlijk tussen Pinot Gris en Pinot Grigio. Pinot Gris-wijnen, vaak geproduceerd in de Elzas, zijn rijker, kruidiger, droger en voller van smaak, met tropisch fruitaroma's en noten van witte perzik, kamperfoelie en peer. Deze wijnen hebben een hoge zuurgraad en zijn geschikt voor langere rijping. In de Elzas vind je Pinot Gris zich ook in zoetere stijlen zoals de Sélection de Grains Noble (SGN) en Vendages Tardives (VT), gemaakt van laat geoogste druiven al dan niet aangetast door edele rotting (botrytis cinerea).

Aan de andere kant zijn Pinot Grigio-wijnen, vooral bekend uit Noord-Italië, over het algemeen frisser, met een lichtere body en hebben ze citrusaroma's en levendige steenvruchtsmaken. Ze worden gekenmerkt door hun frisheid en moeten meestal binnen 1-2 jaar na de oogst worden gedronken. Pinot Grigio uit regio's zoals Alto Adige in Italië staat bekend om zijn rijpe steenvruchten, gember, bloemige nuances en verfrissende zuurgraad.

In de Verenigde Staten, vooral in de Willamette Valley in Oregon, staat Pinot Gris bekend om zijn zeer fruitige smaken. Deze wijnen hebben vaak een medium tot vol lichaam, met een verfrissende zuurgraad en soms een vleugje mineraliteit of kruiden.

Pinot Gris en Pinot Grigio zijn wereldwijd populair en worden in verschillende wijnregio's verbouwd, met Italië als de grootste producent, gevolgd door de VS, Duitsland, Australië, Frankrijk en Nieuw-Zeeland. De wijnen passen goed bij verschillende gerechten, van verse groenten en (rauwe) vis tot gerechten met een fruitig element met bijvoorbeeld citroen, sinaasappel, perzik of abrikoos.

De keuze tussen Pinot Gris en Pinot Grigio hangt dus af van persoonlijke voorkeur, waarbij Pinot Gris over het algemeen een rijkere smaakbeleving en een complexer profiel biedt, terwijl Pinot Grigio bekend staat om zijn toegankelijkheid en frisse karakter.

Grüner Veltliner

Grüner Veltliner is een witte druivensoort die vooral bekend is in Oostenrijk, waar het ongeveer een derde van alle wijngaarden beslaat. De druif is afkomstig uit de regio Niederösterreich in Oostenrijk. Naast Oostenrijk wordt Grüner Veltliner ook verbouwd in landen als Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Slovenië, Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten.

Grüner Veltliner-wijnen komen in verschillende stijlen, variërend van jong en verfrissend met tonen van steenvruchten en groente tot kruidig, complex en goed gestructureerd met eiken noten. Jonge wijnen hebben vaak smaken van citrus of steenvruchten, soms met hints van witte peper, en ontwikkelen aroma's van honing en geroosterd brood naarmate ze ouder worden. De meeste producenten fermenteren en bewaren hun wijnen in roestvrijstalen tanks, maar oude eiken vaten worden ook vaak gebruikt, en sommige producenten laten een deel van hun beste wijnen rijpen in nieuwe eiken vaten.

Grüner Veltliner kan zowel droog als zoet zijn, afhankelijk van de stijl en de vaardigheden van de wijnmaker. De wijngaarden langs de Donau produceren druiven van hoge kwaliteit met geconcentreerde suikers en smaken, wat resulteert in enkele van de meest mooie Grüner Veltliner-wijnen. De smaak van Grüner Veltliner hangt ook af van de keuze van de wijnmaker om de wijn te laten fermenteren en rijpen in roestvrijstalen tanks of een deel ervan in oude eiken vaten of nieuwe eiken vaten.

Een Grüner Veltliner is vaak knapperig, waardoor het een perfecte smaakverfrisser is bij het eten van rijk gekruide gerechten. Typische Oostenrijkse gerechten, maar ook andere rijke of kruidige gerechten, kunnen goed samengaan met deze wijn. 

Riesling

Riesling is een witte druivensoort die oorspronkelijk uit de Rijnregio in Duitsland komt. Deze aromatische druivensoort is bekend om zijn bloemige, bijna geparfumeerde aroma's en hoge zuurgraad. Riesling wordt gebruikt om een breed scala aan witte wijnen te maken, variërend van droog tot zoet, en zelfs mousserende wijnen. De druif wordt vaak puur gebruikt in wijnen en wordt zelden gemengd met andere druiven, tenzij het gaat om bulkzoete tafelwijnen zoals Liebfraumilch.

Riesling heeft een lange geschiedenis met verschillende schriftelijke verwijzingen die teruggaan tot de 15e eeuw. De vroegste van deze verwijzingen dateert van 13 maart 1435, toen in een opslaginventaris van graaf John IV van Katzenelnbogen in Rüsselsheim (nabij de Rheingau) werd gesproken over "Riesling-wijnstokken voor de wijngaard".

De smaak van Riesling-wijnen varieert sterk, afhankelijk van de leeftijd en de stijl van de wijn. Jonge Rieslings kunnen fruitige en aromatische wijnen zijn met aroma's van groene of andere appels, grapefruit, perzik, kruisbes, honing, rozenbloesem of vers gemaaid gras, en meestal een frisse smaak door de hoge zuurgraad. Naarmate Riesling ouder wordt, ontwikkelen zich smaken en aroma's van petroleum, honing, bijenwas, gember, citrusbloesem, en zelfs rubber. Klinkt vies, maar Riesling is er wereldberoemd door en het geeft de wijn een mooie complexiteit.

Riesling groeit voornamelijk in Duitsland, maar ook in Australië, de Verenigde Staten, Frankrijk en Oostenrijk. In Duitsland groeit de beste Riesling langs de rivier de Moezel op steile zuidgerichte hellingen, waar de leisteenbodems de unieke smaak van de wijn beïnvloeden. In de Elzas, Frankrijk zie je ook veel Riesling wijnen. De Elzas Riesling is vaak droog, mineraal en strak. Er zijn zelfs meerdere Grand Cru wijngaarden waar de Riesling groeit op de lage hellingen van het Vogezen gebergte. In Zuid-Australië vind je ook veel Riesling. Vooral in subgebieden zoals Adelaide Hills vind je Riesling wijnen die zeer kenmerkende petroleum aroma's hebben. Ze zijn vaak droog met een minerale smaak en aroma's van tropisch fruit en citrus.

Riesling-wijnen zijn geschikt voor langdurige rijping. Ze kunnen, vooral in zoete varianten zoals de Duitse Trockenbeerenauslese, uitstekend bewaard worden. 

De Riesling is geweldig bij pittig eten, dankzij de aromatische eigenschappen. De wijn gaat goed samen bij sterke Indiase en Aziatische gerechten, evenals bij eend, varkensvlees, bacon, kip, garnalen en krab. De wijn past ook goed bij zacht gekruide en delicaat smakende zachte kazen en gedroogd fruit.

Viognier

Viognier is een witte druivensoort, oorspronkelijk afkomstig uit de Rhône-regio in Frankrijk. Deze druif, die bijna uitgestorven was in de jaren '80, heeft een sterke comeback gemaakt en wordt nu wereldwijd verbouwd, waaronder in Frankrijk, de VS, Australië en Zuid-Afrika. Viognier is een aromatische druif, met primaire aroma's van abrikoos, perzik, kamperfoelie en kruidkoek, en smaken die variëren van tropisch en steenvrucht tot mango en ananas, vaak met een mondvullende, sappige smaak. Sommige wijnmakers produceren Viognier in een off-droge stijl, of laten de wijn rijpen in eiken vaten om de smaken te versterken en een rokerige toets en een intens nootachtige textuur toe te voegen.

Viognier-wijnen staan bekend om hun volle body, olieachtige textuur en uitgesproken aroma's. In Frankrijk, met name in de Noord-Rhône en specifiek in de appellatie Condrieu komen de mooiste Viognier wijnen. Deze wijnen staan bekend om hun rijke perzik- en bloemige tonen, vaak met subtiele hints van geroosterd brood en vanille door het gebruik van eikenhouten vaten. In de Côte-Rôtie wordt Viognier soms geblend met Syrah om de kleur te stabiliseren en een bloemig aroma toe te voegen. Al gebeurt dit steeds minder vaak.

Viognier vereist specifieke wijnbouw- en wijnmaaktechnieken vanwege zijn unieke karakteristieken. De druif gedijt in warme en droge klimaten en heeft zorgvuldige irrigatie en snoei nodig om de lage opbrengsten te beheren. Viognier is ook vatbaar voor ziekten, waardoor telers geschikte wijngaardbeheerpraktijken moeten implementeren om infecties te voorkomen. Wijnmakers gebruiken vaak eiken vaten om de complexiteit van Viognier te vergroten en vanille-, karamel- en geroosterde smaken aan de wijn toe te voegen.

Viognier is heerlijk bij rijke, romige gevogelte gerechten of stevigere vis zoals zeeduivel. Het kan ook fantastisch zijn met mild kruidige gerechten, vooral romige, kruidige gerechten zoals Indiase Korma of Thaise curry's.

Chenin Blanc

Chenin Blanc is een witte druivensoort die oorspronkelijk uit de Loire-vallei in Frankrijk komt. Deze druif staat bekend om zijn hoge zuurgraad en er wordt zowel droge witte wijn als zoete witte wijn van gemaakt en zelfs mousserende wijnen. De primaire aroma's in Chenin Blanc-wijnen zijn groene appel, kweepeer en peer, met subtiele bloemige tonen zoals kamperfoelie, honing en acacia.

In Frankrijk is Chenin Blanc vooral te vinden in de Loirevallei zoals in de appellaties Vouvray, Savennières, Anjou en Saumur.

Naast Frankrijk is Zuid-Afrika een ander belangrijk wijnland voor Chenin Blanc. Lokaal staat de druif ook bekend als Steen. In Zuid-Afrika wordt Chenin Blanc gebruikt voor het produceren van wereldklasse wijnen die het gehele spectrum bestrijken, van droog tot zoet tot mousserend en alles daartussenin. In Australië wordt Chenin Blanc voornamelijk gebruikt als een blending druif, vaak gemengd met Chardonnay, Sémillon en Sauvignon Blanc.

Chenin Blanc kun je bij heel veel gerechten schenken omdat de druif zo veelzijdig is. Over het algemeen is het altijd goed om Chenin Blanc bij een heerlijk Thais of Vietnamees gerecht te serveren. Maar de frissere en droge stijlen zijn ook heerlijk bij delicate (vis) gerechten.

Pinot Blanc

Pinot Blanc is een witte druivensoort, een mutatie van Pinot Noir, en staat vooral bekend om zijn verfrissende en droge wijnen. Deze druif wordt veelal gevonden in Duitsland en Noord-Italië, maar ook in Frankrijk, met name in de Elzas. De wijn wordt gekenmerkt door primaire smaken van peer, perzik, rauwe amandel, citroenschil en mineralen. Pinot Blanc is een droge wijn met een lichte body en een gemiddelde zuurgraad.

Pinot Blanc wordt ook gebruikt in de productie van sprankelende wijnen in Californië, en in Canada voor ijswijn. De wijn wordt algemeen beschouwd als droog vanwege de zuurgraad, maar dankzij de veelzijdigheid kan deze in verschillende stijlen worden gemaakt, waaronder de Weissburgunder (Duitse benaming voor Pinot Blanc) uit Duitsland en Oostenrijk, die fruitige ondertonen naar voren brengen.

Pinot Blanc past goed bij gerechten met subtiele smaken. Het gaat dan ook goed samen met zachte kazen, salades en lichte vis.

Gewürztraminer

Gewürztraminer is een zeer expressief en aromatisch druivenras. De wijnen hebben uitgesproken bloemige aroma's, samen met die van zoete kruiden, lychee, muskus en rozenblaadjes. Het kenmerkende lychee-aroma in het druivenras is te danken aan de aanwezigheid van een aromatische verbinding genaamd linalool, die ook te vinden is in kaneel, lavendel en basilicum.

Gewürztraminer is een vroeg bloeiende druivensoort die meestal halverwege het seizoen rijpt. Soms hebben de druiven wat extra tijd aan de wijnstok nodig. Wijnen gemaakt van dit druivenras worden meestal niet op eikenhout gerijpt om hun primaire kenmerken te behouden.

De droge Gewürztraminer uit de Elzas staat bekend om zijn rijke, olieachtige textuur en mineralen. De Grand Cru wijngaarden in deze appellatie staan bekend om het produceren van enkele van de beste voorbeelden van Gewürztraminer. Veel wijnmakers fermenteren hun wijnen in traditionele grote houten vaten voordat ze ze in roestvrijstalen vaten laten rijpen. De Gewürztraminer uit Alto Adige is vaak lichter en frisser, met aroma's van rozen en kruidnagel. De Elzas-regio produceert ook twee zeer hoogwaardige dessertwijnen met Gewürztraminer – Vendanges Tardive en Sélection de Grains Nobles (SGN). SGN wordt geproduceerd met druiven aangetast door edele rot, terwijl Vendages Tardives wordt gemaakt met druiven van late oogst. Beide wijnen zijn zoeter van stijl en voller van lichaam, en geven aroma's en smaken van rozenblaadjes, lychee en andere tropische vruchten. Omdat deze wijnen zeldzaam zijn, zijn ze vaak duur.

Gewürztraminer is heerlijk bij Azatische en andere pittig gekruide gerechten. Ook is de wijn lekker bij zoute olijven en noten, vleeswaren, enz. Oosterse gerechten die rijk zijn aan umami-smaken werken ook heel goed met Gewürztraminer.

Verdejo

Verdejo is een kruidige witte wijn die je eigenlijk alleen ziet in de regio Rueda in Spanje. De primaire smaken van Verdejo zijn limoen, honingmeloen, grapefruit, venkel en witte perzik. Het is een droge wijn met een lichte body en een medium-hoge zuurgraad. De alcoholpercentages liggen tussen 11,5% en 13,5%.

Een typische jonge Verdejo-wijn verschijnt bleek groengeel in het glas, met bijpassende smaken - venkel, grassige en citrusnoten, evenals hints van steenvruchten zoals witte perzik. Zijn kruidige citruskarakter heeft veel gemeen met Sauvignon Blanc. Verdejo is populair om jong te drinken, wanneer zijn groene tonen het meest prominent zijn. Sommige wijnen kunnen echter gunstig verouderen in de fles, aangezien de hoge zuurgraad een goede structuur kan bieden en rijke notige smaken naar voren komen. Je ziet zelfs sommige Verdejo's die op hout gerijpt zijn. Die hebben een vollere body en aroma's van boter en vanille. Deze zijn vaak wel aanzienlijk duurder.

Verdejo past goed bij gerechten met vis en gerechten met kip. Ook bij lichte salades of bij de borrel is hij erg lekker.

Witte wijn van blauwe druiven

Witte wijnen die van blauwe druiven worden gemaakt, zijn vrij uniek en je ziet het bijna niet. De kleur van de wijn wordt bepaald door de schil van de druif, en normaal gesproken worden witte wijnen gemaakt van groene of witte druiven. Echter, er zijn enkele opmerkelijke voorbeelden waarbij witte wijn wordt gemaakt van blauwe druiven:

  1. Blanc de Noirs: Dit is een Franse term die letterlijk "wit van zwarten" betekent. Deze wijn wordt meestal gemaakt van Pinot Noir en/of Pinot Meunier druiven, die beide blauwe druiven zijn. Blanc de Noirs komt veel voor in Champagne en andere mousserende wijnen. Als je dus een Champagne fles hebt waar Blanc de Noirs op staat, dan weet je dat de Champagne gemaakt is van blauwe druiven!

  2. Pinot Noir Witte Wijn: In sommige gevallen maken wijnmakers een witte wijn van Pinot Noir druiven door de schillen snel te verwijderen na het persen, zodat er geen kleur van de schillen in de wijn terechtkomt.

  3. Sekt uit Duitsland: Duitse Sekt, of mousserende wijn, wordt soms ook gemaakt van blauwe druiven zoals Pinot Noir. Deze wijnen zijn vaak licht van kleur en kunnen variëren van bijna transparant tot licht roze.

Het belangrijkste proces dat deze wijnen wit maakt ondanks het gebruik van blauwe druiven, is het vermijden van langdurig contact tussen de wijn en de gekleurde schillen. Dit proces wordt ook wel 'blanc de noirs' genoemd en zorgt ervoor dat de wijn een veel lichtere kleur heeft dan traditionele rode wijnen die van dezelfde druiven worden gemaakt.

De bekendste rode wijnsoorten: rode wijnen en rode druiven

Rode wijnen worden gemaakt van blauwe druiven waarbij de schil wordt gebruikt. De meest populaire druivenrassen voor rode wijn zijn Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Malbec, Tempranillo en Syrah. Rode wijnen hebben over het algemeen een krachtige en tannine-rijke smaak, hoewel sommige wijnen ook lichter kunnen zijn.

Merlot

Merlot is een bekende rode druivensoort die waarschijnlijk afkomstig is uit de Bordeaux in Frankrijk. Het is de meest aangeplante druivensoort in Bordeaux en wordt zowel gebruikt voor makkelijk drinkbare rode wijnen als voor enkele van de duurste rode wijnen ter wereld uit Pauillac, Saint-Émilion en Pomerol. 

In Bordeaux wordt Merlot vaak geblend met Cabernet Sauvignon (en Cabernet Franc) op de Linkeroever om de wijnen te verzachten, terwijl het op de Rechteroever, vooral in Pomerol en Saint-Émilion, vaak geblend wordt met Cabernet Franc. Wijnen uit deze regio's hebben vaak rijke pruimensmaken met aardse en kruidige nuances, en de beste wijnen vertonen rook- en kruidnageltonen door rijping op eikenhout. Pomerol wijnen staan bekend om hun diepe smaken van zwarte kersen, pruimen en subtiele truffelnoten, terwijl wijnen uit Saint-Émilion vaak zwarte bessen- en donkere kersenaroma's hebben, met hints van chocolade en specerijen.

Merlot is ook populair in Italië, vooral in Toscane, waar het vaak wordt gebruikt in de "Super Tuscan" stijl, een blend van internationale en inheemse druiven zoals Cabernet Sauvignon en Sangiovese. In de Verenigde Staten, met name in Californië en Washington, produceert Merlot rijpere, meer fruitgedreven stijlen. In Napa Valley kun je volle, soepele Merlot-wijnen verwachten met veel fruit en een licht muntachtige toon. In de Columbia Valley van Washington staat Merlot bekend om zijn rijpe zwarte fruitaroma's, frisse zuurgraad en kruidige rand. In Chili is Merlot ook zeer succesvol, met wijnen variërend van gemakkelijk drinkbaar en fruitig in de Centrale Vallei tot meer gestructureerde en serieuze voorbeelden uit Colchagua, Maule Valley en Maipo.

Merlot wijnen zijn heerlijk bij stevigere gerechten met geroosterd vlees, paddenstoelen of stoofvlees. Ook lekker bij een steak met chimichurri saus!

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon is 's werelds meest bekende wijn en wordt inmiddels bijna overal ter wereld verbouwd. De druif is ontstaan in de 17e eeuw in Zuidwest-Frankrijk als een natuurlijke kruising tussen Cabernet Franc en Sauvignon Blanc. Cabernet Sauvignon staat bekend om zijn dikke schil en resistente, krachtige wijnstokken, waardoor het een van de makkelijkst te verbouwen druivensoorten is. De druiven hebben een hoge tannine- en zuurgraad, wat bijdraagt aan het potentieel van de wijn om lang te rijpen.

De typische smaakprofielen van Cabernet Sauvignon-wijnen variëren sterk afhankelijk van het klimaat en de regio waar ze worden verbouwd. In koelere klimaten produceert de druif wijnen met tonen van zwarte bes, die gepaard kunnen gaan met groene paprika, munt en ceder. In gematigde klimaten komen smaken van zwarte kers en zwarte olijf meer naar voren, terwijl in hete klimaten de smaken kunnen neigen naar overrijp en jam. In sommige delen van Australië, zoals de Coonawarra-wijnregio, hebben Cabernet Sauvignon-wijnen kenmerkende eucalyptus- of mentholnoten.

Cabernet Sauvignon-wijnen zijn vaak vol, complex en hebben een diepe, donkere kleur, met een hoog tanninegehalte en een relatief hoog alcoholpercentage. Door zijn robuuste smaak en tanninestructuur is Cabernet Sauvignon uitstekend te combineren met eiwitrijk en vette gerechten zoals biefstuk, lam, eend en bepaalde stevige kazen. De wijn past ook goed bij rijke sauzen. 

In Bordeaux en Toscane wordt Cabernet Sauvignon bijna altijd geblend om zijn samentrekkende tannines te verzachten. De Napa Valley-stijl staat bekend om zijn dichte, purperzwarte kleur en smaken van bessen en zwarte kersen.

Pinot Noir

Pinot Noir komt uit de Bourgogne-regio in Frankrijk, waar het enkele van de meest gewaardeerde wijnen ter wereld maakt. De duurste wijn ter wereld, van Domaine de la Romanée Conti is ook van Pinot Noir gemaakt. Pinot Noir-druiven zijn dun van schil en hebben de neiging licht van kleur, medium-bodied en laag in tannines te zijn. Deze druiven produceren wijnen die vaak aroma's van kersen, frambozen en aardbeien hebben. Naarmate de wijn ouder wordt, kan Pinot Noir complexere vegetale en "boerderij"-aroma's ontwikkelen die bijdragen aan de complexiteit van de wijn.

Wereldwijd is Pinot Noir te vinden in wijnregio's met een koeler klimaat, aangezien zijn kenmerkende zuurgraad, delicatesse en finesse verdwijnen in warmere klimaten. In de VS neigen Pinot Noir-wijnen meer fruitig en weelderig te zijn in vergelijking met de Oude Wereld. Californische Pinot Noirs zijn bijvoorbeeld rijper en meer fruitgericht vanwege het extra zonlicht en de warmte.

In Nieuw-Zeeland, met name in Central Otago en Marlborough, staat Pinot Noir bekend om zijn levendige fruitgerichte stijl met een kenmerkende aardse touch, beïnvloed door het unieke terroir van het land. De wijnen van hier zijn vaak rijk en robuust met levendige smaken van rood en donker fruit.

Pinot Noir is een veelzijdige wijn die goed past bij verschillende gerechten, waaronder lichtere rode vleessoorten zoals eend en lam, maar ook bij wit vlees zoals kalkoen, varkensvlees en kip. De wijn past ook goed bij stevige vis.

De duurste wijn ter wereld

Malbec

Malbec komt oorspronkelijk uit Frankrijk, maar is vooral bekend geworden door Argentinië, waar het de nationale druivensoort is geworden. In Frankrijk wordt Malbec voornamelijk verbouwd in de regio Cahors in het zuidwesten. In Frankrijk wordt de druif ook wel Côt genoemd. Ondanks zijn Franse oorsprong, wordt nu meer dan 75% van alle Malbec-wereldwijd in Argentinië verbouwd.

In Argentinië heeft Malbec een fruitige, sappige stijl, vaak met rijpe pruimen en donkere vruchten zoals bramen en zwarte kersen. Deze wijnen kunnen ook chocolade aroma's bevatten en hebben vaak een dieppaarse tint, vooral als ze jong zijn. Malbec-wijnen uit Argentinië staan bekend om hun rijkdom, gecombineerd met zuurgraad en relatief zachte tannines, waardoor ze uitstekend passen bij stevige gerechten met rood vlees zoals biefstuk maar ook bij lichtere vleesgerechten zijn ze geschikt.

De Franse expressie van Malbec is anders dan de Argentijnse versie. In Frankrijk zijn Malbec-wijnen vaak lichter en eleganter van smaak met een iets hogere zuurgraad. In de Bordeaux was Malbec ooit een belangrijke druivensoort, maar is nu overvleugeld door Merlot en Cabernet Franc, mede vanwege zijn kwetsbaarheid voor verschillende ziektes en kwalen.

Malbec-wijnen kunnen variëren in smaakprofiel, afhankelijk van de regio waar ze vandaan komen en de manier waarop ze worden gemaakt. In Argentinië, en met name in de regio Mendoza, zijn Malbec-wijnen bekend om hun intense rode fruitaroma's en soms bloemige noten zoals viooltjes. In de hogere hoogten van de Uco-vallei kan Malbec neigen naar intensere rode vruchten en enkele bloemige noten vertonen.

Tempranillo

Tempranillo is een Spaans druivenras die je in veel wijnregio's ziet, maar verreweg het bekendste is van wijnen uit de Rioja en Ribera del Duero. Tempranillo-wijnen hebben een robijnrode kleur en aroma's van bessen, pruimen, tabak, vanille, leer en kruiden. Deze wijnen hebben vaak medium tannines en een gemiddelde zuurgraad. De smaak van Tempranillo verandert naarmate het rijpt, waarbij jongere wijnen frisse en fruitige smaken vertonen en oudere wijnen meer complexe tonen van gedroogd fruit, ceder en tabak ontwikkelen. Tempranillo wordt vaak gerijpt in eiken vaten (Amerikaans of Europees) voor minstens 12 maanden, wat bijdraagt aan de complexiteit en smaak van de wijn.

In Spanje wordt ongeveer 87% van de wereldwijde Tempranillo geteeld, waarbij Rioja en Ribera del Duero de belangrijkste teeltgebieden zijn. De druif is ook te vinden in regio's zoals Penedès, Navarra, Valdepeñas en Andalusië. Buiten Spanje en Portugal wordt Tempranillo ook verbouwd in Argentinië, Zuid-Frankrijk, Australië en de Verenigde Staten, maar in veel mindere mate.

Tempranillo-wijnen zijn lekker bij gerechten met rood vlees en lamsvlees, maar natuurlijk ook bij Spaanse tapas, pasta's en andere gerechten met tomaten. 

Syrah / Shiraz

Syrah, ook bekend als Shiraz in Australië, komt oorspronkelijk uit de noordelijke Rhône-regio in Frankrijk. Je ziet de druif vooral in bekende appellaties zoals Hermitage en Côte-Rôtie.

Syrah wijnen zijn medium tot vol van smaak met smaken van blauwe bessen, pruimen, tabak, peper en soms zelfs een vleugje rook. Als ze in eikenhout worden gerijpt, nemen ze smaken van vanille op. Ze hebben gemiddelde tannines en een gemiddelde zuurgraad.

De term "Shiraz" wordt vooral gebruikt in Australië en in warmere klimaten in de Nieuwe Wereld, waar de stijl van de wijn vaak fruitiger is, met smaken van geconcentreerde jamachtige aroma's van blauwe en zwarte bessen. Deze wijnen hebben vaak rijpere tannines. In de Barossa Valley in Australië staan enkele van de oudste Shiraz stokken ter wereld. 

Syrah is lekker bij rood vlees, lamsvlees en gekruid eten zoals gyros en andere gekruide vleesgerechten.

Sangiovese

Sangiovese is een Italiaanse rode druivensoort die vooral bekend is van de Toscaanse wijnen zoals Chianti en Brunello di Montalcino. Deze druif is het meest aangeplant in Italië, met name in Toscane, maar komt ook voor in andere centrale en zuidelijke regio's van Italië. Sangiovese staat bekend om zijn hoge zuurgraad en medium tannines. De meest kenmerkende smaken zijn kersen, geroosterde tomaat, zoete balsamico, oregano en zelfs espresso. Oudere flessen Sangiovese kunnen aardse tonen van mos, kruiden, truffels en vuursteen bevatten. Deze wijn gaat goed samen met Italiaanse gerechten, waaronder pasta's met rijke tomatensauzen, geroosterd vlees en groenten, en is ook heerlijk bij harde kazen zoals Pecorino of Parmigano Reggiano.

Nebbiolo

Nebbiolo is een belangrijke Italiaanse rode druivensoort, vooral bekend uit de regio Piemonte, waar het de basis vormt voor beroemde DOCG-wijnen zoals Barolo en Barbaresco. Deze druif staat bekend om zijn dikke schil en produceert wijnen met een reeks aan aroma's en smaken, waaronder viooltjes, rozen, truffel, venkel, zoethout en teer. Nebbiolo-wijnen worden gekenmerkt door hun hogere zuurgraad en stevige tannines, waardoor ze een elegante smaak krijgen en goed kunnen rijpen.

De Nebbiolo-druif is een van de eerste soorten die uitlopen en de laatste die rijpen, waarbij de oogst vaak plaatsvindt in de tweede helft van oktober. Om rijping te bevorderen, worden de druiven vaak geplant op zuid- en zuidwestelijk gerichte hellingen, waar ze meer direct zonlicht krijgen. De ideale locatie voor Nebbiolo-wijngaarden ligt op een hoogte van 150 tot 300 meter. De druif heeft een specifieke voorkeur voor bodemtypes en gedijt het best in bodems met hoge concentraties kalkrijke mergel, zoals die aan de rechteroever van de Tanaro-rivier rond Alba, waar Barolo en Barbaresco worden geproduceerd.

De Nebbiolo-wijn heeft een lichte kleur, maar verrast vaak door zijn volle body. Jonge Nebbiolo-wijnen hebben vaak aroma's van rood fruit zoals cranberry en kers, met florale tonen van roos en viooltjes. Met rijping ontwikkelen deze wijnen secundaire en tertiaire smaken van pruimen, truffel en leer. De wijn heeft een hoog tanninegehalte, waardoor het ideaal is om de wijn lang te laten rijpen, soms wel 10 tot 20 jaar of langer. Barolo's drink je dan ook het beste wanneer ze ouder zijn. Heb jij dus een Barolo gekocht van 2 jaar oud? Laat hem gerust nog jaren liggen. Drink je de wijn toch liever op? Dat kan, maar karaffeer de wijn dan eerst zodat de wijn lucht krijgt en de tannines kunnen verzachten.

De Nebbiolo past goed bij gerechten met een hoger vetgehalte, zoals kazen en roomgerechten, om balans te vinden met de scherpe tannines. Klassieke gerechten of ingrediënten uit Piemonte combineren ook goed met Nebbiolo. Denk dan aan gerechten met wild, truffel of champignons. 

Nebbiolo druiven

Pinotage

Pinotage is een rode wijn die je bijna alleen ziet in Zuid-Afrika. Het is een kruising tussen Pinot Noir en Cinsault, gecreëerd in 1925. Deze druif levert wijnen op met diepe kleuren en een medium tot hoog tanninegehalte. 

De smaak van Pinotage kan variëren, maar typisch heeft het aroma's van leer en iets aards, gevolgd door framboos en aardbei. Verder heeft de wijn smaken van zwarte en rode vruchten zoals pruim en kers, gecombineerd met zwarte bes en rode bes. Ook zijn er soms tonen van zoete tabak, spek, teer, rook, en hints van peper, zoethout en vanille te vinden. 

Pinotage wijnen kun je best 5 tot 10 jaar laten liggen. Voordat je een Pinotage drinkt kun je de wijn 30 minuten van te voren open maken zodat de wijn alvast wat kan luchten.

Pinotage past goed bij rood vlees en barbecues met sauzen. Ook is de wijn lekker bij gegrilde groenten met saus of kruiden. Eigenlijk alles wat geroosterd, gebakken of gegrild is past goed bij deze wijn

Grenache

Grenache, ook bekend als Garnacha in Spanje, is een van de meest aangeplante rode druivensoorten ter wereld en staat bekend om zijn volle, smaakvolle wijnen. Deze druif is vooral populair in Frankrijk en Spanje, maar wordt ook verbouwd in andere warme klimaten zoals Italië, Californië en Australië. Grenache druiven hebben een relatief dunne schil en een lage concentratie van kleurstoffen, waardoor ze ook gebruikt worden voor het maken van bleke rosé.

De primaire smaken van Grenache wijnen omvatten gestoofde aardbei, gegrilde pruim, leer, gedroogde kruiden en bloedsinaasappel. Deze wijnen zijn over het algemeen droog, hebben een medium tot volle body, medium tannines en een gemiddelde zuurgraad.

In Frankrijk zie je Grenache vaak in een blend met andere druiven. Zo is de GSM (Rhône-blend met Grenache, Syrah en Mourvèdre) de basis voor veel Rhône wijnen uit onder andere Châteauneuf-du-Pape. In Spanje zie je de druif ook vaak op zichzelf onder de naam Garnacha. Het zijn kruidige wijnen met een volle body en soepele tannines. Grenache is heerlijk bij stevige vleesgerechten of gerechten met exotische kruiden zoals komijn, kruidnagel of kaneel.

Primitivo

Primitivo is een rode druivensoort die voornamelijk in de Italiaanse regio Puglia wordt verbouwd, maar ook in regio's zoals Abruzzo, Basilicata, Sardinië en Campania. Primitivo staat bekend om zijn volle body en heerlijke smaken van zwart fruit. De smaak van Primitivo wordt vaak geassocieerd met rijpe donkere bessen zoals blauwe en zwarte bessen, zoethout en zwarte peper. Deze wijnen hebben vaak aroma's van zoete vanille, kersen en zwarte bes.

Primitivo is genetisch identiek aan de Zinfandel druif uit Californië. Verder terug komt de Primitivo/Zinfandel zelfs uit Kroatië. De smaakprofielen van Primitivo en Zinfandel zijn zeer vergelijkbaar, maar omdat ze in compleet andere delen van de wereld verbouwd worden zijn de smaken toch verschillend. Primitivo levert volle en donkerrode wijnen met intense aroma's van zwarte bessen en vaak een licht pepertje. Ze hebben een zachte textuur en delicate tannines. Zinfandel wijnen zijn vaak wat zwaarder en hebben intense smaken van bessen en kruiden. Ze hebben vaak stevige tannines en een volle afdronk.

De Primitivo is heerlijk bij gerechten met rood vlees, varkensvlees en bijvoorbeeld stevige pasta's of gegrilde groenten.

Zinfandel

Zinfandel zie je vooral in Californië. Deze wijnen zijn vol van smaak met een diepe kleur. Ze hebben vaak een fruitig smaakprofiel met tonen van zwarte bessen, kersen en aardbeien, gecombineerd met kruidige accenten zoals zwarte peper. De smaak kan variëren van fruitig en kruidig tot zoet en jamachtig, afhankelijk van de specifieke wijn en de regio waar de druiven worden verbouwd. 

Zinfandel kan in verschillende stijlen worden gemaakt, van de krachtige en jamachtige Zinfandel met een hoger restsuikergehalte tot de meer ingetogen en tanninerijke Zinfandel. De Zinfandel is lekker bij gebraden of gegrild vlees, worst, maar ook gegrilde groentes en zelfs bij gekruide gerechten.

Wijnsoorten: mousserende wijnen

Mousserende wijnen zijn wijnen met bubbels, zoals Champagne, Cava en Prosecco. Ze zijn er in witte, rode en rosé varianten, hoewel de meeste mousserende wijnen wit zijn. Deze wijnen variëren in smaak, bubbelgrootte en complexiteit en worden wereldwijd geproduceerd​​.

Champagne is veruit de bekendste mousserende wijn. Champagne wordt uitsluitend gemaakt in de Champagne-streek in Frankrijk onder strikte regels. Andere bekende soorten zijn Prosecco uit Italië, Cava uit Spanje en Sekt uit Duitsland. Ook heb je nog de Franciacorta uit Italië. Mousserende wijnen uit andere landen zoals Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika worden vaak gemaakt van andere druivenrassen en hebben hun eigen karakteristieke smaak​​.

De productie van mousserende wijn omvat verschillende methoden, met de Méthode Traditionnelle en Méthode Charmat als de meest voorkomende. Bij de Méthode Traditionnelle vindt een tweede gisting plaats in de fles, wat resulteert in kwalitatief hoogwaardige bubbels. Dit gebeurt bij o.a. Champagne, Cava, Franciacorta, Crémants en andere wijnen waarbij specifiek naar de Méthode Traditionelle of Metodo Classico wordt verwezen. De Méthode Charmat daarentegen vindt plaats in grote roestvrijstalen tanks, waarbij de bubbels ontstaan door koolzuurgas dat vrijkomt tijdens de tweede gisting​​.

Mousserende wijn wordt vaak geassocieerd met speciale gelegenheden, maar ze zijn vaak ook heerlijk als aperitief, bij een voorgerecht of zelfs een dessert. Daarnaast passen ze vaak goed bij oesters, sushi en andere visgerechten, dankzij de frisse smaak en bruisende bubbels.

Rosé wijn

Rosé wijnen worden gemaakt van blauwe druiven waarbij de schil kort wordt gebruikt om de wijn een lichte roze kleur te geven. Rosé wijn wordt over de hele wereld geproduceerd, maar vooral de Provence in Frankrijk is bekend als het thuisland van hoogwaardige rosé wijnen. Hier wordt rosé gekenmerkt door zijn heel lichte tot zalmroze kleur en subtiele fruitaroma's. 

Rosé wijn wordt voornamelijk gemaakt van rode of blauwe druivensoorten zoals Grenache, Syrah, Mourvèdre en Tempranillo. Maar ook van andere druivenrassen. De kleurintensiteit van rosé wordt bepaald door de duur van het contact tussen het druivensap en de schillen, variërend van een paar uur tot een dag. Dit proces staat bekend als maceratie. Het is een misvatting dat rosé een mengsel is van rode en witte wijn, wat in Europa zelfs verboden is, behalve voor rosé Champagne​​​​. In de Nieuwe Wereld kan het wel voorkomen dat rode en witte wijn gemengd wordt.

Rosé wijnen variëren in stijl van licht en fris tot vol en rijk en kunnen droog tot zoet zijn. Over het algemeen zijn Europese rosé wijnen droger, terwijl rosé wijnen uit de Nieuwe Wereld (buiten Europa) vaak zoeter en fruitiger zijn. Enkele veelvoorkomende zoete rosé wijnen zijn White Zinfandel, White Merlot en Pink Moscato, terwijl droge rosés vaak worden gemaakt van Grenache, Sangiovese, Syrah, Mourvèdre, Carignan, Cinsault en Pinot Noir​​.

Bij het kopen van rosé is het belangrijk om op de kleur te letten, waarbij lichtere rosés over het algemeen droger en delicater zijn, en donkerdere rosés voller en fruitiger. De ideale serveertemperatuur voor rosé ligt tussen 8 en 10 graden Celsius. Te koud serveren kan de subtiele aroma's en smaken maskeren, terwijl een te warme rosé zijn frisheid kan verliezen​​.

Van Pinot Grigio (witte druif) kan ook een roze wijn gemaakt worden. Officieel is dit geen rosé wijn, maar noemen ze dit een 'blush' wijn. De schil van Pinot Grigio is namelijk een beetje grijs/roze waardoor de wijn kleur mee krijgt wanneer de schillen langer in contact komen met de wijn.